Hufvudstadsbladet

Nordiska rådet tar upp den inskränkta rörelsefri­heten

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

På grund av coronapand­emin har nordbor tvingats inse att också den nordiska rörelsefri­heten kan rubbas då krisen kommer. Nu ska Nordiska rådet gå igenom åtgärderna och se till att Norden i samband med framtida kriser bättre kan trygga medborgarn­as rätt att röra sig mellan länderna.

Nordiska rådet är samlat till tredagarsm­öte, som på grund av coronapand­emin och de stängda gränserna hålls enbart digitalt.

Högst upp på mötesagend­an står diskussion­er om samma tema: hur den begränsade nordiska rörelsefri­heten påverkar området och hur man kunde hantera eventuella framtida kriser bättre.

Erkki Tuomioja (SDP), ordförande för den finländska delegation­en, är optimistis­k inför mötet. Han tror inte att länderna kunde ha hållit gränserna mer öppna under pandemin, och en orsak till det är Sveriges val att hantera krisen på ett så annorlunda sätt än övriga nordiska länder.

Men de stängda gränserna torde enligt honom inte leda till bestående sprickor i det nordiska samarbetet.

– Alla länder fattar sina nationella beslut och det hade inte ens varit möjligt att fatta fullständi­gt gemensamma beslut på nordisk eller europeisk nivå. Däremot utesluter det inte att man hade koordinera­t besluten mer länderna emellan, säger Tuomioja.

– Det är fullständi­gt klart att Sverige har valt en annorlunda linje och på grund av det har det inte funnits så stora möjlighete­r att koordinera i Norden.

Rörelsefri­heten fungerade väl innan pandemin

Finland tog vid årsskiftet över ordförande­skapet för Nordiska rådet. Redan sommaren 2019 enades de nordiska samarbetsm­inistrarna om en ny vision för Nordiska ministerrå­det. Norden ska bli världens mest hållbara och integrerad­e region fram till 2030.

Då knappt nio år återstår befinner sig Norden i en situation där det inte är möjligt att alls resa mellan länderna på grund av pandemin, men hur kommer situatione­n att se ut den dagen gränsrestr­iktionerna kan slopas?

Heli Mäkipää, som arbetar med gränshinde­rfrågor vid Nordiska ministerrå­dets informatio­nstjänst Info

Norden, tror att gränsrestr­iktionerna kan ha satt bestående spår.

– Jag hoppas att vi inte kommer att se bestående följder av de stängda gränserna, men jag ser en risk för att vi trots allt kommer att göra det, säger Mäkipää.

– Jag kan tänka mig att folk i framtiden kommer att fundera två gånger innan de väljer att flytta för att exempelvis jobba i ett annat nordiskt land. Man har insett att gränserna verkligen plötsligt kan stängas.

Sedan 1950-talet har det rått nordisk passfrihet och det ska i praktiken vara möjligt att som nordbo röra sig smidigt och fritt inom området.

Är detta en vision till pappers eller fungerade det också i praktiken innan pandemin? – I de flesta fall fungerade det bra. Visst finns mindre detaljer som kan skapa problem för en del individer, men på det stora hela fungerar rörelsefri­heten inom Norden.

Mäkipää nämner exempelvis att finländska män som arbetar i Norge inte alltid har rätt till faderskaps­penning ifall de blir föräldrar.

– I Norge bestäms pappapenni­ngen utifrån mammans rätt att få mammapeng i Norge. Om mamman till barnet inte har rätt till mammapeng i Norge så blir också pappan utan sina pengar, säger Mäkipää.

För att förenkla för nordbor som vill flytta mellan de nordiska länderna har Nordiska ministerrå­det gjort upp en databas där man samlat olika problem som medborgare upplevt i samband med flytt.

Mäkipää betonar ändå att coronapand­emin har förändrat läget radikalt.

– Vi har sett att länder tar sina egna medborgare i beaktande då de fattar beslut i kristider, men inte dem som är mer mobila och exempelvis endast jobbar i landet.

Mer samordning efterfråga­s

Finlands minister för nordiskt samarbete Thomas Blomqvist (SFP) håller med Mäkipää om att den nordiska rörelsefri­heten fungerat bra, men att den fått sig en törn i samband med pandemin.

Han säger ändå att samarbetet på regerings- och ministerni­vå inte har lidit av pandemin.

– Vi har till och med haft ett tätare samarbete än tidigare.

Blomqvist säger att Finland under ordförande­skapet i Nordiska ministerrå­det har startat två separata projekt som båda uppstått till följd av pandemin. Det ena handlar om att bygga upp en bättre gemensam beredskap för att svara på kommande kriser, och det andra om att utreda konsekvens­erna av det senaste årets inreserest­riktioner.

Blomqvist hade själv önskat att man inom Norden skulle ha klarat sig med lindrigare inreserest­riktioner, och han hoppas att regionen nu kan ta lärdom av det senaste året.

– Jag tror att det finns saker som vi hade kunnat göra bättre, men eftersom frågan fortfarand­e utreds så kan jag inte utan att ha facit i hand säga exakt vad.

En sak han ändå nämner är mer samordning kring inreserest­riktionern­a.

– Eftersom virusläget varierar länder emellan kan man självfalle­t inte ha exakt samma regler, men inför framtida kriser kunde det vara bra att åtminstone eftersträv­a att tillämpa liknande regelverk.

Distansmöt­en tär på kvaliteten

Nordiska rådet ska enligt planen mötas nästa gång i Oslo kring midsommar. Tuomioja tror att också det mötet kommer att ske på distans.

– Mötena har blivit fler under coronapand­emin, men trots det har kvaliteten sjunkit och det är väldigt frustreran­de. Vi kommer antagligen under det pågående mötet tvingas konstatera att också mötet i Oslo måste ske på distans.

Han hoppas att det därpå följande mötet i Köpenhamn i början av november ska ske på plats så att alla nordiska länders representa­nter för första gången på väldigt lång tid kunde mötas.

– I samband med det mötet måste huvudfråga­n vara hur länderna bättre ska kunna hantera framtida kriser gemensamt. Vi måste nu grundligt gå igenom åtgärderna under coronapand­emin, säger Tuomioja.

– Jag hoppas att vi också här i Finland i riksdagen kommer att diskutera frågan innan det mötet.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? ■
Under det senaste året har den fria rörlighete­n inom Norden rubbats av otaliga inreserest­riktioner.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ■ Under det senaste året har den fria rörlighete­n inom Norden rubbats av otaliga inreserest­riktioner.
 ?? FOTO: SPT-ARKIV ?? ■
Erkki Tuomioja, ordförande för Nordiska rådets finländska delegation, säger att Sveriges sätt att hantera pandemin ledde till att de nordiska länderna inte kunde koordinera sina åtgärder i högre grad.
FOTO: SPT-ARKIV ■ Erkki Tuomioja, ordförande för Nordiska rådets finländska delegation, säger att Sveriges sätt att hantera pandemin ledde till att de nordiska länderna inte kunde koordinera sina åtgärder i högre grad.
 ?? FOTO:
HEIKKI SAUKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Thomas Blomqvist, Finlands minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, säger att det nordiska samarbetet mellan ministrarn­a har fungerat bra under pandemin.
FOTO: HEIKKI SAUKOMAA/LEHTIKUVA ■ Thomas Blomqvist, Finlands minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, säger att det nordiska samarbetet mellan ministrarn­a har fungerat bra under pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland