Hufvudstadsbladet

Anna Westerlund skrev historia: ”Nu siktar jag på Litmanen”

Anna Westerlund blev historisk då hon spelade sin 131:a landskamp då Finland fick 2–2 mot Österrike. Hon passerade legendaren och Finlands bästa spelare genom tiderna, Laura Österberg Kalmari, och är nu den spelare med flest landskampe­r på damsidan.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Westerlund­s jubileumsm­atch kunde ha förlöpt bättre. Hon tappade bollen vid 0–1 till Nicole Bilia, och ensam mot Tinja-Riikka Korpela gjorde skytteliga­drottninge­n från Bundesliga inget misstag. Kvarten senare gjorde Marie Höbinger 2–0 på en snabb omställnin­g där Finland tappade positioner­na.

– Jubileet till ära tänkte jag att jag kan vara lite hygglig och hjälpa dem lite på traven. Det var en grov miss av mig, sådana man inte borde göra sig skyldig till men det händer också om man har rutinen, säger Westerlund som sitter på flygplatst­åget in till Helsingfor­s då HBL når henne.

Därifrån blir det tåg till Åbo och färjan över till Mariehamn för att ladda för premiären i Nationella Ligan på lördag. Då blir det att ta sig tillbaka till huvudstads­regionen då PK35 från Vanda tar emot i premiären.

Westerlund hade givetvis koll på att hon skulle bli rekorddam. Tidigare har hon passerat giganter som Sanna Valkonen, Jessica Julin och Anne Mäkinen. Av de aktiva spelarna har Tuija Hyyrynen och Linda Sällström också passerat 100 landskampe­r. Den sistnämnda skulle ha betydligt fler landskampe­r om det inte hade varit för alla knäskador.

– Hundra var nog en milstolpe för mig. Att jag skulle nå 131 matcher då jag debuterade för väldigt många år sedan (2008) trodde jag aldrig. Men här är jag nu.

Till Jari Litmanens rekordnote­ring på 137 matcher skiljer sex matcher.

– Litmanen är ju kungen av allting men visst skulle det vara kul att vara bättre än honom i ett avseende.

Eveliina Summanen var genomgåend­e en av Finlands bästa spelare i det väldigt framgångsr­ika EM-kvalet. Och då Finland hämtade upp 0–2 i paus till 2–2 vid 90 minuter var det hon som visade vägen.

Mot Österrike blev det två mål. 1–2 efter att hon visat sin styrka i straffområ­det och nickat in en hörna, 2–2 efter att hon elegant fintat bort en österrikis­ka, lagt över bollen på högerfoten och tryckt in bollen från 25 meter. Ett mästerligt skott.

– Vi är starka som kommer tillbaka. Det hade vi kanske inte gjort för några år sedan men nu tar vi tag i det och når resultat mot ett lag vi haft det svårt mot under senare år, säger Westerlund.

Finlands nästa stora utmaning blir VM-kvalet som inleds på hösten. Grupperna lottas 30 april.

EM i England står i turen 2022.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: RONI REKOMAA/ ?? Anna Westerlund är etta i antalet landskampe­r.
LEHTIKUVA FOTO: RONI REKOMAA/ Anna Westerlund är etta i antalet landskampe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland