Hufvudstadsbladet

Hälsovårds­personal smittades inte oftare

- SPT

Trots risken för exponering hade anställda inom hälsooch sjukvården i fjol samma mängd coronaviru­ssmitta i proportion till andra i arbetsför ålder.

Institutet för hälsa och välfärd utgår från coronastat­istiken för fjolåret när de konstatera­r att hälsovårds­personalen drabbats av coronaviru­ssmitta i ungefär samma utsträckni­ng som andra i arbetsför ålder.

I Finland konstatera­des sammanlagt 36 650 fall av coronaviru­ssmitta under förra året.

Cirka 30 400 av dessa konstatera­des hos personer i arbetsför ålder, och av dem cirka 2 600 fall hos anställda inom hälso- och sjukvården. Vårdarna utgjorde därmed 8,5 procent av alla smittade i åldersgrup­pen.

Enligt statistik från 2019 utgjorde vårdarna cirka 7,4 procent av alla i arbetsför ålder.

Institutet anser därmed att vårdarna drabbas av coronaviru­set i proportion till deras andel av befolkning­en.

30 procent kopplade till arbetsplat­sen

I 37 procent av fallen var smittkälla­n okänd, i 30 procent av fallen kom smittan från arbetsplat­sen. I 33 procent av fallen kunde man härleda smittan till annan närkontakt, till exempel inom familjen.

”För anställda inom hälso- och sjukvården kan det vara svårt att undvika kontakter, såsom för flera andra yrkesgrupp­er som inte har möjlighet att arbeta på distans. Därför är smittor möjliga såväl under arbetsreso­r och i pausutrymm­en som i klientsitu­ationer om hygienåtgä­rderna inte är tillräckli­ga”, säger Tuula Hannila-Handelberg, överläkare vid institutet, i ett pressmedde­lande.

Av hälso- och sjukvårdsp­ersonal som i fjol smittades med coronaviru­set fick 5 procent sjukhusvår­d och 18 procent av dessa hamnade på intensivvå­rden.

Enligt institutet­s register över smittsamma sjukdomar har ingen som arbetar inom hälso- och sjukvården avlidit på grund av en coronaviru­sinfektion.

 ?? ÖSTMAN/SPT
FOTO: JEANETTE ?? Anställda inom vården har inte smittats av coronaviru­set i högre grad än den övriga befolkning­en i arbetsför ålder.
ÖSTMAN/SPT FOTO: JEANETTE Anställda inom vården har inte smittats av coronaviru­set i högre grad än den övriga befolkning­en i arbetsför ålder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland