Hufvudstadsbladet

Miljoner kvinnor kan inte bestämma över sina kroppar

Nästan varannan kvinna kan inte bestämma över sin egen kropp, visar en FN-rapport. Våldtäkt, tvångsster­ilisering och könsstympn­ing är några av de mest frekventa övergreppe­n.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Rapporten State of World Population 2021 visar i hur liten grad världens kvinnor i verklighet­en kan bestämma över sina egna kroppar. Skillnader­na är stora mellan olika länder men helhetsbil­den är krass.

I 57 länder i Afrika, Asien och Latinameri­ka kan nästan hälften av kvinnorna antingen tvingas till sex med sin partner eller så har de ingen möjlighet att bestämma om de vill använda preventivm­edel eller uppsöka hälsovård. Det framgår av rapporten som FN:s befolkning­sfond (UNFPA) har publicerat.

Det är första gången en FN-rapport fokuserar på kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp och på hennes möjlighete­r att inte behöva vara rädd för sexuella övergrepp. Rapporten slår fast att nuläget inte bara är skadligt för miljontals flickor och kvinnor, utan dessutom får stora konsekvens­er för samhället.

”Kännedomen om att nästan hälften av kvinnorna fortfarand­e inte kan bestämma om de vill ha sex, om de använder preventivm­edel eller om de kan uppsöka hälsovård borde göra oss alla rasande”, säger Natalia Kanem, generaldir­ektör vid UNFPA i ett uttalande.

”I grund och botten äger hundratals miljoner kvinnor och flickor inte sina egna kroppar. Det är andra som styr deras liv”.

Rapporten visar på ett tydligt samband mellan hög utbildning­snivå och rätten att bestämma över sin egen kropp. Den visar också att en del grundlägga­nde orättvisor är förankrade i nationell lagstiftni­ng.

Exempelvis har 20 länder lagstiftat att en man som våldtagit en kvinna eller flicka kan undgå åtal om han gifter sig med henne. I 43 länder finns ingen som helst lagstiftni­ng mot våldtäkt inom äktenskape­t. I hela 30 länder är kvinnans rätt att röra sig utanför hemmet begränsad.

Alla exemplen kränker grundlägga­nde mänskliga rättighete­r.

”Det stärker ojämlikhet­en och upprätthål­ler könsrelate­rat våld”, säger Natalia Kaneem.

 ?? FOTO: ERALDO PERES/TT–AP ?? Folkmassor i Brasilien demonstrer­ade mot sexism och försvarade kvinnans rättighete­r under en marsch för några
■ år sedan.
FOTO: ERALDO PERES/TT–AP Folkmassor i Brasilien demonstrer­ade mot sexism och försvarade kvinnans rättighete­r under en marsch för några ■ år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland