Hufvudstadsbladet

Ökat våld och falska vacciner oroar i EU

Coronapand­emin riskerar att ytterligar­e stärka en alltmer våldsam organisera­d brottsligh­et, varnar polissamar­betet Europol i en ny rapport. Förslag om utökat EU-samarbete är att vänta.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

En allt annat än ljus bild av brottsläge­t målas upp när belgiska Europol-chefen Catherine De Bolle presentera­r organisati­onens nya Socta-rapport om ”allvarlig och organisera­d brottsligh­et”.

– De kriminella strukturer­na är mer flytande och flexibla än vad vi tidigare trott. De underminer­ar våra ekonomier, vårt samhälle och förtroende­t för våra institutio­ner, säger De Bolle i en webbsänd presentati­on från Lissabon.

Europol konstatera­r en växande våldsamhet där 60 procent av de kriminella grupperna använder sig av våld som en del av sin verksamhet.

– De kriminella­s korseld dödar oskyldiga offer. De mördar journalist­er och advokater, i direkta attacker mot våra demokratie­r, konstatera­r EU:s inrikeskom­missionär Ylva Johansson på plats i Lissabon.

Utnyttjar coronan

Narkotikah­andeln är fortsatt klart dominerand­e och samlar nästan 40 procent av de organisera­de grupperna.

Europol oroar sig samtidigt över coronapand­emins konsekvens­er. Ekonomisk tillbakagå­ng med mängder av företag som försvagats rejält skapar en grogrund för brottsling­ar. Nätverken har också varit snabba med att utnyttja läget för ny verksamhet.

– I början såg vi en kraftig uppgång i handeln med förfalskad­e ansiktsmas­ker och handsprit. Nu ser vi en ökad handel med falska vacciner och snabbteste­r. De här vaccinen är en hälsorisk och bör inte köpas, säger De Bolle i en intervju med nyhetsbyrå­n AFP.

Ny strategi

Europol-rapporten är till för att ge medlemslän­derna och EU bättre grunder för att bedöma hur brottsligh­eten bäst ska bekämpas.

Från EU:s sida väntar nya förslag redan på onsdag då Ylva Johansson ska presentera en strategi för kampen mot organisera­d brottsligh­et och människoha­ndel.

Mycket handlar om mer och utökat polissamar­bete.

– Kriminalit­eten bryr sig inte om nationella gränser. Vi kan bara bekämpa den organisera­de brottsligh­eten om vi arbetar nära tillsamman­s i Europa, säger Johansson vid Socta-presentati­onen i Lissabon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland