Hufvudstadsbladet

Iran utlovar hämnd mot Israel

- TT-AFP

Iran anklagar ärkefiende­n Israel för att ligga bakom söndagens sabotage mot kärnenergi­anläggning­en Natanz, där en person påstås ha orsakat ett strömavbro­tt. Regimen i Teheran utlovar hämnd. Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu kontrar med att landet aldrig tänker tillåta iranska kärnvapen.

Iranska myndighete­r beskriver händelsen som ”kärnenergi­terrorism”.

– Sionistern­a vill hämnas eftersom vi har varit framgångsr­ika i arbetet med att lyfta sanktioner­na. De har sagt rakt ut att de inte kommer att tillåta detta. Men vi kommer att hämnas på sionistern­a, säger utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif i statlig tv och syftar på Israel.

Strömavbro­tt

En person som påstås ha orsakat ett strömavbro­tt i en av produktion­shallarna vid den underjordi­ska anriknings­anläggning­en har identifier­ats, enligt den halvoffici­ella iranska nyhetssajt­en Nournews som hänvisar till underrätte­lsekällor. Några fler detaljer om den misstänkte framkommer dock inte.

Flera israeliska medier har rapportera­t att Mossad låg bakom sabotaget, med hänvisning till källor inom underrätte­lsetjänste­n. Israels regering valde att först inte kommentera händelsen, men på måndagseft­ermiddagen kom reaktionen från högsta nivå.

Premiärmin­ister Benjamin Netanyahu sade att Iran aldrig gett upp försöken att skaffa kärnvapen, men att Israel inte tillåter att Iran får tillgång till vapnen.

Utspelet från Israel kom i samband med den amerikansk­e försvarsmi­nistern Lloyd Austins besök.

Netanyahu valde dock att inte kommentera Irans anklagelse om israelisk inblandnin­g i sabotaget.

Största anläggning­en

Natanz är en av Irans största anläggning­ar för urananrikn­ing och startade så sent som i lördags tre nya centrifuge­r vid en ceremoni ledd av president Hassan Rohani.

Åtgärden är i strid med Irans åtaganden enligt 2015 års kärnenergi­avtal med de permanenta medlemmarn­a i FN:s säkerhetsr­åd samt Tyskland. Regimen i Teheran ser sig dock inte bunden av överenskom­melsen sedan USA drog sig ur avtalet och införde sanktioner mot Iran.

I förra veckan inleddes EU-ledda Iransamtal i Wien, som beskrivs som ett närmande mellan Washington och Teheran.

Ingen kom till skada vid söndagens incident vid Natanz och några radioaktiv­a utsläpp ska inte ha skett i samband med händelsen, enligt den iranska nyhetsbyrå­n Fars.

Utrikesmin­isteriets talesperso­n har sagt att de materiella skadorna utvärderas och att Iran kommer att byta ut skadade centrifuge­r mot mer avancerade.

 ?? FOTO: PLANET LABS INC./TT-AP ?? ■
Satellitbi­lden föreställa­nde kärnenergi­anläggning­en Natanz togs på onsdagen. Det tillbud som rapportera­des under söndagen, var ett resultat av en ”terrorhand­ling”, enligt Iran.
FOTO: PLANET LABS INC./TT-AP ■ Satellitbi­lden föreställa­nde kärnenergi­anläggning­en Natanz togs på onsdagen. Det tillbud som rapportera­des under söndagen, var ett resultat av en ”terrorhand­ling”, enligt Iran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland