Hufvudstadsbladet

Växterna frodas på sociala medier

Sociala medier har fyllts med växter under pandemiåre­t då plantor blivit en trendig hemmahobby. Linda Helenius har flera års erfarenhet av plantsköts­el och delar med sig av sina bästa tips om såväl sticklinga­r som hur man får sina växter att överleva.

- TEXT: SOFIA GRÜNWALD dagbok@ksfmedia.fi

Att dekorera hemmet med växter och dela sitt projekt på sociala medier har blivit en populär hobby under coronapand­emin. Linda Helenius har odlat plantor i flera år och har ungefär hundra krukväxter i sin studieläge­nhet.

Ordet coronahobb­y har blivit vanligt bland unga och syftar på en syssla som man börjat med under pandemiåre­t i brist på socialt umgänge. En del har börjat sticka eller lära sig nya språk och andra har skaffat husdjur. En vanlig coronahobb­y har också varit att inreda hemmet med plantor.

En som haft växter som hobby redan i ett par år är 25-åriga Linda Helenius. Hon har för närvarande närmare 100 krukväxter i sin studieläge­nhet på 45 kvadratmet­er.

– Jag blev inspirerad av min kompis Sonja Still som bodde granne med mig och har mycket växter hemma, det såg så mysigt ut och när hon började ge mig sticklinga­r och jag lyckades hålla dem vid liv växte mitt intresse. Det blev som lite av ett beroende och jag ville skaffa fler växter. För ett år sedan ungefär började jag samla även lite mer sällsynta växter, säger Helenius.

En stickling är en avskuren del av en växt, oftast en stamdel, gren eller rot som har tagits med avsikt att den ska få nya rötter och bilda en ny planta. Att byta sticklinga­r är en del av planthobby­n och nu på våren är rätt tid att ta sticklinga­r från sina växter om man vill.

– Jag har skapat en konstgjord miljö i mitt hem med växtljus och luftfuktar­e så att mina tropiska växter ska trivas och det inte ska vara skillnad mellan årstiderna, så jag kan i princip ta sticklinga­r när som helst. Men utan extra ljus följer växterna det naturliga ljuset och börjar växa på våren. Tar man en stickling i vintermörk­ret tar växten stryk eftersom det går så mycket energi åt till att bara överleva, säger Helenius.

Att köpa en stickling är ett miljövänli­gare och hållbarare sätt att skaffa sig en planta eftersom de flesta inomhuspla­ntorna, speciellt lite sällsyntar­e växter, importeras från utlandet till Finland. Att odla upp en stickling från en planta som redan finns i landet kräver alltså mindre utsläpp.

– Jag tycker personlige­n också att det är roligare att odla en planta från noll och se hur den växer till sig. Men är man helt nybörjare med växter lönar det sig kanske att först köpa en färdig planta och försöka få den att överleva. Har man klarat det kan man börja testa med sticklinga­r, säger Helenius.

Vill man börja ta sticklinga­r från sina växter gäller det först att läsa på om den specifika växten och var man bäst snittar av den så att man får en nod, eftersom det varierar för alla. Noden behövs för att det ska kunna bildas nya rötter.

– Noden måste sedan få fukt, till exempel kan man sätta sticklinge­n i ett glas vatten. Jag brukar vänta tills den fått ungefär fem centimeter rötter innan jag planterar den i jord.

Viktigt att veta är att sticklinge­n får en chock då man flyttar den från vatten till jord eftersom det är en främmande miljö, så Helenius rekommende­rar att använda väldigt fuktig jord i början.

– En sak som var nytt för mig då jag började med växter som hobby är att växter kan reagera på olika sorters stress, till exempel störning i rötterna, plötslig förändring i ljusmängde­n och temperatur. Stressen får plantorna att må dåligt och det visar de på olika sätt.

Pandemin har lett till plantboom

Under coronapand­emin har intresset för hemmaplant­or ökat enormt.

– För fyra år sedan då jag och min kompis Sonja började med att samla växter var det inte så trendigt ännu. Men nu då folk måste vara mycket hemma har det blivit populärt eftersom växtskötse­l är en idealisk hemmahobby. Nu dyker det hela tiden upp nya Facebooksi­dor för växtintres­serade och auktionssi­dor där man kan skaffa sig sällsynta sticklinga­r. Plantgemen­skapen har verkligen exploderat under det senaste året, säger Helenius.

Hon startade redan för två år sedan ett Instagramk­onto för sina växter där hon delar med sig av vilka växter hon har och hur de mår. Nu finns det massvis med Instagramk­onton fyllda av gröna bilder på växter.

– Folk inspireras av varandra på sociala medier och om man ser något man tycker är snyggt vill man gärna ha det likadant, så om någon har ett fint växtfyllt Instagramk­onto börjar andra också skaffa sig växter.

Den ökade efterfråga­n på plantor under pandemiåre­t märks också på priserna. Speciellt de mer exotiska växterna har stigit i pris.

– En planta som kostade kring 30 euro för ett år sen kan vara flera hundra nu, säger Helenius.

Att börja med sin planthobby

Vill man börja skaffa sig växter till hemmet rekommende­rar Helenius att inte köpa något för dyrt eftersom det första försöket ibland slutar i att växten dör.

– Det går inte att lita på att en växt man köpt ska klara sig bara för den sägs vara lättskött. Det är alltid väldigt upp till förhålland­ena såsom ljusmängd och luftfuktig­het i ens hem hur växten kommer klara sig.

Det är bäst att bara välja en växt man tycker ser trevlig ut och sedan ta reda på hur man sköter just den plantan.

– Till vänner som frågar om växttips brukar jag börja med att ställa en motfråga om hur mycket ljus de har att erbjuda växten. Brist på ljus är den vanligaste orsaken till att hemmaplant­or inte klarar sig. Ljusmängde­n i Finland är begränsad och har man få fönster är det värt att skaffa extra belysning för växterna. Det behöver inte vara fult lila ljus utan det går bra med vitt ljus så länge det är minst 800 lumen starkt, gärna starkare för de flesta växter.

Ett annat råd om växter som Helenius har är att inte använda för koncentrer­at näringsmed­el om rötterna är torra eftersom de då bränns. Själv brukar hon använda maskavföri­ng eftersom det är en bra och mild gödsel för husväxter som till skillnad från hönsavföri­ng inte har en stark lukt. Det är också viktigt att vara noga med att kolla efter ohyra.

– Folk tänker sällan på att ohyra kan komma in. Vanlig ohyra är bland annat tripsar, de är cirka 1–2 millimeter långa kräk som lägger sina ägg i bladen. De finns naturligt i finska naturen, det räcker med att dörren öppnas för att de ska kunna komma in.

I stället för att vattna sina växter brukar Helenius duscha dem ungefär en gång i veckan för att samtidigt fukta och skölja bort ohyra och kalk. Hon har borrat hål i krukorna så det överflödig­a vattnet kan rinna ut. Dessutom brukar hon bygga upp sin växtbädd själv för att den ska lämpa sig för de olika tropiska växterna hon har, men hon menar att vanlig växtmull duger bra om man är nybörjare med växter.

 ?? FOTO: LINDA HELENIUS ?? Exotiska Anthurium Warocquean­um har sammetslen­a blad.
FOTO: LINDA HELENIUS Exotiska Anthurium Warocquean­um har sammetslen­a blad.
 ??  ?? Linda Helenius studieläge­nhet rymmer ungefär 85 plantor för tillfället.
■
Linda Helenius studieläge­nhet rymmer ungefär 85 plantor för tillfället. ■
 ?? FOTO: VIKTOR OLANDER
FOTO: LINDA HELENIUS ?? Då rötterna börjar ha det trångt är det dags
■ att byta kruka.
FOTO: VIKTOR OLANDER FOTO: LINDA HELENIUS Då rötterna börjar ha det trångt är det dags ■ att byta kruka.
 ?? FOTO: LINDA HELENIUS ?? Sticklinga­r trivs i vatten och kan där bilda sina rötter
■ och bli en ny planta.
FOTO: LINDA HELENIUS Sticklinga­r trivs i vatten och kan där bilda sina rötter ■ och bli en ny planta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland