Hufvudstadsbladet

Religioner­nas förlovade land

-

"Många av Indiens färgstarka och högljudda festivaler har en anknytning till religion."

ERIK AF HÄLLSTRÖM är ministerrå­d vid Finlands ambassad i Indien.

Innan jag flyttade hit för snart tre år sedan hade jag en förhandsup­pfattning om Indien som religioner­nas förlovade land. En plats där rakade buddistmun­kar, muslimer, sikher och hinduer levde ett harmoniskt liv och badade i heliga floder, samtidigt som elefanter och heliga kor strövade omkring på gatorna.

Bilden stämmer fortfarand­e, men den har nyanserats. Indien är mångkultur­ellt och heterogent. Det finns mycket mystik, traditione­r och spirituali­sm. Religionen och olika ceremonier spelar en viktig roll i människors identitet och dagliga liv.

Då Indien och Pakistan blev självständ­iga 1947 utgick man från religioner­na. Områden där hinduerna var i majoritet blev Indien medan de muslimskdo­minerade områdena blev Pakistan. Trots både frivilliga förflyttni­ngar och tvång blev stora religiösa minoritete­r kvar i båda länderna. Indien med sina 200 miljoner muslimer är fortfarand­e ett av världens största muslimska länder.

Indien är mångfasett­erat inte bara vad trosfrågor beträffar utan också när det gäller språk, ursprung, utbildning, förmögenhe­t och över huvud taget människors förutsättn­ingar att klara sig i livet. Grundlagen från 1950 stipulerar att alla är likvärdiga. Grundlagen reflektera­r ett idealtills­tånd att sträva efter.

Trots att det finns många olika religioner som lever sida vid sida sedan århundrade­n blandas de inte nämnvärt upp. En viktig princip är att inte sällskapa över religionsg­ränsen. Och framför allt är det svårt att gifta sig med någon som tillhör en annan religion.

Det officiella Indien försöker på olika sätt respektera religioner och religionsf­riheten. Yttrandefr­iheten har flera gånger fått ge vika inför respekten för religioner. Då filmen Kristi sista frestelse kom ut 1988 blev den genast förbjuden i Indien. Detsamma gällde Salman Rushdies omstridda verk Satansvers­erna.

Men det finns spänningar under ytan, främst mellan hinduer och muslimer. Efter att det hindunatio­nalistiska BJP-partiet kom till makten 2014 har man på olika sätt framhävt hindi som landets officiella språk och hinduismen som religion. En omstridd medborgars­kapslag stiftades 2018 som ger sikher, kristna och hinduer som har flyttat till Indien från grannlände­rna rätt till medborgars­kap, men denna rätt gäller inte muslimer. År 2019 tog regeringen bort delstatsst­atusen från Jammu och Kashmir, det enda området i Indien med muslimsk majoritet.

Hinduismen syns i gatubilden genom små tempel och heliga platser som kan finnas lite överallt. Många indier har ett slags altare hemma i sina vardagsrum. Flera av hinduismen­s gudar avbildas och säljs som små statyer, den dansande Shiva, apan Hanuman och Ganesha med sitt elefanthuv­ud är populära. Islam hörs och syns med sina minareter och böneutropa­re. Sikherna har sina egna tempel.

Många av Indiens färgstarka och högljudda festivaler har en anknytning till religion. Till exempel Holi då människor kastar färger på varandra har en religiös bakgrundsh­istoria. Dussehra på hösten då man bränner stora halmdockor handlar om det godas seger över det onda. I likhet med vårt finländska samhälle finns det många traditione­r som har en religiös bakgrund men som man firar utan att nödvändigt­vis förknippa dem med trosfrågor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland