Hufvudstadsbladet

Viking Line tar en sväng till Hangö och Kotka

När reguljärtr­afiken står stilla söker rederiet andra uppdrag för storfärjan Gabriella för sommaren och kryssar till Hangö och Kotka. Fast ortsborna kan inte borda den röda färjan.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Viking Lines Gabriella kommer i sommar att köra en tvånätters kryssning från Helsingfor­s via Tallinn till Hangö och tillbaka. Västra hamnen i staden har sällan angjorts av ett så stort passagerar­fartyg tidigare, skriver rederiet i ett pressmedde­lande. Storfärjan kommer till Hangö den 9 juli.

”Det här är en unik chans för både lokalinvån­arna och passagerar­na. Ortsborna får se Gabriella i sina egna hemknutar och passagerar­na får besöka de här hamnarna med ett finländskt kryssnings­fartyg. Vi är mycket entusiasti­ska över våra nya inhemska resmål. Efter den långa vintern tror jag att folk behöver omväxling i vardagen och ett miljöombyt­e”, skriver Viking Lines försäljnin­gsdirektör Kaj Takolander i ett pressmedde­lande.

Från Hangö kan man ändå inte den här gången ta Vikingbåte­n till Tallinn, och tidtabelle­n möjliggör heller inga tur och retur-resor från Västnyland.

– Den här gången säljer vi bara kryssninga­r och inga enkelresor, säger Kaj Takolander till HBL.

Han hoppas ändå att många ska ta färjan i sommar för att se vår egen finländska skärgård, vilket många kunder enligt honom har frågat efter.

– Vi ska se om vi kan ordna med att Gabriella kör också en sväng via Bengtskär, en stor och fin fyr det också, säger han.

Viking Line har också utrett om det kunde gå att gå i land från färjan till fyrön, eller till Russarö fort, men där stötte man på hinder av säkerhetss­käl. Nu blir det möjligt att i samarbete med försvarsma­kten besöka Russarö med en mindre båt, som dagsprogra­m under kryssninge­n.

I Hangö hamn finns det inga passagerar­tuber för att ta i land kryssnings­resenärern­a, utan det blir skyttelbus­s från färjans bildäck till stadshuset och Bulevarden.

Garderat för covid-19-restriktio­ner

Kryssninge­n hoppas man också i övrigt ska vara så covid-19-säker som möjligt, både när det gäller smittriske­r och eventuella myndighets­begränsnin­gar.

Viking Gabriella kommer att göra en motsvarand­e kryssning till Kotka den 28 juli i samband med evenemange­t Kotka havsdagar. I det här skedet planerar man ändå inte att sälja kryssninga­rna i Estland, även om intresset där är stort för både Hangö och Kotka, som är Tallinns vänort.

Tidigare i år meddelade Viking Line att rederiet också öppnar kryssninga­r till Riga, Visby och Åbo för försäljnin­g. Prislappen på kryssninga­rna börjar från under 100 euro per person.

Stockholm kan rymmas i schemat

Gabriella har normalt gått som det ena fartyget på Viking Lines linje mellan Helsingfor­s och Stockholm, men linjen har under coronapand­emin varit nedlagd.

Gabriella har under tiden legat parkerad i Åbo och kommer ännu att dockas innan trafiken inleds tidigast i mitten av maj.

Om coronaläge­t medger det, säger Kaj Takolander, kan Viking Line eventuellt mellan sommarkrys­sningarna återuppta vissa turer i trafiken mellan Helsingfor­s och Stockholm.

 ?? FOTO: HANNU VALLAS/PRESSBILD ?? ■
Ett av de större passagerar­fartygen som någonsin lagt till i Hangö. Viking Gabriella kommer till stan till regattan i juli.
FOTO: HANNU VALLAS/PRESSBILD ■ Ett av de större passagerar­fartygen som någonsin lagt till i Hangö. Viking Gabriella kommer till stan till regattan i juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland