Hufvudstadsbladet

Öppna frågor

-

● Frågan om i vilka situatione­r ett coronapass kunde användas är öppen. Regeringen har ställt sig tveksam till ett digitalt vaccininty­g som kan sätta medborgarn­a i ojämlik ställning. Statsminis­ter Sanna Marin har sagt att hon vill öppna Finland för alla på samma premisser.

● Jubileumsf­onden Sitra har utrett ifall ett coronapass kunde fungera i de vanliga bankkorten. Tanken är att bankkortet kunde ge innehavare­n grönt eller rött ljus för att delta i evenemang eller vistas på arbetsplat­ser. Frågan har redan diskuterat­s på principiel­l nivå med internatio­nella kreditkort­sbolag.

● Det förslag till coronaexit­strategi som nu ligger framme för kommentare­r kan läsas via Statsrådet­s webbplats.

Problemen med Astra Zenecas vaccin hotar att lägga om vaccinordn­ingen i Finland. En möjlighet är att skjuta upp den andra dosen igen.

Det kan återigen bli aktuellt att skjuta upp andra dosen av coronavacc­inet i Finland. Enligt den nationella expertgrup­pen för vaccinatio­nsfrågor (KRAR) är det en av de åtgärder som man måste överväga om Astra Zenecas vaccin inte kan användas i den omfattning som man planerat. Gruppen diskuterad­e frågan vid sitt möte under tisdagseft­ermiddagen, och väntas informera mera i dag.

När vaccinatio­nen inleddes i Finland i januari var planen att ge den andra dosen tre veckor efter den första. I februari förlängdes tiden mellan den första och den andra dosen till tolv veckor.

Målet med förlängnin­gen var att öka vaccinatio­nsgraden snabbare. Genom att vänta med den andra dosen gick det att öka antalet personer som fått första dosen.

Nu kan det återigen bli aktuellt att förlänga tiden mellan vaccinen. Precis som hittills skulle förlängnin­gen gälla alla vaccin.

– Kanada har skjutit fram andra dosen till efter sexton veckor. Det strider mot försäljnin­gstillstån­det, men det kan vara ett sätt att höja vaccinatio­nsgraden snabbare, säger gruppens sekreterar­e, överläkare Hanna Nohynek.

Svår fråga

Astra Zenecas vaccin har orsakat gott om huvudbry för hälsovårds­myndighete­rna på sistone. Förra veckan meddelade EU:s läkemedels­myndighet att vaccinet kan öka risken för blodproppa­r hos vissa personer.

Beskedet har fått Tyskland och Frankrike att se över sina vaccinatio­nsstrategi­er. I Frankrike ges vaccinet numera endast till personer som fyllt 55 år och i Tyskland ges det bara till de som fyllt 60 år.

I Finland är vaccinet godkänt för över 65-åringar. I och med att en stor del av över 65-åringarna redan fått första dosen handlar frågan främst om andra dosen.

I Frankrike har man gått in för att under 55-åringar som fått vaccinet som första dos får ett annat vaccin som andra dos. I Tyskland har man fattat ett liknande beslut för under 60-åringar.

I både Frankrike och Tyskland får de i stället ett RNA-vaccin, det vill säga Pfizer-Biontechs eller Modernas vaccin.

Olika handlingsp­laner

Nohynek uppgav inför mötet att KRAR hade för avsikt att diskutera olika handlingsp­laner. Enligt henne var det på förhand oklart om gruppen kommer att nå samförstån­d.

– Vi vet att den första dosen ger ett bra skydd mot allvarlig covid-19. Den andra dosen ökar inte skyddet, men gör det långvariga­re.

Enligt henne är frågan om att skjuta upp andra dosen en sak som skulle diskuteras på expertgrup­pens möte.SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland