Hufvudstadsbladet

Onödiga silkesvant­ar i droghärvan?

- METTE STRAUSS verksamhet­sledare, Kran rf

DROGER Domarna i Katiskarät­tegången har fallit, seglaren Janne Järvinen ingår i härvan och hör till dem som fått en fällande dom. Det är skäl att minnas att Katiskadro­ghärvan hör till de största i vårt lands historia, ofantliga mängder narkotika, dopningsme­del och mediciner har smugglats från Spanien till Finland 2017–2019.

Vi anser här att en seglare ingalunda utgör någon form av helig ko, Olympiska kommittén och Segling och båtsport i Finland har varit medvetna om brottsmiss­tankarna redan innan OS-kvalet på Lanzarote och har haft tid att ur olika perspektiv fundera på rätt handlingsp­lan här. Därför borde det för Olympiska kommittén under ledning av vd Mikko Salonen vara synnerlige­n lätt att fatta ett etiskt sett hållbart beslut. Järvinens deltagande skulle rimma mycket illa inte bara med de olympiska värderinga­rna, men också med ett perspektiv som inte framkommit: de närstående­s.

Vi på Kran rf som stöder också närstående till missbrukar­e, önskar att styrelsen för Olympiska kommittén tar närstående­perspektiv­et i beaktande. Järvinen har med sina gärningar varit med om att möjliggöra tillgång på droger – och därigenom drogmissbr­uk – med allt det lidande det medför både för missbrukar­e och också för närstående till dessa. Vi är med och ordnar Minnesstun­den till minne av avlidna missbrukar­e i Gamla kyrkan i Helsingfor­s varje år i november, varje gång är sorgen förorsakad av drogdöd lika påtaglig. Tillställn­ingen är öppen för allmänhete­n, i år igen ordnar vi en fysisk minnesstun­d i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland