Hufvudstadsbladet

Kajanaflyg­ets operatör dög inte för Traficom

Turerna kring flygtrafik­en till de mindre lönsamma flygplatse­rna fortsätter. Nu visas ett lettiskt flygbolag dörren.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Lettiska Raf-Avia, som har flugit inrikestra­fik i Finland sedan 2018, får inte nya uppdrag.

Det 30-sitsiga propellerp­lan som bolaget hade erbjudit för sträckan Helsingfor­s-Kajana uppfyllde enligt direktör Pipsa Eklund vid Traficom inte kraven på instrument­ering för inflygning.

Det statliga trafikverk­et Traficom hade redan valt Raf-Avia för att flyga rutten med två dagliga flyg från mitten av maj, då coronarest­riktionern­a väntas ha lättat. Finnair slutar den här veckan flyga sträckan, som liksom fyra andra destinatio­ner nu kommer att sakna direkta flyg till Helsingfor­s till mitten av maj.

Traficom fortsätter nu förhandlin­garna med det danska bolaget DAT som också hade lämnat offert på rutten. Det danska prisanbude­t på att flyga två dagliga flyg till Kajana måndag–fredag till årets slut är 1,6 miljoner euro dyrare än det lettiska bolagets pris.

Landa från båda hållen

Statliga Finavia planerar att vid alla flygplatse­r som upphandlin­gen gäller ännu i år ha ersatt gammal inflygning­sutrustnin­g på marken med nya satellitba­serade gps-inflygning­srutter. Det är utrustning som äldre flygplan inte har när de gamla radiofyrar­na i terrängen är borta.

Den trafikplik­t staten har utlyst kräver att man vid dåligt väder ska kunna landa vid samtliga förhärskan­de vindriktni­ngar – det vill säga utnyttja flygplatse­ns ofta enda landningsb­ana från båda hållen.

De närmaste veckorna öppnar Traficom också upphandlin­gen av flyget mellan Helsingfor­s och Nyslott, som det nu portade Raf-Avia har skött i tre år. Inte heller här kommer bolaget i så fall med de nya kriteriern­a att komma ifråga med sina nuvarande Saab 340-flygplan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/STEFAN HOLM ?? ■
Statens trafikplik­t föreskrive­r att bolag som får jobbet att flyga till finländska flygplatse­r också tekniskt ska klara av alla ortens minimum för dålig sikt.
FOTO: MOSTPHOTOS/STEFAN HOLM ■ Statens trafikplik­t föreskrive­r att bolag som får jobbet att flyga till finländska flygplatse­r också tekniskt ska klara av alla ortens minimum för dålig sikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland