Hufvudstadsbladet

Våga vägra ha en åsikt

- MIKAEL SANNER

Jag förstår att ni vill veta vad jag tycker om pandemin. Självklart suktar ni efter mina åsikter om Meghan och prins Harry. Joe Biden då, vad tycker jag om honom? Är Ungern ett antisemiti­skt land? Har Norge för stort inflytande över längdskids­porten? Var det rätt att diskvalifi­cera Johannes Kläbo? Är rasismen i Finland ett problem?

Det är tur att jag inte är lättstress­ad – det är annars väldigt lätt att bli stressad i dag. Vems fel är det? Är sociala medier det sista teknologis­ka språnget innan mänsklighe­ten tar död på kulturen och samhället? Eller är det den massiva informatio­nsfloden, den som gör att vi plötsligt vet vad som händer på detaljnivå i länder som vi knappt visste att de fanns, som stressar oss så. Det finns forskning som visar hur otroligt mycket mer våra hjärnor måste ta in och behandla i dag jämfört med inte alls särskilt länge sedan.

Vi har hamnat i ett tyckar-samhälle, vi bör ha en åsikt om nästan allting. Det är inte bara vilken musikgrupp du gillar, vilken typ av filmer eller böcker som du tycker om att konsumera eller hur snygg den eller den personen är i just den frisyren eller dressen … nej, det handlar om så otroligt mycket mer.

Du bör kunna ha en åsikt om i stort sett allt: statsbudge­tar, strategier för att möta pandemier, politiska val i främmande stater, styrelsesa­mmansättni­ngen i ishockeyfö­reningen, enskilda politikers handlande i privata frågor… Vems fel är det att det har blivit så här? Det är nu jag tänker avslöja mitt knep för er, lika enkelt som effektivt. När du får frågan så svarar du helt sonika: Jag vet inte!

Det är otroligt befriande att få säga det från hjärtat: Jag vet inte!

För mig har det gått så långt att jag blivit tvungen att argumenter­a för varför jag inte vill tycka till. Men jag vet alldeles för lite för att kunna tycka till i den här frågan och dessutom tror jag inte att någon påverkas av vad jag tycker, brukar jag försöka med.

Men som jag varit inne på förut – det krävs mod för att kunna få förbli feg, om det nu är fegt att låta bli att tycka till om allting. De flesta kräver att du ska ha en åsikt i frågan. Det blir lätt tråkigt i lunchrumme­t eller Zoom-mötet om du sitter och väljer att inte tycka till.

Jag tycker dock att du ska göra det valet!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland