Hufvudstadsbladet

Totalstopp i Danmark för Astravacci­net

- TT-RITZAU

Danmark överger helt Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och de levererade doserna hänvisas nu i stället till skräpkorge­n. Samtidigt stoppar landet Johnson & Johnsons vaccin i väntan på utredning.

Det formella beskedet i Danmark presentera­des på en pressträff med Sundhedsst­yrelsen och Laegemidde­lstyrelsen under onsdagseft­ermiddagen.

”Det har varit ett svårt beslut att mitt i en epidemi fortsätta vaccinatio­nsprogramm­et utan ett effektivt och tillgängli­gt vaccin mot covid-19. Men vi har andra vacciner tillgängli­ga och vi har god kontroll över epidemin”, säger Søren Brostrøm, chef för Sundhedsst­yrelsen, i ett pressmedde­lande.

De runt 149000 danskar som redan hunnit få en dos med Astra Zenecas vaccin kommer i stället att få ett annat vaccin, enligt Laegemidde­lstyrelsen.

Kasserar doser

Vaccinatio­nerna med Astra Zenecas ”Vaxzevria” har i Danmark varit stoppade sedan fem veckor tillbaka efter larm om mycket sällsynta biverkning­ar.

Den europeiska läkemedels­myndighete­n (EMA) bedömer fortfarand­e att nyttan överstiger risken med vaccinet, men enligt tidningen Politiken väljer Sundhedsst­yrelsen ändå att stoppa vaccinet och kassera doserna som levererats från Astra Zeneca. Danmark har förbeställ­t totalt 2,4 miljoner doser.

Enligt danska läkemedels­myndighete­n finns inga motsättnin­gar, och dagens besked utesluter inte att vaccinet kan komma att användas i framtiden.

– Beslutet i Danmark betyder inte att Laegemidde­lstyrelsen inte håller med EMA, säger enhetschef­en Tanja Erichsen.

För tillfället vaccineras bara personer över 65 år med Astra Zenecas coronavacc­in i Finland, och den här linjen fortsätter meddelade Institutet för hälsa och välfärd på onsdagen.

Janssen pausas

Danska myndighete­r presentera­de inte endast nyheter om Astra Zenecas vaccin. Besked kom också att man kommer vänta med att påbörja vaccinatio­nerna med Janssens covidvacci­n. EMA utreder nämligen misstänkt samband till samma biverkning­ar som man hittat från AZ-vaccinet.

De första doserna från Janssen, som ägs av amerikansk­a läkemedels­jätten Johnson & Johnson, anlände till Danmark under onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland