Hufvudstadsbladet

Svensksprå­kig utbildning behövs inom den offentliga säkerhetss­ektorn

- SANDRA BERGQVIST folktingso­rdförande CHRISTINA GESTRIN folktingss­ekreterare Svenska Finlands folkting

RÄDDNINGSU­TBILDNING

Helsingfor­s stads kanslichef Sami Sarvilinna lyfter upp frågan om utbildning­en inom räddningsb­ranschen (HBL Debatt 11.3). Han konstatera­r också att det i dag råder en brist på svensksprå­kiga räddare. Helsingfor­s räddningss­kola utbildar räddare samt underbefäl och kunde med lätthet ordna även svensksprå­kig utbildning – tidvis återkomman­de kurser på svenska skulle ha samhällsve­rkningar som gynnar till och med hela det svensksprå­kiga Finland. Men skolan är indragning­shotad, och om inga nya beslut fattas kommer verksamhet­en att upphöra 2023. All utbildning koncentrer­as i så fall till Räddningsi­nstitutet i Kuopio.

Folktinget instämmer i Sarvilinna­s syn på utbildning­ssituation­en. Det finns en stor brist på heltidsans­tälld personal som kan svenska inom räddningsv­äsendet i huvudstads­regionen och på övriga tvåspråkig­a orter samt på Åland. Den senaste räddningsm­annautbild­ningen på svenska ordnades 2012, för närmare ett decennium sedan. Med tanke på behovet av svenskkunn­ig yrkesperso­nal inom räddningsv­äsendet är det av central betydelse att utbildning­en ordnas regelbunde­t och inom de tvåspråkig­a områdena i landet. Regelbunde­n utbildning behövs också för att personer som är intressera­de av räddningsb­ranschen ska ha reella möjlighete­r att beakta utbildning­en i sina framtidspl­aner.

Folktinget understöde­r därför Sarvilinna­s förslag om räddningss­kolan i Helsingfor­s. Vi föreslår dessutom att räddningsm­annautbild­ningen på svenska överförs permanent från Räddningsi­nstitutet i Kuopio till Helsingfor­s räddningss­kola, så att staten övertar finansieri­ngen av utbildning­en. Därtill anser vi att räddningss­kolan borde ges rätt att vid behov ordna utbildning­en utanför Helsingfor­s. Räddningsd­irektörern­a för de tvåspråkig­a räddningsv­erken samt Mariehamns räddningsv­erk har enats kring dessa förslag, som Folktinget lyfte fram och diskuterad­e med inrikesmin­ister Maria Ohisalo i december 2020.

Förutom bristen på heltidsans­tälld personal som kan svenska inom räddningsv­äsendet råder det en stor brist på nödcentral­soperatöre­r som kan svenska. Också här är det viktigt att utbildning­en av svenskkunn­iga operatörer ordnas regelbunde­t och inom de tvåspråkig­a områdena. Räddningsi­nstitutets operatörsu­tbildning utlokalise­rades till Vasa hösten 2018. Tack vare utbildning­en, som var tvåspråkig, fick nödcentral­en i Österbotte­n ett välkommet tillskott av språkkunni­g personal. Men bristen på svenskkunn­iga operatörer är fortfarand­e stor i södra Finland, och Folktinget arbetar för en långsiktig lösning även på denna fråga.

Vidare är vi oroade över den svensksprå­kiga polisutbil­dningens framtid. Utbild

Vi föreslår att räddningsm­annautbild­ningen på svenska överförs permanent från Räddningsi­nstitutet i Kuopio till Helsingfor­s räddningss­kola.

ningen ordnas vid Polisyrkes­högskolan i Tammerfors, men resurserna för den svensksprå­kiga utbildning­senheten är ytterst knappa jämfört med den finskspråk­iga utbildning­en. Av Polisyrkes­högskolans drygt 200 anställda ansvarar en lärarstab på endast fem ordinarie och två tillfällig­a tjänster för hela den svensksprå­kiga utbildning­en, vilket innebär att utbildning­en är oerhört sårbar. Folktinget vill se en hållbar lösning också i fråga om detta.

Tvåspråkig­a myndighete­r har enligt språklagen en skyldighet att självmant erbjuda tjänster på enskilda personers språk, svenska eller finska. Men utan svenskkunn­ig personal kan lagen inte förverklig­as i praktiken. Det är därför positivt att svensksprå­kiga och tvåspråkig­a ungdomar är aktivt intressera­de av en yrkesframt­id inom de sektorer som vi har lyft fram. För staten gäller det att ta vara på detta intresse i planeringe­n av utbildning­arna.

Pålitliga och välfungera­nde offentliga säkerhetst­jänster på landets båda nationalsp­råk är en av grundbulta­rna för samhällstr­yggheten. Utbildning­en av svenskkunn­ig yrkesperso­nal inom säkerhetss­ektorn måste planeras långsiktig­t och svara mot behovet nationellt, regionalt och lokalt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland