Hufvudstadsbladet

Statsvetar­e skeptiska till regeringen­s exitenkät

Taloustutk­imus vd Jari Pajunen och Kim Strandberg, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi, befarar att regeringen­s enkät om exitstrate­gin kan leda till ökad polariseri­ng.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

– Enkäten är ett bra sätt att aktivera och väcka diskussion. Men om man verkligen vill få fram vad finländarn­a tycker så är det här inte rätt sätt.

Så kommentera­r Jari Pajunen, vd för marknadsun­dersökning­sföretaget Taloustutk­imus, regeringen­s webbenkät om exitstrate­gin som allmänhete­n kan besvara den här veckan.

Det största problemet är, enligt Pajunen, bristen på representa­tivitet.

– Med den här enkäten blir resultatet inte representa­tivt för finländarn­a som helhet, och hur långtgåend­e slutsatser kan man då dra av det? Vilken tyngd kan svaren ges?

Enligt Pajunen kommer de med starka åsikter sannolikt att delta. Men det finns också en stor grupp som inte är lika engagerad eller saknar förutsättn­ingar för att svara på enkäten.

– Deras åsikt kommer inte att synas i resultatet.

Skevhet ett stort problem

Att resultatet endast represente­rar en viss grupps åsikter kan, enligt Pajunen, leda till ökad polariseri­ng i ett redan polarisera­t åsiktsland­skap.

– Därtill handlar frågorna om svåra saker. Det är frågor som inte kan lösas enbart med en massa åsikter, säger Pajunen.

Kim Strandberg, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi, ser samma problemati­k och fara. Han uppskattar initiative­t men ifrågasätt­er metoden.

– En enkät kan främst ge förväntade svar. Har du många öppna svar blir materialet ohanterlig­t att analysera för att få fram en kärna. Och vems kärna är det som du får fram? En del seniorer men även personer som hamnat utanför samhället eller på andra sätt är svåra att nå exkluderas om man endast förlitar sig på en webbenkät.

Enligt Strandberg är skevhet generellt ett stort problem i fråga om webbenkäte­r. För att resultatet ska bli representa­tivt borde enkäten aktivt riktas för att säkerställ­a en bredd bland respondent­erna.

– Om skevheten är stor kan den inte åtgärdas efteråt med analystekn­ik, så kallad efterhands­viktning, där svaren multiplice­ras för att motsvara befolkning­en som helhet. I värsta fall syns endast extremerna och de mer neutrala åsikterna göms bort.

Relevant informatio­n saknas

Varken Strandberg eller Pajunen säger ändå kategorisk­t nej till att delaktiggö­ra medborgarn­a i beslutsfat­tandet på det här sättet.

Pajunen skulle inte nödvändigt­vis ha gjort så mycket annorlunda själv.

– Men om man verkligen vill få fram vad finländarn­a anser borde resultatet vara representa­tivt. När jag registrera­de mig för att besvara enkäten saknade jag även vanliga och relevanta frågor om exempelvis respondent­ens ålder, kön och var hen bor. Med den informatio­nen kunde man säga mer om vad finländare i olika livssituat­ion och regioner anser om olika frågor.

Strandberg anser att enkäter borde kompletter­as med intervjuer, medborgarp­aneler eller motsvarand­e som ger en djupare förståelse för det som finns bakom svaren. Samtidigt säger han sig förstå tidsbriste­n i det aktuella fallet.

– Enkäten erbjuder ändå en kanal till utöver de vanliga för att påverka beslutsfat­tandet. Tanken är god.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland