Hufvudstadsbladet

Hemligt nyhetsbrev trotsar militären

- TT-AFP

Militärsty­ret i Myanmar har strypt tillgången till internet, men det har inte stoppat unga aktivister från att sprida informatio­n. I stället har de grävt i den gamla världens verktygslå­da och i hemlighet börjat ge ut ett nyhetsbrev, ”Molotov”, i fysisk form.

Det går till så att läsarna, som räknas i tusental, laddar ned en pdfversion av nyhetsbrev­et, skriver ut kopior och sedan smyger ut det i städer som Rangoon och Mandalay.

– Det här är vårt svar till dem som vill bromsa informatio­nsflödet, säger Lynn Thant, mannen bakom nyhetsbrev­et. Lynn Thant är ett fingerat namn.

Enligt organisati­onen Netblocks har det i 57 dagar i rad varit stora avbrott i internetti­llgången.

Att sprida ett hemligt nyhetsbrev är en dunkel syssla som innebär personlig risk. Enligt aktivistgr­uppen AAPP har polis och militär gripit mer än 3 000 personer sedan militärkup­pen 1 februari. Över 600 människor har dödats.

– Att skriva och ge ut revolution­är litteratur på det här sättet kan leda till flera års fängelse, säger Lynn Thant, som gömmer sitt ansikte bakom en Guy Fawkes-mask, känd från filmen ”V för vendetta”.

– Om en av oss blir gripen finns det andra unga människor som kommer att fortsätta sprida Molotov. Till och med om någon blir dödad kommer andra att kliva fram. Det här nyhetsbrev­et kommer att ges ut till den dagen revolution­en lyckas, säger Lynn Thant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland