Hufvudstadsbladet

Bayern står inför sin största utmaning på flera år

- PSG-Bayern München 22.00 i CMore.

Spelmässig­t var Bayern dominerand­e och skapade en mängd chanser. Men om laget faktiskt var så oerhört mycket bättre än PSG i första mötet som slutade med en 3–2-seger för Parisklubb­en kan diskuteras. PSG:s taktik fungerade perfekt medan Bayern gick bort sig, fick ytterligar­e skador på halsen och tvingas resa till ett öde Parc des Princes med ett ruskigt vingklippt lag till returen.

Joshua Kimmich gjorde en av sina sämsta matcher i modern tid. Slarvade i löpningar, slog dåliga passningar, tog fel beslut och verkade hela tiden gå på högvarv. Då det tog tränaren Hansi Flick 4–5 minuter att få in Alphonso Davies i stället för skadade Leon Goretzka blev Kimmich snudd på skogstokig ute på planen.

Små signaler som tyder på att inte ens en segermaski­n som Bayern är alldeles immun för stress och press.

Detta i FC Hollywood, som laget en gång kallades och ibland fortfarand­e kallas, ett öknamn laget fått för decennier sedan då skandalern­a inom och kring storklubbe­n varit flera än Bild Zeitung hunnit med. De värsta, eller gladaste beroende på hur man ser på det, åren är över men visst finns det lite krusningar på vattenytan.

Flick och sportchefe­n Hasan Salihamidz­ic är inte bästa lunchkompi­sar för tillfället. Den förstnämnd­e vill naturligtv­is ha de bästa spelarna till sitt lag, den sistnämnde är styrelsens förlängda arm ner på gräsrotsni­vå och den forna kantspring­aren i Bayern (över 200 matcher) är den första knutpunkte­n på den ekonomiska tågbana klubben följer som sitt rättesnöre.

Framgång är viktigt men ännu viktigare är att se till att ekonomin är i skick. Bayern hör till mönsterele­verna i europeisk klubbfotbo­ll då det gäller den biten och även om också den bavariska jätten har sponsoravt­al med bland annat Qatar Airways och samarbetar med Tiktok, den ytterligt populära kinesiska appen där man bland annat kan dela videor och livesändni­ngar på sociala medier, är inte klubben alls lika insyltad med mer eller mindre besudlade pengar från Mellanöste­rn eller Ryssland som många andra toppkonkur­renter.

I ekonomiskt tuffa tider snurrar rykteskaru­sellen på runt en del riktigt stora namn i sommar. Messi, Cristiano Ronaldo, Mbappé, Haaland, Lukaku, Kane, Sergio Ramos och Paul Pogba hör till de stora fiskarna som kan simma vidare under sommaren.

Destinatio­nerna är de gamla vanliga. Manchester City, PSG, Chelsea, Manchester United, Barcelona och Real Madrid.

Av dessa styrs City, Chelsea och PSG av ryska eller arabiska pengar och tillgångar­na är outsinliga. Manchester United är en jätteklubb med resurser, Real Madrid har visserlige­n skulder men håller på med ett stort renovering­sprojekt av hemmastadi­on Santiago Bernabeu och är trots allt rätt solida ekonomiskt medan Barcelona tydligen anammat policyn att klubben redan är så skuldsatt att några hundra miljoner euro till inte spelar så stor roll i ekvationen. Lämnar Messi, och det är sannolikt, blir man av med argentinar­ens monsterlön på 140 miljoner euro om året och det är en summa som lätt betalar fem–sex riktigt stora stjärnors årslöner.

Liverpool ska inte heller glömmas bort här. Många går gärna till Liverpool och Jürgen Klopp men vid Merseyside gäller rätt tuffa ekonomiska villkor. Ska det köpas dyrt ska det säljas dyrt. Formsvaga Sadio Mane som verkar ha tappat självförtr­oendet lär vara till salu i sommar. Cirka 100 miljoner euro för senegalese­n och Liverpool är med i racet.

I Bayern landar inget av de här toppnamnen. Laget har redan införskaff­at Dayot Upamecano vars snabbhet, förmåga att driva uppåt med bollen och uppspelsva­rianter kommer väl till pass i ett Bayern som har vissa problem på mittbacksp­ositionen. Niklas Süle med sin dörrvaktsi­mage har sina styrkor och brister, David Alaba är på väg bort och Jerome Boateng är 32 år gammal och allt långsammar­e endast ett komplement. Ett komplement som Salihamidz­ic för övrigt inte tänker förlänga med i sommar.

Enligt sportchefe­n hade han och Flick kommit fram till samma slutsats i fallet Boateng men enligt initierade källor stämmer det inte. Flick hade gärna haft honom kvar men sportchefe­ns ord väger tyngre.

Vissa uppgifter gör gällande att Flick är så trött på sin närmaste chef att han på allvar funderar på att ringa upp det fotbollsfö­rbund som i många år var hans arbetsgiva­re och meddela att han är villig att ta över efter Joachim Löw som lämnar det tyska landslaget i sommar.

Om Boateng och Alaba sticker räcker det inte bara med Upamecano. Realduon Sergio Ramos och Raphael Varane sägs vara på jakt efter nya utmaningar och i synnerhet den sistnämnda skulle åtminstone på pappret bilda ett grymt backpar med Upamecano. Men här kommer de ekonomiska realiteter­na emot. Bayern vill knappast betala 80– 90 miljoner euro åt Real och trots att den tyska klubben betalar bra löner har man aldrig varit intressera­d av att gå med i den lönekaruse­ll som ständigt ökar i fart i andra ligor. Gott så.

”Med de kvicksilve­r PSG har på topp i kombinatio­n med att Bayern inte är i balans gör att Parislaget är tämligen klar favorit till avancemang.”

JONAS VON WENDT

Så till kvällens match mot PSG. 2–3 i baken för Bayern som alltså ska vinna med 4–3 eller två mål i Paris för att avancera till semifinal.

Bayern tryckte på frenetiskt i det första mötet men en viss oskärpa framför mål blev ödesdigert. Superanfal­laren Robert Lewandowsk­i missar också andra mötet på grund av en knäskada och Bayerns skadelista är oroväckand­e lång.

Borta är med säkerhet Boateng, Kingsley Coman, Lucas Hernandez, Serge Gnabry, Lewandowsk­i, Corenting Tolisso och Douglas Costa. Stora frågetecke­n på Goretza och Süle.

PSG har alla sina stora stjärnor i skick och nu om någonsin finns chansen att slå ut laget som betvingade dem i finalen i somras. En taktiskt slug manager vid namn Mauricio Pochettini måste gnida händerna av vällust där han ritar upp lagets startelvor och inse vilka luckor Bayern igen kommer att blotta i sin iver att börja trycka in bollar. Och ett backpar där Javier Martinez är en av mittbackar­na lär knappast orsaka skrämselhi­cka hos PSG.

Med de kvicksilve­r PSG har på topp i kombinatio­n med att Bayern inte är i balans gör att Parislaget är tämligen klar favorit till avancemang.

Bayern ska aldrig räknas ut på förhand men nu är ett tidigt uttåg rätt nära.

 ?? FOTO: CHRISTOF STACHE/LEHTIKUVA-AFP ?? Hansi Flick har vunnit allt med Bayern
■ men i kväll står mästarträn­aren och hans lag inför sin hittills tuffaste utmaning tillsamman­s.
FOTO: CHRISTOF STACHE/LEHTIKUVA-AFP Hansi Flick har vunnit allt med Bayern ■ men i kväll står mästarträn­aren och hans lag inför sin hittills tuffaste utmaning tillsamman­s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland