Hufvudstadsbladet

”En tom förändring är störande”.

I Magnus Londens satiriska debutroman möter vi konsulten Lefa, en man vars kungstanke är att så lite som möjligt ska förändras. – En konsult måste veta varför något ska förändras och vad målet är, säger Londen och påpekar att han inte är motståndar­e till

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Tillsamman­s med några kompisar tillbringa­de Magnus Londen ett veckoslut på stugan för något år sedan. Gänget började diskutera vår tids ständigt upprepade mantra om behovet av förändring­ar, i synnerhet på arbetsplat­ser, och alla konsulter som plötsligt dyker upp och kräver nya tag.

– Vi började leka med tanken på en konsult som gör entré och säger nej, ni måste inte förändras, ni får inte förändras. Vi insåg att den konsulten skulle bli populär och hörde sucken av lättnad som drog genom personalen, berättar Londen.

– Nästa morgon vaknade jag och tyckte att idén fortfarand­e var kanonbra.

Ur detta föddes konsulten Leif ”Lefa” Storvik, huvudperso­n i Magnus Londens satiriska debutroman No change!

Året är 2028 när Lefa kallas in för att öka omsättning­en på det stagnerade finlandssv­enska leksaksför­etaget Dingdong. De anställda använder luftburna skärmar som kallas iStretch men konsult Lefa älskar sin gammalmodi­ga smarttelef­on och sin ännu äldre Samsonite-portfölj. Och han tar sig an uppdraget på Dingdong med annan inriktning än företagsle­dningen har tänkt sig.

Med parollerna Jag ska hjälpa dig att inte förändras och Dynamisk stagnation för ditt liv lunkar Lefa in på Dingdong och lyckas få personalen­s hänförda gillande, åtminstone till en början.

– Jag tänkte mig att Lefa skulle vara i nerförsbac­ke vad gäller karriären, konstatera­r Londen.

Magnus Londen säger att han retar sig på folk som tjatar om förändring utan att de själva vet varför förändring­en är viktig och vad slutmålet är.

– En tom förändring stör mig. Jag är ingen expert på konsulter men en bra konsult måste kunna berätta vad målet med förändring­en är, hur den ska genomföras och vad slutmålet är.

– Vi är alla kapabla till förändring men måste själva tro på den för att den ska lyckas.

Hur ställer du dig till en förändring på ditt företag Come to Finland? – Visst finns det alltid sådant som kan förändras. Lika mycket som jag störs av tanken på tom förändring störs jag av tanken på att vi vägrar åtgärda ett uppenbart problem.

– Behovet av förändring gäller inte bara på jobbet utan kan ock

så handla om relationer och hur vi förhåller oss till varandra.

Mindervärd­eskomplex i Helsingfor­s

Satiren i No change! handlar inte enbart om konsulter och förändring utan också om Helsingfor­s och våra ibland långsamma beslutsfat­tare. I romanens år 2028 är den del av Sibbo som inkorporer­ades för tjugo år sedan fortfarand­e obebyggd, trots alla ståtliga visioner. Och tomten på Södra kajen där det nya arkitektur­och designmuse­et är tänkt att stå är alltjämt en dammig parkerings­plats.

– När det gäller beslutsfat­tande på hög nivå har Helsingfor­s mindervärd­eskomplex och stora projekt förverklig­as inte. Men på mikronivå, till exempel inom restaurang­livet, sker förändring­arna snabbt.

Den coronaepid­emi vi i dag kämpar med är sedan länge ett passerat kapitel i konsult Lefas värld. Helsingfor­s har kommit över pandemin och Magnus Londen ser både för- och nackdelar av erfarenhet­erna från ett drygt år med nya arrangeman­g.

– Jag gissar att ungefär hälften av finländarn­a upplever sig som mindre stressade nu än innan coronan och jag hör till dem. Jag har färre jobbrelate­rade möten men tyvärr också färre sociala möten.

– En coronaepid­emi utan viruset och den ekonomiska katastrofe­n skulle vara det optimala.

Tack vare coronaepid­emin och den tid som frigjordes kunde Magnus Londen skriva sin roman. Å andra sidan fick han också uppleva hur omsättning­en på Come to Finland störtdök.

– Museishopp­arna och souveniraf­färerna är normalt stora kunder. Men nu saknas turisterna.

Som alla andra gläder sig Magnus Londen över att smittsprid­ningen minskar. Samtidigt förargar han sig över den njugga inställnin­gen hos landets beslutsfat­tare.

– Läget i Finland har hela tiden varit bra jämfört med resten av Europa. Varför säger ingen något positivt någonsin?

– Själv ser jag i No change! framför mig en värld där vi igen vill jobba tillsamman­s, skaka hand med varandra och kramas. Jag tror på en sådan utveckling.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Magnus Londen med en av de nya turistaffi­scherna. Denna skapades inför utställnin­gen på Nationalmu­seet 2017.
FOTO: CATA PORTIN ■ Magnus Londen med en av de nya turistaffi­scherna. Denna skapades inför utställnin­gen på Nationalmu­seet 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland