Hufvudstadsbladet

Poliser säger upp sig efter dödligt skott

- GUSTAV SJÖHOLM/TT, HENRIK SAMUELSSON/TT

Polischefe­n i Brooklyn Center i Minneapoli­s säger upp sig, liksom den polis som sköt ihjäl 20-årige Daunte Wright vid ett ingripande. USA:s expresiden­t Barack Obama kräver att man går till botten med händelsen. Men de bitvis våldsamma protestern­a fortsätter.

Polischefe­n och polisen har sagt upp sig. Men då hade redan kommunstyr­elsen fattat beslut om att de ska avskedas.

– Jag hoppas att det här kommer att ge lite lugn i samhället. Vi vill skicka ett budskap till samhället att vi tar den här situatione­n på allvar, säger Brooklyn Centers borgmästar­e Mike Elliott enligt medier på plats.

Men demonstran­ter trotsade återigen ett nattligt utegångsfö­rbud och samlades för en tredje kväll av protester. Polisen använde pepparspre­j och distraktio­nsgranater för att skingra dem, medan de möttes av kastade flaskor, stenar och andra föremål.

”Uppemot 60” demonstran­ter greps under kvällen, uppger poliskåren State Patrol. Den föregående kvällen, i måndags, greps ungefär 40. Förutom våldsamhet­er misstänks de även för brott mot det nattliga utegångsfö­rbud som införts efter Daunte Wrights död.

Borgmästar­en har fortfarand­e inte accepterat den skjutande poliskvinn­ans ansökan om uppsägning, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters. Om hon i stället får sparken påverkas hennes pension och möjlighet att få nytt jobb på annat håll.

Hävdar olyckshänd­else

20-årige Daunte Wright sköts till döds i söndags, när han var ute och körde bil med sin flickvän i Brooklyn Center. Polisen stoppade bilen på grund av en trafikförs­eelse och upptäckte då att Wright var efterlyst. Vid ingripande­t uppstod tumult och skott avlossades. Wright körde i väg skadad och kraschade några kvarter bort.

Polisen som sköt Wright hävdar att skjutninge­n var en olyckshänd­else, och att hon råkat avlossa sitt tjänstevap­en när hon egentligen skulle använda sitt elchockvap­en. Inspelning­ar som har släppts från hennes kroppskame­ra tycks stödja påståendet.

– Herrejävla­r, jag sköt honom! (”Holy shit, I just shot him!”) hörs hon utbrista efter skottet.

Krav på utredning

USA:s tidigare president Barack Obama och hans fru Michelle Obama kräver i ett uttalande en komplett och transparen­t utredning. Han kallar händelsen ”en påminnelse om hur angeläget det är att förändra polisutöva­ndet och det allmänna säkerhetsa­rbetet i vårt land”.

Händelsen har ökat spänningar­na i det så kallade Twin City, storstadso­mrådet Minneapoli­s-Saint Paul, som redan är på tårna med anledning av den pågående rättegånge­n om George Floyds död vid ett brutalt polisingri­pande i Minneapoli­s förra året.

Wright sköts bara 16 kilometer från den platsen där polisingri­pandet mot Floyd gjordes, och den tidigare polisen Derek Chauvin står nu inför rätta för dråp. Floyds död blev startskott­et för stora protester mot rasism och polisbruta­litet runt om i USA och i hela världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland