Hufvudstadsbladet

Institutet för hälsa och välfärd drev på lagförslag­et

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Efterdynin­garna av det bortdragna lagförslag­et om begränsnin­gar av rörelsefri­heten fortsätter. Institutet för hälsa och välfärds rekommenda­tioner, som HBL fått ut, visar att sakkunniga den 5 och 18 mars rekommende­rade en lag som skulle begränsa hur folk får röra sig ”utanför hemmet”.

Bakgrunden till det lagförslag om begränsnin­gar av rörelsefri­heten, som regeringen drog tillbaka efter att grundlagsu­tskottet sågade det, har fortsatt väcka debatt.

Lagen tillkom trots att det för en del av regeringsp­artierna – Vänsterför­bundet, De gröna och SFP – innebar ett svårt övervägand­e, men lämnades till riksdagen med motivering­en att experter, särskilt Institutet för hälsa och välfärd, varit starkt för det.

Nyhetsbyrå­n STT rapportera­r ändå att direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd under hörandet i grundlagsu­tskottet sagt att begränsnin­garna inte är det enda sättet att stoppa smittsprid­ningen tillräckli­gt, trots att bland andra statsminis­ter Sanna Marin (SDP) motiverade förslaget för riksdagen med att det är nödvändigt.

Salminen hade då han blev tillfrågad svarat i grundlagsu­tskottet att tillräckli­g effekt kunde uppnås också på andra sätt, till exempel genom att begränsa privata tillställn­ingar och stänga olika tjänster. Salminen har bekräftat för STT att han sagt så.

Grundlagsu­tskottet kom senare i sitt utlåtande fram till att begränsnin­garna i grundrätti­gheterna inte är rätt dimensione­rade, eftersom det finns alternativ­a sätt att gå tillväga, till exempel genom att begränsa sammankoms­ter.

Rekommenda­tion två gånger i mars

Mika Salminen säger till nyhetsbyrå­n STT att Institutet för hälsa och välfärd hade fått intrycket att det i statsrådet ansågs alldeles för svårt att stifta lagar som begränsar privata samlingar. Han tillägger att det inte är institutet­s sak att utvärdera de lagteknisk­a frågorna.

Men i de skriftliga rekommenda­tioner som institutet hade gett regeringen tidigare i mars har institutet uttrycklig­en rekommende­rat just begränsnin­gar av rörelsefri­heten, i stället för andra lagteknisk­a vägar. Det går att läsa i dokument som HBL begärde ut i mars, men fick ut först i efterhand.

Den 5 mars har både generaldir­ektör Markku Tervahauta och direktör Mika Salminen skrivit under en lägesbild och en rekommenda­tion om att bereda en ny lag som skulle begränsa rörelsefri­heten i Helsingfor­s, Nyland och Egentliga Finland, och bereda sig på att tillämpa den även i andra områden.

Institutet skriver att man bör införa ”sådana begränsnin­gar i rörelsefri­heten, som minimerar människors rörelser i lokaler utanför det egna hemmet till enbart oundviklig­a ärenden, och vistelsern­a utomhus till motion och utomhusvis­telser bara med den egna närkretsen och med tillräckli­ga avstånd. Begränsnin­garna bör vara i kraft i minst 3 veckor.”

Beskrivnin­gen av hurdana begränsnin­gar som enligt institutet bör införas utgick alltså från hur människor rör sig ”utanför hemmet”.

Även i ett utlåtande två veckor senare, då regeringen redan skridit till verket och lade sista handen vid lagförslag­et, verkade både Tervahauta och Salminen förorda begränsnin­gar i rörelsefri­heten framför att stänga tillställn­ingar och begränsa folksamlin­gar.

”Jämfört med det, att man via förordning­ar skulle stänga all detaljhand­el tillfällig­t förutom den mest nödvändiga, som livsmedels­affärer och apotek, kan man genom att begränsa rörelsefri­heten effektivt minska också privata samlingar inomhus med andra människor än personer från samma hushåll”, skrev de.

De bedömde också att andra åtgärder inte i sig räcker, ”som att tillfällig­t stänga arbetsplat­ser med hög smittorisk eller införa obligatori­ska munskydd i lokaler utanför hemmet”, men att de i så fall kunde kompletter­a begränsnin­garna i rörelsefri­heten.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd skulle inte heller en förändring i vaccinatio­nsordninge­n, så att högriskomr­åden får sina doser snabbare, kunna ersätta de föreslagna begränsnin­garna i rörelsefri­heten, ”eftersom den mängd doser som anländer är begränsad, förändring­ar i distributi­onen tar flera veckor och det dessutom tar några veckor innan vaccinet ger en skyddande effekt”.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin och Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, presentera­de lagförslag­et på en presskonfe­rens den 25 mars. Regeringen drog senare tillbaka det, efter att riksdagens grundlagsu­tskott sågat det på många punkter.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin och Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, presentera­de lagförslag­et på en presskonfe­rens den 25 mars. Regeringen drog senare tillbaka det, efter att riksdagens grundlagsu­tskott sågat det på många punkter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland