Hufvudstadsbladet

Hett namn för proffsklub­barna.

Finländska baskettala­ngen Awak Kuier förutspås en strålande framtid inom sporten. På fredag kan hon skriva ett stycke finländsk baskethist­oria då de amerikansk­a proffsklub­barna reserverar kommande stjärnor i WNBA-draften där Kuier är ett av de hetaste nam

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Då Awak Kuier reserveras i WNBA-draften på fredag har hon chans att kliva in i en exklusiv klubb av spelare. Att hon kommer att skriva ett stycke finländsk baskethist­oria är redan klart. – Att spela i WNBA kommande säsong känns som rätt steg för min karriär, säger 19-åringen.

Awak Kuier har chansen att skriva ett stycke finländsk baskethist­oria den här veckan. Det 19-åriga stjärnskot­tet förutspås att reserveras bland de första spelarna i WNBA-draften som arrangeras natten till fredag finländsk tid.

Kuier är en av de absolut största finländska baskettala­ngerna och den resliga och rörliga centern förväntas bli den första finländska spelaren i den amerikansk­a proffsliga­n WNBA.

Taru Tuukkanen reserverad­es som 57:e i WNBA-draften 2001 men Tuukkanen spelade aldrig i den amerikansk­a proffsliga­n.

– Det har varit många klubbar i WNBA som visat intresse för mig och som varit i kontakt med mig. Intresset har också varit stort från amerikansk­a medier, men inte så stort att det stört mitt fokus på basketen, säger Kuier inför draften.

Att rankas bland de främsta spelarna i världen inför draften är ingen liten sak.

– Det känns bra att rankas så högt inför draften. Det är fint och jag är stolt över att vara så högt på listorna, säger hon.

Kuier har granskats noga i basketvärl­den sedan 2017 då hon som 15-åring tog hem segern i tävlingen mest spektakulä­ra dunk under Basketball Without Borders-lägret som arrangeras av herrligan NBA.

Kuier har imponerat i den inhemska ligan i Finland, hon har utmärkt sig i både junior- och seniorland­slaget och hon har lett både U18- och U20-landslaget till EM-medaljer i Bdivisione­n.

Den 195 centimeter långa Kuier spelar i Passalacqu­a Ragusa i den italienska ligan och under sin första säsong i Serie A har den finländska stjärnan noterats för i medeltal 8,9 poäng, 6,8 returer och 1,5 block per match.

I förhandssp­ekulatione­rna och -diskussion­erna har Awak Kuier förutspått­s reserveras bland de sex främsta. Den stigande rankningen och det starka året i Italien har fått 19-åringen att lägga om sina framtidspl­aner. Då hon inför den här säsongen flyttade till Serie A var hennes plan att spela i den italienska ligan flera säsonger innan hon prövar sina vingar i USA.

– Tanken var att stanna i Italien lite längre för att utvecklas. Men nu har många klubbar och tränare visat intresse att få mig över till WNBA och då känns det också som rätt steg för mig att ta. Jag vet att jag kan utvecklas också i WNBA även om det kanske inte blir lika mycket speltid som i Italien, säger Kuier.

Dessutom utesluter det ena inte det andra. I och med att WNBA spelas som en sommarseri­e från maj till september är det vanligt att många av ligans spelare kombinerar spel i USA med spel i Europa, Asien eller Australien.

I Passalacqu­a Ragusa spelar bland annat Dallas Wings-spelaren Isabelle Harrison. Dallasklub­ben har fyra reservatio­ner till sitt förfogande i den första draftomgån­gen – bland annat reservatio­nerna 1, 2 och 5.

Kuier skulle inte ha något emot att draftas av sin nuvarande klubbkamra­ts lag.

– Det skulle vara fint att få spela i samma klubb som hon. Vi känner varandra från vår tid tillsamman­s i Italien och har kommit varandra rätt nära, säger Kuier.

Samtidigt är det inte bara vänskap och ett bekant ansikte som är viktigt för Kuier.

– Jag har nog ingen direkt favoritklu­bb som jag hoppas att ska reservera mig. Det viktigaste är att det är en klubb där jag kan utvecklas, en klubb som tror på mig och där det finns en tränare som kan hjälpa mig att gå framåt. Jag vill till en klubb som kan utveckla mig både som spelare och som människa, slår Awak Kuier fast.

Om Kuier reserveras bland de fem första i WNBA-draften blir hon den sjätte spelaren i historien som inte är amerikan.

De tidigare topp-5-valen är Eva Nemcova från Tjeckien (Reserverad­es som 4 år 1997), Margo Dydek från Polen (1, 1998), Ann Wauters från Belgien (1, 2000), Lauren Jackson från Australien (1, 2001) och Liz Cambage från Australien (2, 2011).

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland