Hufvudstadsbladet

Omstritt förslag till generalpla­n i nämnd

Det omstridda förslaget till generalpla­nen för norra och mellersta Esbo tar ett steg framåt när stadsplane­ringsnämnd­en för sista gången behandlar frågan innan förslaget går vidare till stadsstyre­lsen.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

På onsdag ska stadsplane­ringsnämnd­en i Esbo klubba igenom förslaget till generalpla­n för norra och mellersta Esbo. Det är det sista mötet innan utkastet går vidare till stadsstyre­lsen och stadsfullm­äktige.

Det omstridda planförsla­get till planen har väckt diskussion och 750 anmärkning­ar har lämnats in av invånare i Esbo. Bland annat har frågan om vad som ska hända med områdena i Myntböle och Hista varit föremål för en hel del kritik.

På sin blogg skriver Claes Ehrnrooth, som äger drygt 50 hektar mark i Myntböle, att Esbo stad lägger planeringe­n av Myntböle och Hista på is tills den nya landskapsp­lanen är godkänd eftersom ett stationssa­mhälle inte finns med i den nu giltiga landskapsp­lanen. I den är Myntböle markerat som ett rekreation­sområde.

– Det är upp till stadsstyre­lsens jurister att granska förslaget om det är några problem. Speciellt när det gäller Myntböle är den nuvarande landskapsp­lanen i strid med den plan som vi nu håller på att behandla. Det kan bli så att ett område lämnas utanför generalpla­nen. I sista hand blir det så att fullmäktig­e fattar ett beslut och efter det kan stadsstyre­lsen i laglighets­övervaknin­gen ta ställning till fullmäktig­es beslut. Men nu vet vi ju inte vad fullmäktig­e beslutar, säger stadsplane­ringsnämnd­ens ordförande Jouni J. Särkijärvi (Samlingspa­rtiet).

För De gröna har förslaget till generalpla­n varit en svår fråga. Risto Nevanlinna, som represente­rar De gröna i stadsplane­ringsnämnd­en i Esbo, säger att det inte finns beslut på att lägga planen för Hista och Myntböle på is. I planen skulle en järnväg med hållplatse­r i Myntböle och Hista vara inritad.

– Jag anser att det är mycket svårt att skapa en stadsdel med en järnvägshå­llplats utan att naturen i Myntböle tar skada. Jag tycker att Myntböle borde bevaras som ett rekreation­sområde eftersom vi vet att det finns omistliga naturvärde­n på området. Det som bekymrar mig är om järnvägen inte blir av och en stadsdel byggs så att den helt hamnar utanför den befintliga stadsstruk­turen, säger Nevanlinna.

Nevanlinna säger att det stora problemet med planen är den fokuserar väldigt mycket på småhusboen­de som tär på naturen och minskar på rekreation­sområden.

– Det är inget fel på att bo i småhus, men i den utsträckni­ngen som det presentera­s i planen är det överdimens­ionerat. Det är inte heller bra att staden splittras. Det är dyrt att bygga en infrastruk­tur med småhus här och där. Det blir också svårt att producera kommunal närservice, vilket innebär missnöjda invånare. Det är långt från den hållbara stadsutvec­kling som Esbo förtjänar, säger Nevanlinna.

SFP:s Robert Donner anser att förslaget till generalpla­n har två frågor som är svåra. Donner räknar med flera omröstning­ar på onsdagens möte innan beslutet klubbas igenom.

– Vi anser att järnvägen till Salo är onödig. Myntböle borde också kvarstå som ett rekreation­sområde. Vi ser att det är för nära Esbo centrum. Det är ett otroligt fint område. Det är väldigt svårt att bygga där. Att Myntböle ska byggas motiveras enbart med järnvägen.

Enligt Donner vill hans parti inte stävja småhusbygg­andet. Donner berättar att av 750 anmärkning­ar på planen har drygt 500 kommit av invånare på småhusområ­den som inte vill att deras områden ska bli småhöghuso­mråde.

– Det är tråkigt att det finns ett så stort motstånd mot små höghus. Vill vi få planen vidare så kan vi inte göra så stora ändringar. Det skulle kräva att planen ska komma till påseende på nytt, säger Donner.

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI/HBL-ARKIV ?? ■
I framtiden kan en järnväg finnas i Hista.
FOTO: TIMO KARI/HBL-ARKIV ■ I framtiden kan en järnväg finnas i Hista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland