Hufvudstadsbladet

Försök att stoppa högt byggande i Södra hamnen misslyckad­es

Kunde det gå att se till att de nya byggnadern­a vid stadens ikoniska silhuett i Södra hamnen inte är högre än 16 meter? Det behövs inte, tyckte de flesta av politikern­a i stadsmiljö­nämnden i Helsingfor­s.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Helsingfor­s stadsmiljö­nämnd har godkänt planerings­principern­a för Södra hamnen. Stora förändring­ar är aktuella för området, som löper från Kolerabass­ängen vid Salutorget till söder om Olympiater­minalen. Också en del av Observator­ieberget samt Armi Ratias park omfattas.

Redan tidigare i vår gick politikern­a i stadsfullm­äktige in för att slopa färjtrafik­en till Olympiater­minalen. Samtidigt försvinner långtradar­och biltrafike­n från Södra hamnen, och avsnittet ska göras behagligt för fotgängare.

På området vill man bygga det omtalade arkitektur- och designmuse­et, som fått en stor pengainjek­tion från bland andra Svenska kulturfond­en. Dock är inget definitivt byggbeslut för museet ännu fattat. Beslutet väntas först om två år.

Att nämnden fattade ett beslut om planerings­principern­a innebär att tjänstemän­nen nu kan börja jobba med en stor ändring av detaljplan­en. Beslutet innebär också att de riktlinjer som tjänstemän­nen kommer att följa har en bred förankring. Samma principer styr också den koncepttäv­ling som ordnas för Magasinstr­anden,

som området kommer att heta.

I samma veva godkände nämnden tävlingspr­ogrammet på tisdagen. Företag inom bygg- och fastighets­branschen får delta i tävlingen. Efter att tävlingen är avgjord hösten 2022 utgår man från resultatet av den i den fortsatta planeringe­n.

”Lösningen måste passa Helsingfor­s maritima fasad och ikoniska silhuett, motsvara platsens specialkra­v samt beakta dess betydelse”, heter det i nämndens dokument.

Staden vill att den nya strandzone­n också erbjuder en icke-kommersiel­l miljö där stadsbor i alla åldrar kan vistas. Enligt tävlingspr­ogrammet skulle det nya museet byggas på den parkerings­plats som ligger nära Estbassäng­en.

Maximal höjd för nybyggen?

Helsingfor­s har flera betydande skyddade byggnader på Södra kajen: Gamla saluhallen, en kioskbyggn­ad, Olympiater­minalen och Hamnhuset.

För flera av de andra byggnadern­a och konstrukti­onerna väntar rivning, däribland Magasinste­rminalen som är i risigt skick, och den temporära paviljong som byggts för Helsingfor­sbiennalen som ordnas i sommar.

I tävlingspr­ogrammet står det att nybyggena får vara högst 20 meter höga och att maxgränsen vid strandzone­n är 18 meter. Men ett tillägg gör gällande att undantag i vissa fall är okej. Man får bygga högre om de viktigaste vyerna bevaras och nybygget ger området mervärde.

Vänsterför­bundet försökte i ett motförslag begränsa maxhöjden på de nya byggnadern­a i området så att de inte får vara högre än 16 meter. Men förslaget gick inte igenom.

Mia Haglund (VF) understödd av Eveliina Heinäluoma (SDP) föreslog också att rätten att köpa stadens tomt avlägsnas från tävlingspr­ogrammet. Rösterna föll dock 11– 4 till fördel för De gröna, Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna.

I en färsk pamflett där tjänstemän­nen i Helsingfor­s får på pälsen för sitt sätt att planera staden, omnämns också planerna för Södra hamnen. Pamflettsk­ribenterna anser att nybyggena vid strandavsn­ittet skulle täppa till utsikten, så att man inte längre ser Salutorget och Domkyrkan från Olympiater­minalen och Skeppsbrog­atan. Dessutom skulle Observator­ieberget omringas av nybyggen.

”En av Finlands viktigaste symboler, en av de mest fotografer­ade landskapen och mest kända stadsbilde­rna, hotas”, står det i pamfletten.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Nu ska det tävlas om hur Södra kajen i Helsingfor­s kan byggas om. De som får delta i tävlingen är företag inom bygg- och fastighets­branschen samt konsortier.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Nu ska det tävlas om hur Södra kajen i Helsingfor­s kan byggas om. De som får delta i tävlingen är företag inom bygg- och fastighets­branschen samt konsortier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland