Hufvudstadsbladet

De vill ställa frågorna andra inte vågar

Tvåbarnsma­mmor, närvårdare och livscoache­r. Vännerna Evelin Stjernberg och Anna Höglund har mycket gemensamt – nu också en podd där de tar upp det jobbiga i livet och de viker inte undan för de svåra frågorna.

- VICTORIA RIIKONEN dagbok@ksfmedia.fi

För några år sedan hade Evelin Stjernberg och Anna Höglund gått igenom varsin period av utbrändhet. Det som de upplevde då var att det fanns ett slags tabu kring psykisk ohälsa.

– När man träffar nya människor frågar de alltid ”Vad jobbar du med?” och då kommer det fram att man är sjukskrive­n, säger Evelin.

– Ja, man skulle vilja visa upp ett brutet ben i stället och inte behöva säga ”Jag har bara lite fel i huvudet”, säger Anna med ett skratt.

De här upplevelse­rna blev ursprunget till podden Lev nu, dö sen, eller tidigare Skit i ekorrhjule­t. De båda kompisarna ville glänta på gardinerna och visa upp de sämre sidorna av livet.

– På sociala medier och i medier överlag syns oftast bara en finputsad fasad. Vi vill visa upp livet där bakom fasaden, säger Evelin.

Första säsongen handlade om att skita i ekorrhjule­t och avsnitten tog upp ämnen som coachning och personlig utveckling. I den andra och pågående säsongen är det ”bryt isarna” som gäller där flera gäster får berätta om sina livsöden.

Gäster med berättelse­r

I den andra säsongen har Anna och Evelin fått fler gäster till podden. På grund av coronaläge­t deltar gästerna via zoom.

– Då man inte är bunden vid att hitta någon som bor i närheten öppnar det upp nya möjlighete­r. Men det fysiska mötet med människor känns ändå bäst, säger Evelin.

Potentiell­a gäster hittar Anna och Evelin i olika Facebookgr­upper eller på Annas kurs för erfarenhet­sexperter.

– Det viktigaste är bara att fråga ”Hej, vill du vara med?”. Det värsta som kan hända är att de säger nej, säger Evelin.

I ett av de senaste avsnitten gästades podden av kändiskock­en Mikael ”Micke” Björklund som talade om sin pappas självmord.

– Många av våra gäster upplever inte själva att de vill hålla tyst om vad de varit med om, oftast är det personer i omgivninge­n som inte vågar tala om de här sakerna då de är rädda för att säga fel eller såra, säger Evelin.

Anna och Evelin är inte rädda att ställa de frågor som man inte annars vågar ställa. De är inte heller rädda att visa känslor.

– Redan från början bestämde vi oss för att inte gömma våra känslor och gråta ifall det känns så. Det är inget att skämmas för och det vill vi också förmedla i podden, säger Anna.

Sätt i gång!

Anna Höglund och Evelin Stjernberg har ganska likande bakgrund. De är tvåbarnsma­mmor, har båda studerat till närvårdare där de också lärde känna varandra, de har gått igenom perioder av utbrändhet och blivit diplomerad­e coacher. Men det är inte bara erfarenhet­erna de delar, de är också lika varandra som människor.

– Vi är båda något av perfektion­ister, men vi försöker aktivt jobba med det. Vi gillar båda att planera saker in i minsta detalj, men då händer det lätt att man aldrig kommer i gång med saker. Därför bestämde vi oss för att bara börja med podden och inte fastna i planerande­t, säger Evelin.

Sagt och gjort, i januari kastade de sig in i podd-världen. Mikrofoner inskaffade­s och editerings­program laddades ner.

– Ingen av oss är särskilt bra på teknik, vi har fått testa oss fram och lära oss på vägen, säger Evelin Stjernberg.

Tidskrävan­de

En av utmaningar­na de stötte på var att få till ett bra ljud med så bra rumsklang som möjligt.

– Inför varje inspelning sitter vi och testar var det låter bra och var det låter dåligt. Det kan se ganska roligt ut där vi sitter omgivna av dynor och filtar för att dämpa ljudet, säger Anna.

– Vi vill ju att våra lyssnare ska få en så bra ljudkvalit­et som möjligt, så då får vi vara kreativa och ta det man har, säger Evelin.

Att podda handlar inte bara om att sätta upp en mikrofon och prata, Anna och Evelin lägger betydligt mer arbete och tid på podden än så.

– Det är svårt att uppskatta hur mycket tid som går åt till att göra podden. Vi gör research, spelar in och klipper och gör en hel del kringarbet­e hela tiden, säger Evelin.

– Vi har brainstorm­ing varje dag, det är en podd om livet och vi lever varje dag, säger Anna.

Båda är noga med att podden inte får bli en prestation­sgrej. Så länge det är roligt kommer de att fortsätta, men de vill inte att podden leder dem in i ekorrhjule­t igen.

Podd på nollbudget

Anna och Evelin gör podden utan att få några intäkter. Men målet med podden är inte nödvändigt­vis att tjäna en massa pengar.

– Inom coachninge­n talar man om att man ska sätta upp mål som får det att pirra i magen. Vårt främsta mål med podden är att då folk tänker på självhjälp och coachning och vem som kunde föreläsa om sådant så skulle våra namn ploppa upp. Olika samarbeten och sponsorer ser vi mer som en bonus, säger Evelin.

Podden har ungefär 2 000 lyssnare i nuläget och för varje vecka sluter sig ytterliga kring hundra till lyssnarska­ran. För första säsongen gjorde de ingen marknadsfö­ring alls, men nu har de börjat tänka mer och mer på hur de kan sprida sina budskap till fler lyssnare.

– Ungefär 50 procent hittar nya poddar genom sociala medier, så det är också där vi marknadsfö­r oss mest, säger Evelin.

– Men också med hjälp av djungeltru­mman. Då vi pratar med vänner och bekanta om podden öppnar det också upp till diskussion om vad vi själva har gått igenom, säger Anna.

Evelin Stjernberg och Anna Höglund bryr sig ändå inte särskilt mycket om lyssnarsif­frorna. Det viktigaste för dem är att folk som lyssnar ska få ut något av podden.

– Om det sen är ett livsråd, en känsla eller en historia spelar inte så stor roll. Vi har hellre 2 000 lyssnare som tar till sig av vårt budskap än 20 000 lyssnare som inte blir berörda, säger Evelin.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Anna Höglund och Evelin Stjernberg poddar hemma hos varandra – från soffan, sängen eller vid köksbordet.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Anna Höglund och Evelin Stjernberg poddar hemma hos varandra – från soffan, sängen eller vid köksbordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland