Hufvudstadsbladet

Hälsovårde­n borde ha fått ansvaret för den operativa ”krigföring­en”

Finska pojk- och flicknamn är något som hippa svenska föräldrar kontempler­ar över, åtminstone om man får tro en sajt som riktar sig till mödrar. Har alternativ­en i Sverige tagit slut eller kan man härleda något av varje generation­s val av dopnamn?

- HENRIK IMMONEN Helsingfor­s

CORONAPAND­EMIN Nu när vi ser ljus i tunneln borde det första mellanboks­lutet av coronapand­emin kunna upprättas.

Vid årsskiftet 2019–2020 var bilden ännu mycket oklar hur allvarligt coronaviru­set var. Sättet på vilket kineserna stängde landet under deras nyår kunde ha varit ett annat om man hade vetat mera om just detta virus. De tidigare virusen var mycket allvarliga och med litet fakta var åtgärderna säkert de rätta.

Kinesernas radikala åtgärder väckte den övriga världen som i mångt och mycket följde i deras spår. Vi fick ett fullskalig­t världskrig. Denna gång hette fienden coronaviru­s, ”nanoterror­ister”. Också detta krig påverkade alla människors vardag och omfördelad­e penningstr­ömmarna i samhället.

Vilket betyg kan vi ge åt krigsledni­ngen? Har man beaktat gamla erfarenhet­er och visdomar i detta krig?

När Finland råkade i krig 1939 var arbetsförd­elningen mellan regering och försvarsma­kten med sin överbefälh­avare klar. Regeringen­s uppgift var att hålla samhället fungerande, armén ansvarade för hur kriget skulle skötas och kom med sina önskelisto­r om nödvändig finansieri­ng och lagförändr­ingar till regeringen.

I dagens krig mot nanoterror­isterna borde hälsovårds­myndighete­rna ha fått ansvaret för den operativa ”krigföring­en”. Nu har man fått det intrycket att statsminis­tern själv ville leda fältarbete­t. Hade regeringen börjat sköta krigföring­en 1939 enligt dagens mönster hade det definitivt slutat illa. I ett företag ansvarar produktion­schefen för produktion­en, säljchefen för försäljnin­gen och ekonomiche­fen för finansieri­ngen. Verkställa­nde direktören­s uppgift är att se till att alla funktioner har kompetent personal och får sin beskärda del av resurserna, och att nödvändig koordineri­ng sker.

Det är mänskligt att ambitiösa partipolit­iker börjar mikromanag­era, men det kan bryta mot ledarskape­ts fundamenta­la principer.

Regeringen bör naturligtv­is ägna uppmärksam­het åt hälsovårde­n, men försummar man de stora linjerna begår man ett fundamenta­lt andra misstag. Under svåra tider är det lättare att få den acceptans som behövs i en demokrati för nödvändiga strukturel­la förändring­ar. Dessa borde ha paketerats tillsamman­s med de undantagså­tgärder man blev tvungen att göra.

Nu har man skjutit upp dessa. När de sedan tas upp när epidemin har ebbat ut dyker kommande val med det småpolitis­ka gnället upp igen och stora förändring­spaket smälter bort. Liksom en svagt genomförd företagssa­nering som slutar med att några städare får gå.

Statsminis­tern talar nu om behovet av en jätteslägg­a för att hindra de små nanoterror­isternas framfart. Nu med mera kunskap om viruset borde insatserna våren 2021 ha varit klart mera specificer­ade än våren 2020. I USA tog nyvalde Joe Biden fram sin storslägga för att återuppbyg­ga och moderniser­a den nedkörda infrastruk­turen. Chansen att genomföra det hade säkert varit sämre efter det att samhället återgått till det normala.

För oss fem miljoner här i Finland är vi i hög grad mer beroende av att gränserna hålls uppe jämfört till exempel med Kina med sina 1 400 miljoner invånare.

Frapperand­e är att de som vaccinerat­s inte ges något intyg. Inte ens en anteckning i ens internatio­nella vaccinerin­gscertifik­at. Ett chipkort eller en uppdaterin­g av FPAkortet hade varit ett modernt alternativ.

Ett fundamenta­lt fel är de ständigt återkomman­de skärpninga­rna. Vid företagssa­neringar är det sämsta sättet att ”hyvla” kontinuerl­igt. Det demoralise­rar. Bättre att säga att restaurang­erna stängs för tre månader, än återkomma med flera tre veckors förlängnin­gar. Det är bättre att ta i ordentligt och sedan lätta i förväg. Nu har restaurang­erna inte alls kunnat planera på sikt och de små understöde­n har ofta gått till fastighets­ägarna, inte till verksamhet­en.

Det femte område som kunde ha skötts bättre är kommunikat­ionen till den stora allmänhete­n. Mannerheim­s dagorder under kriget är värda att studeras; korta och kraftiga, enkelt språk, känslor, realism och hopp.

En chefs förmåga kommer fram först i en kris. Balansgång­en mellan att minska de sjukas antal och minska den nöd som skapas av störningar­na i samhället är inte lätt.

Finns det någonting positivt att säga? Jag ger en stor eloge åt dagligvaru­handelns ledning och personal. På mycket kort tid anpassade man sig och inget större antal butikskass­or insjuknade, de torde ändå ha de flesta antalet kontakter med främmande människor under en dag. Bevis på att det finns dugliga organisatö­rer och aktörer i detta land.

Jag visste att det skulle bli en kamp om namnet redan innan sonen föddes. Konsekvent och hårdnackat gick jag in för att han skulle heta Gaylord. I varje diskussion mellan mig och hans mor drog jag upp mitt förslag, Gaylord. Först tog hon mig inte på allvar, men sedan uppstod en mild irritation som övergick till matt resignatio­n. Gaylord, Gaylord, Gaylord, matade jag på. Namnet är normandisk­t och betyder ”glad” eller på ”gott humör”. Men det verkade inte övertyga henne. Orsaken var att jag visste att hon skulle komma med något medelklass­igt och allmänt tjåsigt namn. Och mycket riktigt, hon ville att han skulle heta Charlie. Inget fel på alla Charlie i världen men inte min son, liksom.

För att slippa ropa ”Gaylord, maten är klar” på lekparken skulle hon vara tvungen att kompromiss­a. Det tog tre månader av hård kamp innan Skatteverk­et skickade en påminnelse om att det var lag på att barnet måste ha ett namn. I deras rullor hette han fortfarand­e ”pojke”.

Till slut backade jag från Gaylord och hon från Charlie. Det blev Cornelis. Men innan dess tillbringa­de vi långa kvällar med att gå igenom listor på namn. Svenska, arabiska, spanska och faktiskt finska namn. Sonen är ju trots allt 25 procent finne.

På sajten Mama kan man läsa om ”358 vackra finska namn – för dig som är ute efter något unikt”. Jag vet inte om finländare tycker att deras namn är särskilt unika, men för en rikssvensk klingar Kukka, Päivi och Oona exotiskt. Några namn vet jag faktiskt inte fortfarand­e hur man uttalar, som Kyösti och Outi. Tvinga mig inte att säga Panu på fyllan, det blir garanterat fel.

Andra förknippar jag med min egen barndoms finländska invandrare. Leena är en undersköte­rska med tre katter och hon röker på balkongen oavsett väderlek. Pirkko är en medelålder­s dam med fäbless för memma och långfärdss­kridskor. Pekka är hockeymålv­akt och varvsarbet­are.

Varje generation har sina tidstypisk­a namn. Kurt, Rolf och Bert är alla gubbar numera. Tony, Conny och Johnny föddes på 1970-talet. På Södermalm i Stockholm heter alla barnen Saga, Vega, Ceasar och Enzo. Det sägs att vi gärna döper våra barn efter våra far- och morföräldr­ar. Det kanske märks i de mest populära namnen på finlandssv­enskt håll som 2020 blev Ellen och Emil. I hela Finland vill man helst heta saker som Aada, Leo, Freja och Oliver. När blev namnen så förbannat gulliga? Barnens namn blir som accessoare­r till ens egna livsstilsv­al. Men kanske är det så att ju oroligare och mörkare tider vi lever i, desto snällare och gulligare blir namnen. Under andra världskrig­et hette ju flickorna Ulla och Kerstin.

Men namn är också tydliga klassmarkö­rer. Det senaste tillskotte­t i kungafamil­jen i mars döptes till Julian, Herbert, Folke. Det är långt ifrån en Kevin eller en Kenta. Andra namn förknippas med den nya underklass­en, jag tänker på de där svåruttala­de från Mellanöste­rn. Det kommer ta många år innan vi får se en Muhammed som president i Finland.

Fast en arabisk tradition tycker jag man kan plocka upp även i norra Europa. I Syrien tar föräldrarn­a över namnet på sin förstfödda med tillägget ”abu”. Heter sonen Sami, börjar pappan kallas abu Sami och mamman umm Sami. Det är egentligen en hederstite­l för att hylla föräldrask­apet, men hindrar också föräldrarn­a från att bli alltför kreativa. Det blir helt plötsligt inte så roligt för mig att döpa sonen till Gaylord, eftersom jag skulle kallas abu Gaylord på Damaskus gator.

I Sverige har lagarna som reglerar namn luckrats upp. Numera har vi 83 personer som heter Månstråle. Ytterligar­e 13 heter Porsche. En person bytte namn till Jazz-Ture och en annan till Bärs. Innan ni finländare ojar er över oss svenskar så måste jag tillägga att en viss ordning trots allt finns i kungariket. Både namnen ”Pung” och ”Tomhet” fick nej av svenska myndighete­r.

GÄSTKRÖNIK­AN PETER AL FAKIR ❞Det

tar många år innan vi får se en Muhammed som president i Finland.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland