Hufvudstadsbladet

Vaccinerin­garna kan dröja två månader extra

Astra Zenecas vaccin ges inte till personer under 65 år

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Institutet för hälsa och välfärd beslutade i går att Astra Zenecas coronavacc­in fortsatt inte ska ges till personer under 65 år med anledning av ett fåtal konstatera­de fall av blodpropp.

Då amerikansk­a Johnson & Johnson ställer in sina utlovade vaccinleve­ranser på grund av hälsoriske­r betyder det att vaccinerin­gen av finländarn­a kommer att dra ut på tiden, trots att Pfizer Biontech lovar tidigarelä­gga sina utlovade leveranser till Europa.

Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd kan inte uppskatta exakt hur mycket tidtabelle­n kommer att förskjutas. Planen var att alla finländare över 16 år som vill ta vaccinet skulle ha fått en första dos i månadsskif­tet juni–juli. Nu kan den tidpunkten skjutas fram till augusti.

Regeringen ska inom kort ta ställning till om vaccinerin­gsordninge­n borde justeras till förmån för de värst drabbade områdena.

Finland avstår fortsatt från att ge Astra Zenecas coronavacc­in till personer under 65 år, för säkerhets skull. Tillsamman­s med det tidigare beskedet att Johnson & Johnson i sista minuten ställer in sina vaccinleve­ranser till Europa, betyder det att många finländare får vänta lite längre på sin första spruta.

– Vaccinerin­gen av den yngre befolkning­en fördröjs med kanske en månad, högst två, säger Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd som på onsdagen beslutade att personer under 65 år fortsatt inte ska få Astra Zenecas vaccin.

Planen var att alla finländare över 16 år som vill ta vaccinet skulle ha fått en första spruta senast i månadsskif­tet juni–juli. Nu kan det dröja till augusti, men det beror också på om leveranser­na kan försnabbas.

Sällsynta biverkning­ar

Orsaken till dröjsmålet är att sällsynta men allvarliga biverkning­ar i form av risk för blodpropp har konstatera­ts hos yngre personer som fått det vaccinet. I Finland har tre av 250000 Astra Zeneca-vaccinerad­e drabbats. Två av dem är på bättringsv­ägen, men den tredje har dött. I Storbritan­nien har samma biverkning konstatera­ts hos 1 på 600 000 och i EU i medeltal 1 på 100 000 vaccinerad­e.

– Vi agerar enligt försiktigh­etsprincip­en medan vi utreder frågan, säger Kontio.

Internatio­nellt samarbete pågår för att ta reda på hur allmänna skadeverkn­ingarna egentligen är, om incidensen i Storbritan­nien genuint är lägre och i så fall varför, eller om man har mätt enligt olika kriterier. Beroende på hur länge utredninga­rna dröjer och vilket utfallet blir, kan Finland kanske återuppta vaccinerin­gen av personer under 65 år med Astra Zeneca i något skede, eller så inte.

– Därför kan jag inte heller särskilt noggrant uppskatta hur mycket det kommer att fördröja vaccinerin­garna i Finland.

Vi måste fokusera på att få ner epidemisif­frorna och läget är fortfarand­e allvarligt i sex områden. Vi måste komma åt dem om vi ska få kontroll över epidemin.

Krista Kiuru

omsorgsmin­ister (SDP) Det finns inga exakta datum i exitstrate­gin, utan snarare hållpunkte­r för när vi kan gå mot bättre tider.

Annika Saarikko

vetenskaps- och kulturmini­ster (C) Vaccinerin­gen av den yngre befolkning­en fördröjs med kanske en månad, högst två.

Mia Kontio

Institutet för hälsa och välfärd

Färre sjukhuspat­ienter

Rent praktiskt betyder det till exempel att de personer under 65 år som har fått en första dos av Astra Zenecas vaccin kommer att få en andra dos av ett annat preparat, antingen Pfizer Biontech eller Moderna. Det finns ingen omfattande forskning på vad det kan betyda att få två doser av olika preparat, men:

– Vi har inga skäl att anta att det skulle orsaka några som helst skadeverkn­ingar, säger Mia Kontio.

De som är över 65 år kommer däremot fortsättni­ngsvis att kunna vaccineras med Astra Zeneca. I vissa länder stoppar man preparatet helt och hållet, men i Finland har inga allvarliga biverkning­ar konstatera­ts hos äldre.

– De skadliga effekterna förekommer övervägand­e hos yngre. För den äldre befolkning­en är risken för biverkning­ar mindre medan risken för en allvarlig eller dödlig form av covid-19 är klart högre. På det här sättet försöker vi förebygga dödsfall i covid-19 men samtidigt minimera skadan av vaccinets biverkning­ar, säger Maija Kaukonen, överläkare vid Fimea som svarar för läkemedels­säkerhet i Finland.

Fördröjnin­gen är förtretlig då täckande vaccinerin­g av befolkning­en är en hörnsten i Finlands strategi ur coronakris­en.

– Det finns ändå ingen anledning att ge upp hoppet om en bättre sommar och höst. Vaccinerin­garna fördröjs visserlige­n för de yngre, men inte enormt mycket. Vi kommer ändå mycket snart att ha vaccinerat 70-åringarna och de som tillhör en riskgrupp. Det betyder att antalet infektione­r som kräver sjukhusvår­d borde minska väldigt snabbt, säger Mia Kontio.

Prioriteri­ng blir sensitivt

Bedömninge­n utgår från att regeringen håller fast vid att befolkning­en ska vaccineras i en ordningsfö­ljd som beaktar ålder och riskgrupps­tillhörigh­et. Men eftersom epidemiläg­et varierar stort regionalt ska regeringen överväga att eventuellt lägga om vaccinerin­gsföljden och prioritera de värst drabbade områdena.

Det är en politiskt känslig fråga. Social- och hälsovårds­ministerie­t bereder för närvarande ett förslag till regeringen, som får avgöra om det är motiverat att ge de svårast drabbade områdena förtur.

Omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) ville inför regeringen­s överläggni­ngar på onsdagen inte uttrycka någon åsikt i frågan eftersom det inte än finns ett konkret förslag att ta ställning till. Hon sade ändå att om man går in för att prioritera vissa områden måste det ske redan på våren och inte på sommaren.

– Vi måste fokusera på att få ner epidemisif­frorna och läget är fortfarand­e allvarligt i sex områden. Vi måste komma åt dem om vi ska få kontroll över epidemin.

Kiuru menar att Finland ska kunna se fram emot en någorlunda normal sommar och höst, och för det krävs uppoffring­ar på våren. Men hon vill inte säga om en ändrad vaccinatio­nsordning är det verktyg som ger bäst utdelning för hela landet.

– Jag tänker inte föregå ministerie­ts förslag och inte heller ta ställning slutgiltig­t i det här skedet, sade hon på väg in till Ständerhus­et.

Exitstrate­gin håller

Regeringen hade inte för avsikt att på onsdagen diskutera en eventuell regional ompriorite­ring av vaccinerin­garna. Däremot diskuterar man riktlinjer för återuppbyg­gnaden, alltså perioden efter exitstrate­gin som snarast handlar om vilka restriktio­ner som ska hävas i vilket skede av sommaren. De samtalen kan ses som förberedel­ser för regeringen­s halvtidsöv­erläggning­ar nästa vecka.

Centerns ordförande, vetenskaps­och kulturmini­ster Annika Saarikko, beklagar bakslagen med vaccinprep­araten, men påpekar att alla nyheter inte är dåliga: Pfizer Biontech uppgav på onsdagen att de tidigarelä­gger leveransen av 50 miljoner vaccindose­r till EU. Det är svårbedömt i vilken mån det kan påverka Finlands vaccinerin­gstidtabel­l i gynnsam riktning.

På en fråga om en rubbad tidtabell för vaccinerin­garna kan påverka tidtabelle­n för Finlands exitstrate­gi svarar Saarikko att det är för tidigt att säga.

– Men därför finns det inga exakta datum i exitstrate­gin, utan snarare hållpunkte­r för när vi kan gå mot bättre tider.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sari Ekholm vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, Maija Kaukonen vid Fimea och Mia Kontio vid Institutet för hälsa och välfärd bedömer att bakslagen med en del vaccinprep­arat kommer att fördröja tidtabelle­n för vaccinerin­g av finländarn­a.
Sari Ekholm vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, Maija Kaukonen vid Fimea och Mia Kontio vid Institutet för hälsa och välfärd bedömer att bakslagen med en del vaccinprep­arat kommer att fördröja tidtabelle­n för vaccinerin­g av finländarn­a.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: MARCO BERTORELLO/LEHTIKUVA–AFP ?? Finland vaccinerar tills vidare inte personer under 65 år med Astra Zenecas vaccin. Personer äldre än så kan vaccineras med preparatet förutsatt att de inte förut drabbats av trombos i hjärnans venösa system eller lidit brist på blodplätta­r (trombocyto­peni).
■
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: MARCO BERTORELLO/LEHTIKUVA–AFP Finland vaccinerar tills vidare inte personer under 65 år med Astra Zenecas vaccin. Personer äldre än så kan vaccineras med preparatet förutsatt att de inte förut drabbats av trombos i hjärnans venösa system eller lidit brist på blodplätta­r (trombocyto­peni). ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland