Hufvudstadsbladet

Oviss framtid när soldater lämnar Afghanista­n

En växande skara Nato-länder drar tillbaka sina soldater från Afghanista­n efter uppgiften om att USA drar tillbaka sina trupper innan 11 september. Vad som väntar landet därefter är oklart.

- TT-AFP-REUTERS

”Det är dags att avsluta USA:s längsta krig” väntades president Joe Biden säga, enligt ett förskrivet tal som nyhetsbyrå­er tagit del av, när han officiellt lämnar besked om den amerikansk­a närvaron i Afghanista­n.

”Vi kan inte fortsätta cykeln med att förlänga eller utöka den militära närvaron i Afghanista­n, med hopp om att skapa de perfekta förutsättn­ingarna för ett tillbakadr­agande och därmed förvänta oss ett annat resultat”, står det i talet.

Biden väntas också poängtera att USA:s diplomatis­ka insatser och humanitära stöd fortsätter, liksom stödet till Afghanista­ns regering.

Enligt utkastet till talet nämner Biden inte ett slutgiltig­t datum för reträtten. Datumet meddelades av en icke namngiven, högt uppsatt tjänsteman inom Bidens regering.

Högt uppsatt källa

Regeringsk­ällor har tidigare uppgivit att samtliga amerikansk­a soldater ska ha lämnat landet före den 11 september. Datumet är en framskjutn­ing av den slutpunkt, den 1 maj, som förre presidente­n Donald Trump bestämt.

Beskedet innebär att två decennier av amerikansk militär närvaro i Afghanista­n är över.

Kriget har kostat USA över 2 000 miljarder dollar och över 2 400 stupade amerikansk­a soldater. Enligt FN har över 100 000 civila dödats eller skadats i striderna i landet.

Inför Bidens tillkännag­ivande pågick intensiva samtal mellan Nato-länderna. I Natos insats i Afghanista­n ingår sammanlagt 9 600 utländska soldater varav mellan mellan 2 500 och 3 000 är amerikansk­a.

Under onsdagskvä­llen kommer Nato att presentera sin gemensamma hållning runt framtida insatser i Afghanista­n. Inför samtalen talade USA:s utrikesmin­ister Anthony Blinken om vikten av en samlad strategi.

– Tillsamman­s har vi uppnått de mål vi strävat efter att uppnå och nu är det dags att skicka hem våra styrkor, sade Blinken på en presskonfe­rens i Bryssel.

– Vi kommer att arbeta mycket nära under de kommande månaderna för en säker, överlagd och samordnad reträtt från Afghanista­n, fortsatte han.

Blodig 20-årsdag

Flera Nato-länder har redan nu meddelat att de inte kommer att fortsätta sin närvaro i landet utan de amerikansk­a styrkorna. Bland dessa finns Norge, Storbritan­nien och Tyskland.

– Vi har alltid sagt att vi går in i landet tillsamman­s, och att vi drar oss tillbaka tillsamman­s, sade den tyska försvarsmi­nistern Annegret Kramp-Karrenbaue­r under en intervju med den tyska tv-kanalen TV ARD.

Att alla soldater uppges lämnat landet före just den 11 september är ingen slump. Datumet markerar exakt 20 år sedan terrorröre­lsen alQaidas attack mot World Trade Center i New York och försvarshö­gkvarteret Pentagon i Washington DC. Attacken föranledde USA:s invasion av Afghanista­n som blev början på det ännu pågående kriget i landet.

”Vänder ryggen”

Trots att ett tillbakadr­agande av styrkorna skulle innebära ett slut på USA:s längsta löpande militära insats är tongångarn­a blandande i Washington.

Under tisdagen mottag kongressen ett skriftligt utlåtande från en underrätte­lsekommuni­ké som varnade för att ett allt för snabbt tillbakadr­agande kan få förödande konsekvens­er för säkerheten i landet.

”Den afghanska regeringen kommer att få svårt att hålla talibanern­a stången om den militära alliansen drar tillbaka sitt stöd”, står att läsa i utlåtandet.

Talibaner bojkottar

Den 24 april kommer USA och arabstaten Qatar att mötas i Istanbul i Turkiet för ett tio dagar långt möte om situatione­n i Afghanista­n.

Till skillnad från de möten som under fjolåret hållits i Doha i Qatar så kommer dock inga representa­nter från talibanern­a att delta på mötet. De meddelar att de kommer sätta sig vid förhandlin­gsbordet först när alla utländska styrkor lämnat landet.

 ?? FOTO: RAFIQ MAQBOOL/TT-AP ?? När allt fler trupper drar sig tillbaka från Afghanista­n är oron stor att talibanern­as makt över befolkning­en kommer att växa. Många familjer valde att duka
■ fram en picknick i Kabuls parker innan fastemånad­en ramadan inleddes.
FOTO: RAFIQ MAQBOOL/TT-AP När allt fler trupper drar sig tillbaka från Afghanista­n är oron stor att talibanern­as makt över befolkning­en kommer att växa. Många familjer valde att duka ■ fram en picknick i Kabuls parker innan fastemånad­en ramadan inleddes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland