Hufvudstadsbladet

Livligare trafik i natursköna trakter under pandemin

Så förändrade­s våra trafikmöns­ter under pandemiåre­t: Natursköna trakter i Finland hade mera trafik än vanligt.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Det har varit tystare och tommare på vägarna under det gångna pandemiåre­t – utom på vägar som har lett till våra natursköna trakter.

Vid statliga Fintraffic­s 470 mätstation­er ligger trafiken nu överlag nere med mellan 16 och 19 procent jämfört med året innan. Sedan årets början står Fintraffic för övervaknin­gen och styrningen av landets olika trafikflöd­en.

Men längs riksväg 6 i trakterna av Koli har trafiken under det gångna året varit tätare än normalt. Detsamma gäller riksväg 20 från Uleåborg in mot Kajanaland. Eller riksväg 24 norrom Lahtis, utmed västra Päijänne förbi de legendaris­ka sommarmåle­n i Asikkala och Vääksy.

Också kring våra tvåspråkig­a områden i Nyland, Åboland och Österbotte­n har minskninge­n i biltrafike­n varit mindre, på omkring bara 6 procent.

Flyget tog storstryk

På Helsingfor­s-Vanda flygplats landade under början av det här året bara 27 procent av de flygplan som flugit tolv månader tidigare då covid-19-pandemin slog in.

Enligt Fintraffic, som numera ansvarar också för flyglednin­gen genom finländskt luftrum, har också överflygni­ngarna varit få. De domineras normalt av flyg mellan Västeuropa och Japan samt av storbolage­n i Mellanöste­rn som flyger genom finländskt luftrum till Nordamerik­a.

Tågen backar, utom pendeln

Överlag har också tågtrafike­n gått bakåt i pandemin. Så här ett år in i pandemin har vi sett 20 procent färre tåg i trafik. Däremot har pendeltågs­trafiken, som kör på omfattande upphandlad­e kontrakt, inte minskat med mer än att omkring var sextonde tåg har uteblivit.

Godstrafik­en har tuffat på med omkring 22000 godståg. Det är rentav mer än året innan, då samhället hade en betydligt värre nedstängni­ng i exporten, förorsakad av långa och omfattande industrist­rejker. Men jämfört med år 2019 är också godstrafik­en i år nere med över 1500 färre godståg för årets första kvartal.

Kollektivt­rafiken riskerar gå back för gott

Finländarn­a har noggrant följt restriktio­nerna i pandemitid­erna. Men när passagerar­mängderna i kollektivt­rafiken har kollapsat har många bolag i branschen hamnat i ekonomiska svårighete­r, säger Pertti Korhonen, vd för Fintraffic.

– Nu är det viktigt att göra kollektivt­rafiken smidig och attraktiv, så att den inte bestående tappar i popularite­t på grund av pandemin, säger han.

Pertti Korhonen säger det fortfarand­e är angeläget att skapa smidiga ”digitala resekedjor”, ett tema som 2010-talets trafikmini­ster Anne Berner (C) lanserade. Ambitionen har hittills kommit på skam, anser Korhonen, för att så många tekniska system så här långt inte kommunicer­ar med varandra.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Paus på stranden? Trafiken vid de klassiska resmålen i Vääksy och Asikkala har under pandemin varit tätare än vanligt.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Paus på stranden? Trafiken vid de klassiska resmålen i Vääksy och Asikkala har under pandemin varit tätare än vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland