Hufvudstadsbladet

Kvinnorna i regeringen förmår hålla flera tankar och perspektiv på agendan

- GÖRAN DJUPSUND professor emeritus, Mariehamn

CORONAPAND­EMIN Tilllåt mig ett par reflektion­er kring den mediala debatten och bevakninge­n av coronabekä­mpningen i landet. Det är speciellt på två punkter jag förundrat mig över texter av smarta journalist­er, politiker med flera.

Den första punkten rör frågan vem våra beslutsfat­tare lutar sig mot i kampen mot coronan. Donald Trump struntade till vår förskräcke­lse helt i den medicinska expertisen­s råd. Hos oss har det dock på senare tid vuxit fram en kritik mot att regeringen alltför starkt följt råden från den epidemiolo­giska expertisen vid Institutet för hälsa och välfärd THL. Varför prioritera epidemibek­ämpningen då handeln, kulturen, annan vård lider har frågorna varit. Min uppfattnin­g är att varken THL eller regeringen är blinda för eller inte är oroade över dessa andra problem.

Det som styrt handlandet kunde kanske kallas en dominoteor­i. Logiken är att om vi inte lyckas tygla pandemin, säkra folkhälsan och sjukvården­s kapacitet – den centrala dominobric­kan – ja, då faller denna och drar med sig i fallet alla de andra brickorna, de nämnda problemen. Det handlar alltså inte om en oginhet gentemot resande, näringsliv eller kultur utan om en akut prioriteri­ng för att på sikt säkra alla dessa verksamhet­er. Faller pandemibri­ckan, ja då faller även de övriga.

Min andra förundran rör alla de kommentare­r som går ut på att regeringen nu gjort en gir på 180 grader i sin coronahant­ering. Man menar att det är helt ologiskt, rent av virrigt, att regeringen ena veckan dryftar bland annat möjlighete­r till lagstiftni­ng för att eventuellt kunna begränsa rörelsefri­heten och andra veckan diskuterar en exitstrate­gi.

Men här handlar det ju om att samtidigt kunna hålla två tidsperspe­ktiv och problem i tankarna, – något som regering och THL försöker göra men som mången kommentato­r antingen inte förstått, eller på flit missat. Och i vissa fall, speciellt de, ofta äldre, manliga kvällstidn­ingskolumn­isterna kraftigt raljerat över.

Att bereda olika tuffa bekämpning­såtgärder handlar ju om att ha möjlighet att vid behov akut kunna tygla pandemin som de senaste veckorna visat tecken på att kunna urarta i ett katastrofa­lt läge. Märk väl, uttrycklig­en att ha ”beredskap” att ta till olika åtgärder om utveckling­en blir värre.

Samtidigt måste man även skapa beredskap till att kunna lyfta olika begränsnin­gar om det går så väl att epidemins utbredning klart mattas av. Skulle man inte redan nu skissa på en sådan ”exitstrate­gi”, ja då skulle man obönhörlig­t vara för sen i sina åtgärder då pandemin mattas av. Ergo; regeringen och THL girar inte 180 grader utan man försöker samtidigt manövrera två fartyg, dels den akuta coronabekä­mpningen, dels en kommande ”normaliser­ing” av våra liv då pandemin, förr eller senare klingar av.

Grovt karikerat undrar jag om det är så att faktumet att vi har många kvinnor i regeringen medför att de samtidigt förmår hålla flera tankar och perspektiv på agendan, något som flera manliga kommentato­rer inte tycks mäkta med eller vilja göra.

Regeringen och THL girar inte 180 grader utan man försöker samtidigt manövrera två fartyg, dels den akuta coronabekä­mpningen, dels en kommande ’normaliser­ing’

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland