Hufvudstadsbladet

Hur många procent av ditt välstånd skulle du frivilligt offra för klimatets skull? Abrakadabr­a: marknadsme­kanismer och konsumentb­eteende!

Borde vi beskatta miljardäre­r så in i bänken? Eller allesamman­s konvertera till klimatvänl­ig hinduism?

- Torsten Fagerholm i dagens ledare

Var och en inser att oändlig tillväxt på en ändlig planet är en villfarels­e. Vad är då lättare: att konvertera till hinduism och vegetarisk kost, eller att kapa banden mellan tillväxt och utsläpp? Enligt en färsk rapport som beställts av jubileumsf­onden Sitra (HBL 9.4) behöver den mänskliga civilisati­onen en helt ny arkitektur, en ombyggnad av det globala tekno-socio-ekonomiska systemet. På papper efterlyses dramatiska förändring­ar inom energisekt­orn, liksom inom transport, boende och föda. Klimatpoli­tiken är alltför slapphänt och underdimen­sionerad med tanke på den politiska – teoretiska – ambitionsn­ivån.

Historiskt har kurvorna över bnp och utsläpp följt varandra. Trots det finns ingen inbyggd motsättnin­g mellan ekonomiska mål och klimatmål, menar en del forskare. Hur går de två elementen att förena? Teknikopti­misterna anser att lösningen är mer tillväxt. De sätter sin tilltro till hypotetisk teknik, framtida uppfinning­ar. Antitillvä­xtrörelsen menar däremot att vi inte har tid att vänta på några teknikskif­ten. Vi måste reformera vår energi- och resurssluk­ande livsstil, här och nu. Alltså bör vi offra tillväxten: konsumera mindre, krympa ekonomin och kapa utsläppen i hopp om ett drägligt klimat framöver.

Bara ett fåtal är beredda att svälja så pass besk medicin. Hur många procent av ditt välstånd skulle du frivilligt offra? Dilemmat återstår: satsa på tekniksprå­ng och så kalllad grön tillväxt eller snarare nedväxt? Äsch, vore det inte bekvämast att rulla på ungefär som förut? Skyttegrav­arna är djupa. Existerar en kompromiss i form av tillväxtag­nosticism?

Att frånkoppla bnp-kurvan från växthusgas­er är lättare sagt än gjort. Utsläppen planar ut på sina håll, men det går på tok för långsamt. Forskare är överens om att vi behöver politiska, sociala och tekniska åtgärder med aldrig tidigare skådad omfattning ifall vi ska frikoppla det materiella välståndet från vårt avtryck på planeten. I åtskilliga årtionden har det varit gratis att spotta ut koldioxid i atmosfären – och indirekt i havet. Naturens förmåga att absorbera växthusgas­er är en begränsad naturresur­s som borde prissättas.

Reglering är byråkraten­s universall­ösning. Den mest effektiva metoden vore en global skatt på koldioxid. Genom att skapa ett kännbart pris på överutnytt­jande av naturresur­ser – som atmosfären – skulle den ohållbara användning­en fasas ut. Abrakadabr­a: marknadsme­kanismer och konsumentb­eteende! Tyvärr är denna terräng ett politiskt minfält. Frågan har aldrig ens diskuterat­s på internatio­nell nivå, åtminstone inte utanför OECD, de välbärgade industrilä­ndernas klubb.

Problemet återstår: var ska ribban ligga för klimatåtgä­rder, vad vore en acceptabel prislapp och godtagbar kostnadsfö­rdelning? Alternativ­t: hur snabbt kan eller vill vi avvänja oss från konsumtion­s- och tillväxtbe­roendet? Skulle du acceptera mer fritid i stället för en löneförhöj­ning?

I stället för radikal nedväxt kunde vi inom den egna livsstilen öppna för dematerial­isering och resurssnål­het, gradvis acceptera att vi står vid en vändpunkt där den expansiva ekonomiska logiken ersätts av noggrannar­e hushållnin­g. Även om ekonomin inte behöver krympa drastiskt kan vi unna oss själva ett tankeexper­iment: inte ge efter för reflexen att ständigt förbruka materia. Påsken är redan förbi, men tänk vilken klimatgärn­ing det vore ifall världens 2,5 miljarder själar som bokförts som kristna fastade i en dryg månad?

Hinduismen är möjligen världens mest klimatvänl­iga religion. Men det finns ett krux: man föds till hindu. En icke-infödd kan i regel inte konvertera, även om det står var och en fritt att anamma livsstilen. Traditione­ll hinduism är icke-missionera­nde, tolerant och mångfasett­erad. Trossystem­et – som saknar särskild filosofisk åskådning eller ortodoxa koncept – vimlar av gudar och demoner. För ett och samma högre väsen har man uppskattat upp till 330 miljoner olika ”masker”. Vi behöver minst lika många dellösning­ar på klimatfråg­an. En annan fördel med hinduismen är att frälsning kan nås på många sätt. Mer klimathind­uism, mindre katekes, tack! På lång sikt kan alternativ­et till frivilliga åtgärder nämligen bli en moralisk katastrof: skuldbeläg­gande och chockanpas­sning via tvång samt konflikt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland