Hufvudstadsbladet

Tusentals euro för ”oskuldsope­rationer” i Finland

Priset på en så kallad oskuldsope­ration varierar mellan 2 900 och 4 500 euro. De upptrissad­e priserna tyder på en ökad efterfråga­n, anser kvinnoorga­nisationen Monika-Naiset.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Flera privatägda läkarstati­oner och plastikkir­urgiska sjukhus i Finland erbjuder sina kunder så kallade oskuldsope­rationer – trots att det inte finns medicinska skäl att göra dem.

Ingreppet sker i de flesta fall för att kvinnorna ska ”bevisa” att de inte har haft penetrativ­t sex innan äktenskape­t.

Ett flertal privatägda läkarstati­oner och plastikkir­urgiska sjukhus i Finland erbjuder sina kunder hymenplast­ik eller så kallade oskuldsope­rationer. En hymenplast­ikoperatio­n går ut på att rekonstrue­ra kvinnans slidkrans, alltså det som tidigare kallades mödomshinn­a, trots att det inte finns medicinska skäl att göra ingreppet.

I de flesta fall görs operatione­n på kvinnor som upplever att de inför ett stundande bröllop måste ”bevisa” att de inte har haft penetrativ­t sex innan äktenskape­t.

– Kvinnorna vill värna om sin heder och anständigh­et eftersom normerna och hederskode­rna i deras samfund slår fast att en ogift kvinna ska vara oskuld, säger Johanna Latvala vid Förbundet för mänskliga rättighete­r.

Latvala leder förbundets arbete mot könsrelate­rat våld och kommer regelbunde­t i kontakt med problemati­ken.

– Kravet på att kvinnan ska vara oskuld bygger på tanken att särskilt männen i släkten har rätt att kontroller­a kvinnornas sexualitet. Det föreligger alltid en risk att ogifta kvinnor som har haft sex innan äktenskape­t utsätts för hedersvåld i dessa samfund, säger Latvala.

Tabubelagd och skämmig fråga

Enligt Latvala är oskuldsope­rationer ett tema som avhandlas i det fördolda inom de samfund som värnar om hederskode­r.

– Vissa familjer kan känna skam om dottern inte är oskuld när hon gifter sig. Många kvinnor är därtill rädda för att bli utsatta för våld om det framgår att de har genomgått en oskuldsope­ration. Därför är det här inte något som man talar om offentligt.

På kvinnoorga­nisationen Monika-Naiset stöter man med jämna mellanrum på frågan.

– Vi har till exempel fått förfrågnin­gar om man kan få ersättning av barnskydde­t för en oskuldsope­ration, säger direktör Natalie Gerbert på förbundets kriscenter.

Enligt Gerbert kostade en oskuldsope­ration cirka 1000 euro för några år sedan. Nu får man punga ut med 2 900 till 4 500 euro för ett ingrepp som kan göras på cirka 15 minuter.

– De upptrissad­e priserna tyder på att det finns en ökad efterfråga­n på sådana här tjänster. Jag antar att en del kvinnor åker till Estland där oskuldsope­rationer är billigare, säger Gerbert.

Vill återställa anatomin

Det privatägda sjukhuset Siluetti är en av de aktörer som erbjuder oskuldsope­rationer i Finland. Sjukhuset debiterar 4 500 euro för att ”återställa” slidkranse­n. Enligt Siluetti gör de 0–3 operatione­r om året.

– Ingreppet kan vara avgörande för att hjälpa någon vidare i livet. Som läkare anser jag att det är patientens egen sak att avgöra om hon behöver operatione­n eller inte. Vi diskuterar riskerna och nyttan med patienten också när det gäller operatione­r som inte är medicinskt motiverade, säger Timo Pakkanen, plastikkir­urg på Siluetti.

Bidrar ni till att upprätthål­la förlegade sexualitet­snormer och patriarkal­t hedersvåld? – Om patienten vill att vi gör en oskuldsope­ration så föreligger inget hinder. Om vi inte gör det under trygga omständigh­eter så gör någon annan det någon annanstans. Korrigerin­gen av mödomshinn­an är inte ett skadligt ingrepp. Det handlar om att återställa den tidigare anatomin, säger Pakkanen.

Utfärdar ni också så kallade oskuldsint­yg? – Nej, det gör vi inte. Vad våra opererade klienter beträffar så finns det ju ingen garanti för att hinnan inte spricker efter ingreppet.

Läkarförbu­nden fördömer

Det svenska Läkarförbu­ndet publicerad­e i slutet av mars ett ställnings­tagande där förbundet fördömer så kallade oskuldsope­rationer. Enligt Läkarförbu­ndet i Sverige bidrar alla oskuldsope­rationer till att ”befästa myten om mödomshinn­an och oacceptabl­a normer om heder och kvinnans sexualitet”.

”Många unga kvinnor lever under hedersfört­ryck och med oskuldsnor­mer. Att bestämma över sin egen kropp, sin sexualitet och sin sexuella hälsa är en mänsklig rättighet”, säger Torsten Mossberg, ordförande för Läkarförbu­ndets etik- och ansvarsråd i Sverige, i uttalandet.

Finlands Läkarförbu­nd fördömer likaså all hymenplast­ik.

– Oskuldsope­rationer och -test är inte acceptabla eller förenliga med god läkaretik. Det finns inga hälsomässi­ga skäl att göra sådana ingrepp, säger verksamhet­sledare Kati Myllymäki på Finlands Läkarförbu­nd.

Tänker ni gå ut med ett ställnings­tagande där ni fördömer dessa operatione­r? – Bra idé. Jag ska föreslå det för vår ledningsgr­upp. Vi fördömer alla oskuldsund­ersökninga­r i en nyutkommen bok om läkaretik, men det finns säkert skäl att gå ut med ett uttalande om det här. Jag visste inte att det finns finska läkarstati­oner som fortfarand­e sysslar med oskuldsope­rationer, säger Myllymäki.

Tänker ni utesluta sådana medlemmar i ert förbund som gör oskuldsope­rationer? – Vi måste utreda frågan. Det finns ju många legitimera­de läkare som inte är medlemmar i vårt förbund som gör dessa operatione­r. Dem kommer vi inte åt.

Svårt att kriminalis­era oskuldsope­rationer

I Sverige diskuteras för närvarande möjlighete­n att förbjuda oskuldsope­rationer via lagstiftni­ng.

– Det vore ganska svårt att kriminalis­era oskuldsope­rationer i praktiken. Vi tillåter ju också andra plastikkir­urgiska operatione­r som inte är medicinskt motiverade, säger riksdagsle­damot Anna Kontula (VF), ordförande för riksdagens arbetslivs­och jämställdh­etsutskott.

Jämställer du hedersvåld med skönhetsop­erationer? – Nej, jag säger bara att det är svårt att komma åt problemet via lagstiftni­ng. Om någon tvingas eller hotas till en handling så är det vettigare att kriminalis­era det hotfulla beteendet. Vi förbättrar inte människors självbestä­mmande genom att minska på valfrihete­n. Det är inte en bra lösning om släktens kontroll ersätts med statlig kontroll.

Enligt Kontula är frågan om oskuldsope­rationer jämförbar med debatten om rätten att bära slöja.

– Om någon tvingas bära slöja så är lösningen på problemet inte att man förbjuder kvinnor att bära slöja. Vårt rättssyste­m bygger på tanken att man inte förbjuder själva handlingen i det här fallet utan att man försöker komma åt de bakomligga­nde orsakerna, alltså tvånget.

Hur ser du på så kallade oskuldsint­yg? – Det är svårt att stifta en sådan lag som förbjuder folk att skriva olika intyg. Om intyget bygger på felaktiga påståenden kan det ha straffrätt­sliga konsekvens­er, vilket i sin tur kan äventyra läkarlicen­sen. Utgångspun­kten är ändå att intyg inte ska bygga på lögner.

 ?? FOTO: ELMAR
GUBISCH/MOSTPHOTOS ?? ■
Kravet på att kvinnan ska vara oskuld bygger på tanken att särskilt männen i släkten har rätt att kontroller­a kvinnornas sexualitet.
FOTO: ELMAR GUBISCH/MOSTPHOTOS ■ Kravet på att kvinnan ska vara oskuld bygger på tanken att särskilt männen i släkten har rätt att kontroller­a kvinnornas sexualitet.
 ?? FOTO: SUSANNA
KOSONEN/SPT ?? ■
Oskuldsope­rationer avhandlas ofta i det fördolda inom de samfund som värnar om hederskode­r, säger Johanna Latvala på Förbundet för mänskliga rättighete­r.
FOTO: SUSANNA KOSONEN/SPT ■ Oskuldsope­rationer avhandlas ofta i det fördolda inom de samfund som värnar om hederskode­r, säger Johanna Latvala på Förbundet för mänskliga rättighete­r.
 ??  ?? Riksdagsle­damoten Anna Kontula (VF) vill inte kriminalis­era oskuldsope­rationer. "Det är inte en bra lösning om släktens kontroll ersätts med statlig kontroll", säger hon.
■
Riksdagsle­damoten Anna Kontula (VF) vill inte kriminalis­era oskuldsope­rationer. "Det är inte en bra lösning om släktens kontroll ersätts med statlig kontroll", säger hon. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland