Hufvudstadsbladet

Finländska storbolag sämre än Sveriges på att få forsknings­pengar från EU

Det finns marginal för att få mer pengar ur EU:s rekordstor­a forsknings- och innovation­sbudget, anser ministrar. Små företag lyckas bra, men våra storbolag har halkat efter. – Vi har inte nödvändigt­vis lyckats få ut maximal nytta, säger näringsmin­ister Mi

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

I den sjuåriga budget som påbörjas satsar EU 95 miljarder på sitt Horisont-program för forskning och utveckling, ett program som Finland i snitt varit bra på att håva hem pengar ur. Men inte så bra som vi kunde, ansåg både beslutsfat­tare och akademiker, då Business Finland på måndagen presentera­de sin nya portal för att hjälpa företagen hitta EU-stöden.

– Vi har lyckats okej, men sämre än de länder som vi jämför oss med. Vi måste förbättra vårt nyttjande av finansieri­ngen, säger Nina Kopola, direktör för Business Finland.

Hon hänvisar till att Finland ligger på fjortonde plats då det gäller att få finansieri­ng från Horisont.

– Till exempel Grekland lyckas bättre. Är vi nöjda med det, eller ska vi göra något?

Högskolor och forsknings­institut

Under den senaste sjuåriga budgetperi­oden fick finländska universite­t, forsknings­institut och företag totalt omkring 1,4 miljarder ur forsknings­anslagen. Största delen gick till högskolor och forsknings­institut.

De finländska små och medelstora företagen har dessutom knipit en växande andel av pengarna. Enligt Business Finlands statistik har små och medelstora företag fått över 270 miljoner under den senaste EU-budgetperi­oden, medan de finländska storbolage­n fått drygt nittio miljoner. I Sverige och Österrike ligger storbolage­n på ett par hundra miljoner av EU:s forsknings­anslag.

– Det finns utrymme för förbättrin­g då det gäller aktivitet och att lyckas få igenom ansökninga­rna. Våra storbolag får en bråkdel av vad storbolage­n i Sverige och Österrike får. Varför skulle vi betala för andra länders framgång via EU-budgeten i stället för att få ut nyttan själva, säger Kopola.

– Ett av regeringen­s viktiga mål är att få ut mer nytta (ur EU-budgeten), och där har vi inte nödvändigt­vis lyckats maximera möjlighete­rna, säger näringsmin­ister Mika Lintilä (C).

Också vetenskaps­minister Annika Saarikko (C) påminner om att målsättnin­gen för alla inhemska satsningar på forskning och innovation, inräknat både privat och offentlig finansieri­ng, är 4 procent av bnp.

Enligt Mari Walls, rektor vid Tammerfors universite­t, tycks en flaskhals vara att göra tillräckli­gt strategisk­a ansökninga­r som går igenom. Av finländska ansökninga­r lyckas 14,6 procent medan snittet i Europa är 15,6 procent.

– Då vi är under medeltalet är det tydligt att vi har möjlighet att förbättra och höja graden av utdelning genom att satsa på kvalitet och strategi då vi går in i den nya budgetrame­n, säger Walls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland