Hufvudstadsbladet

EU: Förbjud sexköp från traffickin­goffer

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Fler konfiskati­oner och ökad polistillg­ång till krypterad informatio­n blir vapen när EU-kommission­en vill slå hårdare mot maffiagrup­per och narkotikag­äng. Förbud mot sexköp från traffickin­goffer kan bli aktuellt.

I måndags varnade Europol-chefen Catherine De Bolle i en ny rapport för att den organisera­de brottsligh­eten riskerar att växa ytterligar­e i spåren av coronapand­emin.

Nu fyller EU-kommission­en på genom att lägga fram en femårsplan för kampen mot allehanda maffiagrup­per.

– Det här är ett växande hot. Det är ett våldsamt hot med kontraktsm­ord, skjutninga­r, bombningar, mordbrand, kidnappnin­gar, tortyr och hot, säger inrikeskom­missionär Ylva Johansson på en presskonfe­rens i Bryssel.

Mer samarbete

Strategin handlar i mångt och mycket om utökat samarbete.

Bland förslagen finns planer på mer informatio­nsutbyte mellan poliskårer­na i EU om bland annat dna, fingeravtr­yck och fordon. Kommission­en vill även uppdatera reglerna för beslagtaga­nde av kriminella­s tillgångar och utreda hur polisen kan få bättre tillgång till krypterad informatio­n i sina brottsutre­dningar.

Dessutom ska en sorts uppförande­kod tas fram för att göra det tydligare hur polissamar­betet över gränserna ska fungera.

Stoppa sexköp?

Samtidigt presentera­s även en ny strategi för att bekämpa människoha­ndel. En av tankarna där är att försöka skapa EU-regler för att kriminalis­era tjänster som köps av utnyttjade traffickin­g-offer – i klartext framför allt alla de som tvingas in i prostituti­on.

– De här offren finns över allt omkring oss. Det är kanske kvinnan som städar i ett vanligt legalt företag, eller arbetaren på ett bygge eller flickorna på gatan sent på kvällen. Jag skulle vilja att det blir obligatori­skt att kriminalis­era användande­t av tjänster från traffickin­goffer, säger Ylva Johansson i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland