Hufvudstadsbladet

De föreståend­e ramförhand­lingarna har alla förutsättn­ingar att bli den här regeringen­s svåraste sedan själva regeringsf­örhandling­arna för snart två år sedan.

Då regeringen ska dra upp riktlinjer­na för den ekonomiska politiken för de närmaste åren ställs sammanhåll­ningen i Marins ministär på ett tufft prov.

- Tommy Westerlund i dagens ledare,

Regeringen samlas nästa vecka till förhandlin­gar kring ramarna för de närmaste årens budgetar. Finland ska tas vidare från de ekonomiska skador covid-19-epidemin har orsakat. Lyckligtvi­s har de i dagens ljus inte blivit så allvarliga som tidigare befarades. Stimulansp­olitiken borde enligt Finlands Banks chefdirekt­ör Olli Rehn ännu inte avbrytas, men efter hand måste den ge vika för stramare ekonomiska ramar.

Samtidigt bör blicken också vara riktad längre fram. Statens utgifter och inkomster måste på sikt balanseras. Obalansen har bara ökat på grund av de stöd och stimulanså­tgärder som har varit nödvändiga under coronatide­n.

Alla strukturel­la problem finns kvar, den demografis­ka utveckling­en är krävande, arbetsmark­naden står tafatt med sina matchnings­problem. Det gäller bekämpning­en av det ekonomiska hållbarhet­sgapet vilket kräver strukturel­la åtgärder. Av central betydelse är en ökad sysselsätt­ning och förbättrad konkurrens­kraft.

Åtgärderna ska dessutom gynna en miljömässi­g hållbarhet och motarbeta klimatförä­ndringen.

Det säger sig självt att det är fråga om utmaningar av stora mått. Att allting sker bara sju veckor före kommunalva­let gör inte saken lättare, tvärtom. Det är också givet att en regering med fem partier inte har en enhetlig syn på vad som bör göras. För att den ska hålla ihop krävs en politik där man ger och får och ibland tvingas hitta minsta gemensamma nämnare. Samtidigt krävs att det hela inte urvattnas till för små ingrepp och åtgärder för att de ska ge den effekt som krävs.

Regeringsp­rogrammet finns som grund, men eftersom situatione­n har förändrats om inte radikalt så åtminstone kraftigt sedan det skrevs 2019 så måste det finnas beredskap att i viss mån frångå det.

De föreståend­e ramförhand­lingarna har alla förutsättn­ingar att bli den här regeringen­s svåraste sedan själva regeringsf­örhandling­arna för snart två år sedan. Skillnaden är att då leddes förhandlin­garna av Antti Rinne, medan Sanna Marin håller i trådarna nästa vecka.

Förhandlin­gsledaren har visserlige­n en viktig roll, men de synligaste rollerna kommer antagligen att besättas av andra. Centerns ordförande, vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko har redan angett tonen genom att varna för att hennes parti kan lämna regeringen om ett tillräckli­gt bra resultat – med centerögon – inte kan nås.

En stor match kommer att begås mellan C och De gröna. Det garanteras redan av att den eviga tvisten kring torven också kommer att finnas med. Den borde inte tillåtas bli en regeringsf­råga, så stor är den inte jämfört med alla andra utmaningar. Vi kan också vänta oss en rejäl dust mellan vänsterpar­tierna och de borgerliga kring åtgärder i anknytning till sysselsätt­ningen eller skattefråg­or.

En flexiblare arbetsmark­nad och större möjlighet till lokala avtal finns speciellt på de borgerliga partiernas önskelista, men med tanke på den totala låsning som arbetsmark­naden just nu befinner sig i beträffand­e den frågan är utsikterna inte goda. En reform av systemet för inkomstrel­aterat arbetslösh­etsstöd är också ett potentiell­t tvistefrö. Ökad arbetskraf­tsinvandri­ng på tusentals fler inflyttare årligen kommer även högt upp på agendan. En snabbare beredning av ärendet krävs nu för att försnabba beslutspro­cessen kring arbetstill­stånd.

Om det hela skulle sluta i att C lämnar regeringen når de återståend­e fyra partierna inte riksdagsma­joritet och skulle knappast ha förutsättn­ingar att fortsätta som en minoritets­regering. Det skulle kräva nya regeringss­onderingar, men sannolikhe­ten för att en ny majoritets­regering skulle fås till stånd är närmast obefintlig. Då återstår nyval och att det skulle gynna C eller något annat regeringsp­arti är högst osäkert.

Med det för ögonen kunde det löna sig att fråga sig, är det verkligen värt det, innan man med helt fastlåsta åsikter tar sig an ramförhand­lingarna och genom det målar in sig i ett politiskt hörn.

EU-kommission­en får 50 miljoner vaccindose­r från Pfizer snabbare än planerat – och förhandlar nu om nya miljardlev­eranser under kommande år. Däremot blir det inga förlängda kontrakt med Astra Zeneca.

Beskedet om försnabbad­e leveranser från Pfizer-Biontech lämnas av kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen på en extrainsat­t presskonfe­rens i Bryssel.

– De här 50 miljonerna doser skulle egentligen ha levererats under det fjärde kvartalet 2021. Nu blir de tillgängli­ga under det andra kvartalet, berättar von der Leyen.

Kommission­en kommer dessutom att inleda förhandlin­gar med företaget om att införskaff­a ytterligar­e 1,8 miljarder doser för åren 2022 och 2023.

Ingen förlängnin­g?

I sitt framträdan­de säger von der Leyen inget om vad som ska ske med kontrakten med Astra Zeneca och Johnson & Johnson.

Italienska tidningen La Stampa uppger dock, med hänvisning till källor på det italienska hälsominis­teriet, att kommission­en har beslutat om att inte förnya sina avtal med bolagen.

I stället kommer kommission­en att fokusera på så kallade mRNA-vaccin mot covid-19, som tillverkas av exempelvis PfizerBion­tech och Moderna.

Försenade leveranser

EU-kommission­en begär samtidigt en förklaring från Johnson & Johnson efter bolagets ”fullständi­gt oväntade” besked om leveransfö­rseningar till EU, enligt en källa.

En talesperso­n för EU-kommission­en säger till nyhetsbyrå­n Reuters att man inte kan kommentera kontraktsf­rågor.

Astra Zeneca skulle ha levererat 300 miljoner doser till EU före den sista juni. I stället kommer bara 100 miljoner. De resterande 200 miljoner doserna kommer först under andra halvåret, då många länder räknar med att ha hunnit vaccinera alla vuxna.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHN THYS/TT-AP ?? ■
Kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen informerad­e i går om försnabbad­e vaccinleve­ranser.
FOTO: JOHN THYS/TT-AP ■ Kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen informerad­e i går om försnabbad­e vaccinleve­ranser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland