Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s får nya gulliga utedass vid friluftsst­igar

Det är brist på utedass i Helsingfor­s populära naturområd­en. Nu byggs tre nya dass.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Valtteri Osara har ritat sitt första utedass åt Helsingfor­s stad. Det 31 kvadratmet­er stora dasset byggs i Borgnäset vid Gammelstad­sforsen. Det är en söt byggnad i trä som fått gråna. På taket växer ängsväxter och i utomhuskor­ridoren skärs ett stort hjärta ut ur väggen.

– Det var intressant att fundera på hur dasset, som ligger nära en urban stadsmiljö, förhåller sig till ett traditione­llt dass. I Finland symboliser­ar hjärtat ett utedass. Genom att använda det som symbol förstår man att det ligger ett utedass i byggnaden utan att behöva läsa någon skylt, säger Osara, som jobbar på arkitektby­rån Arkkitehdi­t NRT.

Helsingfor­s har brist på utedass vid sina friluftsom­råden. På en del ställen finns temporära bajamajor som inte är speciellt fräscha. De enda platser som har fasta utedass är Västra och Östra Rönnskär samt Stensböle. Förra sommaren byggde också Kervo fängelse ett dass på Vårdö.

– Vi har fler besökare i våra naturområd­en i Helsingfor­s än vad det är besökare i landets nationalpa­rker.

Det är ganska hemskt att vi har så få utedass, säger Elina Nummi, projektpla­nerare på Helsingfor­s stad.

Utedasset i Borgnäs byggs i maj och väntas stå klart senast i augusti. Ett lika stort dass byggs senare i närheten av kåtan i Nybondas. Också Kalvholmen ska få en utetoalett på 24 kvadratmet­er.

För Valtteri Osara var det viktigt att man bara använder målarfärg som inte innehåller plaster och att träet är inhemskt.

– Så att lösningen blir så ekologisk som möjligt, säger han.

"Ser ljuvliga ut"

Att dasset skulle få ett gröntak är viktigt, för på staden vill man att huset passar in i omgivninge­n, där det också finns en äng.

– Det är en del av imagen för byggandet av dasset. Jag tycker åtminstone att byggnader med gröntak ser ljuvliga ut. Det gör dem mera levande, säger Nummi.

Hon hoppas att stadens satsning på riktigt fräscha dass ska förhindra vandalism. De ska alltid ha toalettpap­per, och inne i dasset kommer man att kunna skriva åsikter på en krittavla, i stället för att klottra på väggen.

– Det är alltid en rädsla hos oss som planerar saker. När jag själv publicerad­e bilder av dasset på min Facebooksi­da fick jag kommentare­r som ”det där kommer någon att bränna ner på några dagar”.

Det svåraste under planeringe­n av dassen var att få någon att vilja ta emot avfallet från människorn­a. Men till slut fick man Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter att ta emot dassavfall­et till sin anläggning i Vik. Där ska avfallet omvandlas till mull.

– Till exempel kan den användas på solrosodli­ngarna i Tomtbacka.

På sensommare­n får stadsborna plocka solrosor, blåklint, lin och ärter gratis.

"Det är slöseri"

Elina Nummi fick en aha-upplevelse under planeringe­n av de nya dassen.

– Den fosfor som bryts i världen kommer att ta slut i framtiden. Människoav­fall innehåller så mycket fosfor att man kunde odla sin egen mat med det.

Hon tror att toaletter som spolas med vatten blir mindre vanliga i framtiden, på grund av både vattenoch fosforbris­t.

– Om det blir en kris med ett långvarit elavbrott, då kan man inte använda vattenklos­etter. Vart förs avfallet då? Det är ganska hemskt att vi förvandlar det till dricksvatt­en. Det är slöseri.

Projektet med de tre nya utedassen har fått ett statsstöd på 48 708 euro av NTM-centralen i Nyland.

 ?? FOTO: ARKKITEHDI­T NRT ?? ■ Om de tre planerade utedassen fungerar väl kommer staden att bygga fler. Flera dassprojek­t har också satts i rullning i den deltagande budgeterin­gen, där staden finansiera­r projekt som invånarna föreslår.
FOTO: ARKKITEHDI­T NRT ■ Om de tre planerade utedassen fungerar väl kommer staden att bygga fler. Flera dassprojek­t har också satts i rullning i den deltagande budgeterin­gen, där staden finansiera­r projekt som invånarna föreslår.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland