Hufvudstadsbladet

Nästan hälften av arbetstaga­rna oroar sig för utmattning

Enligt en ny undersökni­ng oroar sig nästan hälften av alla finländska arbetstaga­re för att bli utmattade. De unga funderar på hur de kan lämna arbetslive­t tidigare.

- CATARIINA SALO/SPT

Det finns en viss oro för hur den yngre generation­en ska orka i arbetslive­t. I en färsk rapport om arbetslive­t som jämför unga och personer i medelålder­n kommer det fram att många trettioplu­ssare redan nu är på gränsen till utmattning.

– En del av våra unga vill bort från det de kallar ekorrhjule­t, tidigare än deras pensionsål­der skulle tilllåta, säger den ansvariga forskaren Jenni Simonen vid tankesmedj­an E2 Forskning, som gjort rapporten.

Hon vädrar en viss oro för att en allt större stress i arbetslive­t påverkar den yngre generation­en. Det finska arbetslivs­systemet är uppbyggt så att generation­er följer på varandra för att upprätthål­la välfärden.

– Men om vi har trettioplu­ssare som redan nu funderar på hur de genom till exempel investerin­gar ska kunna lämna arbetslive­t tidigare så är det alarmerand­e.

Simonen säger att det som kommit fram i forsknings­materialet är att unga tycker att arbetslive­t känns utmattande. Många av de som intervjuad­es för rapporten säger att de inte kommer att orka till pensionen om det ”fortsätter så här”.

– Det är också oroande att många unga verkar ha en oro över att välfärdssa­mhället inte kommer att kunna ta hand om dem senare i livet. Det är en sak vi måste fokusera på.

I rapporten har man jämfört vilken syn unga och personer i medelålder­n har på arbetslive­t och förhålland­ena mellan generation­erna. Undersökni­ngen är beställd av Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsom­rådena JHL, Servicefac­ket Pam, Fackförbun­det Pro, Pappersför­bundet och Industrins löntagare.

Rapporten bygger på material som insamlats genom enkäter och intervjuer. Här finns två helheter: en enkät som besvarades av 4 251 personer och gruppinter­vjuer med unga (25–29 år) och personer i medelålder­n (50–55 år), där sammanlagt 47 personer deltog. Intervjuer­na gjordes i oktober 2020.

Åldersdisk­riminering oroar

Den stora överraskni­ngen i undersökni­ngen är att nästan hälften (44 procent) av alla arbetstaga­re tycker att arbetet känns så stressigt att man oroar sig för utbrändhet.

Den andra centrala slutsatsen är arbetslive­ts oförmåga att dra nytta av olika gruppers styrkor.

– Intervjuma­terialet visar speciellt på att det finns mycket att jobba med för att vi ska undvika onödiga konkurrens­situatione­r så att en viss grupp känner sig underskatt­ad, alltså åldersdisk­riminering, säger Simonen.

Speciellt bland personer i medelålder­n kom det fram en oro om den egna positionen på arbetsmark­naden. Oron hänför sig mest till situatione­r då man är rädd för att bli arbetslös eller mellan jobb.

– Det var rent hjärtskära­nde hur de intervjuad­e förde fram sin oro om åldersdisk­riminering.

Teknologin tudelad

På den positiva listan finns en stor tilltro till teknologin i det finska arbetslive­t. Det finns en känsla av att ny teknologi stärker arbetslive­t.

– Man ställer sig också positivt till utbildning och till att vidareutbi­lda sig, vilket är ett krav när arbetsmark­naden förändras, säger Jenni Simonen.

Det finns ändå en oro över utveckling­ens snabba tempo och arbetstaga­rna är inte förbehålls­löst positiva till den tekniska utveckling­en.

Rapporten visar däremot att det inte alls finns så stora motsättnin­gar mellan generation­erna som man kanske tidigare har trott.

– Man för ofta fram en motsättnin­g mellan generation­erna i arbetslive­t, men undersökni­ngen visar att unga och personer i medelålder­n upplever många centrala faktorer rätt lika.

Likheter mellan de två grupperna är bland annat att de uppskattar det egna arbetet och ser förvärvsar­bete som en viktig del av livet, men de delar också många av arbetslive­ts bekymmer. Trots att man i stort förhåller sig positivt till teknologin­s framfart delar ändå unga och personer i medelålder­n en oro för att det ska ske en för snabb utveckling som påverkar mängden jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland