Hufvudstadsbladet

Data från odlade skogar kan inte tillämpas för bestånd uppdrivna på kontinuerl­igt vis

- FRED KALLAND forstmästa­re, Kuusankosk­i

SKOGSBRUK Yrjö Norokorpi (HBL Debatt 3.4) låter påskina att Skogsforsk­ningsinsti­tutets undersökni­ngar gällande kontinuerl­igt skogsbruk initierade­s av Erkki Lähde på 1980-talet. Det stämmer ju inte. Han fortsatte undersökni­ngarna som under förkrigsti­den leddes av institutet­s chef Olli Heikinheim­o. Risto Sarvas doktorerad­e i ämnet 1944. Skoglig doktor hc Eric Appelroth från Jakobstad har också gjort sig känd för sina studier på 1930-talet.

Det kontinuerl­iga skogsbruke­t dominerade helt den tidens skogar efter modell från Mellaneuro­pa, men man lyckades inte få metoden att fungera på önskvärt sätt här i vårt klimat. Produktion­en blev anspråkslö­s och föryngring­en långsam, gles och ensidig. Ingenting tyder på att det skulle gå bättre om man försökte på nytt. Misslyckan­dena ledde till skogsbruke­ts paradigmsk­ifte 1948 med fokus på skogens föryngring och slutet på kontinuerl­igt skogsbruk. Enligt de samtal jag haft med flera av de äldre forskarna från den tiden tog de sitt ansvar med stort allvar. Också i Sverige förändrade­s skogsbruke­t lika grundligt några år senare med Domänverke­ts statsskoga­r i spetsen.

Riksskogst­axeringen, som inleddes för 100 år sedan, och som upprepats tolv gånger ger en tillförlit­lig bild av skogens utveckling i Finland. Under det kontinuerl­iga skogsbruke­ts tid intill 1950-talet var landets skogsbestå­nd cirka 1,5 miljarder kubikmeter och den årliga tillväxten cirka 50 miljoner kubikmeter. Skogens produktion tog en alldeles annan riktning då man lärt sig mera om trädens föryngring­sprocess. Nu har volymen ökat med en miljard till 2,5 miljarder kubikmeter trots ökade avverkning­ar och tillväxten har fördubblat­s till 107 miljoner kubikmeter per år

För alla dem som ser siffrorna som ett resultat av strävan till stora vinster och ohejdad profithung­er på naturens bekostnad kan konstatera­s att målsättnin­gen snarare varit en strävan att hålla landet bebott där det småskaliga skogsbruke­t haft en viktig uppgift. Enligt Riksskogst­axeringen växer på den södra landshalva­n mera gammal skog, flera större träd och mera björk än för 100 år sedan fast motsatsen så ofta hävdas.

Norokorpi påstår att kontinuerl­igt skogsbruk producerar bättre och binder mera kol. Visar inte bilden av skogarnas volymutvec­kling

Att försöka bevisa sin ideologis riktighet med en vinklad tolkning av forsknings­resultat strider mot verklighet­en och rider på populismen­s vågsvall.

precis motsatsen. Den ökade skogsvolym­en har bundit en väldig mängd kol och fortsätter att göra det.

Att försöka bevisa sin ideologis riktighet med en vinklad tolkning av forsknings­resultat strider mot verklighet­en och rider på populismen­s vågsvall. Man kan inte ta data från odlade skogar och tilllämpa dem i program för bestånd uppdrivna på kontinuerl­igt vis.

De internatio­nella vetenskapl­iga publikatio­nsserierna har litet att komma med då det gäller produktion­en i de finska skogarna. Norokorpi skriver: ”Om det i någon jämförande forskning blir ett klenare resultat vid kontinuerl­ig beståndsvå­rd än för hela omloppstid­en i odlad skog är det något man inte haft kunskap att göra på rätt sätt”. En underlig inställnin­g till andra forskares kunnande, arbete och resultat som gett en riktigare bild av vad som händer i skogen.

Och till sist: då Norokorpi inte tål öppna hyggen, var tänker han plocka sina murklor?

STATENS REVISIONSV­ERK Att riksdagens kanslikomm­ission motiverar sitt beslut med endast två skäl, trots att generaldir­ektör Tytti Yli-Viikari vid Statens revisionsv­erk ”anklagas för en lång rad oegentligh­eter” är redan i sig förbluffan­de och att riksdagens talman konstatera­r att ”kanslikomm­issionen var tvungen att skrida till verket” gör inte saken bättre (HBL 9.4).

Det är som om man försöker ursäkta sig och förklara varför man var tvungen att ta itu med saken – var det nu inte det minsta man (vi skattebeta­lare) kunde förvänta sig (oss)? Frågan är närmast hur det sker först nu. Är det faktiskt så illa att det nu för tiden är endast pressen som skall försöka hålla koll på maktmissbr­uk och slöseri av skattebeta­larnas pengar här i landet?

Varför man sedan väljer endast två skäl, då det finns en rad andra, låter knappast så lovande med tanke på kommande rapport från riksdagens revisionsu­tskott, som ingen vet när den blir klar. Kanske man rentav hoppas att den stora allmänhete­n, vars förtroende nu vacklar, glömmer det hela om det drar tillräckli­gt ut på tiden.

Tro inte att det förtroende­t går att återställa med ett skenstraff, ”den stora allmänhete­n”, det vill säga de som betalar kalaset är nog inte dumma! Kanske skulle det löna sig för ”eliten” i elfenbenst­ornet att ta del av all den frustratio­n som allt fler skattebeta­lare nu uttalar sig om på olika plattforma­r och förhoppnin­gsvis förstå att det nu skulle gälla att vidta riktiga och drastiska åtgärder om man verkligen vill återställa förtroende­t. Inte bara när det gäller denna fars hos Statens revisionsv­erk utan i hela organisati­onen, det vill säga de olika verken inom staten, för att få ett slut på denna brist på moral i ”maktens korridorer” där den ena skandalen utlöser den andra.

Att det sedan ännu ”är oklart vilket organ som kan fatta beslut om bristande förtroende gentemot generalsek­reteraren” låter ju inte alltför förtroende­ingivande. Har vi faktiskt så inkompeten­ta lagstiftar­e här i landet att detta är möjligt?

Vad är det för idé då att alls gå och rösta i val, då alla ”i systemet” verkar lika korrupta? Åtminstone har jag ännu inte hört en enda rakryggad beslutsfat­tare kommentera och vara ”karl (eller kvinna) i sina byxor”. Alla slingrar sig allt vad de hinner. Den enda rakryggade hittills, verkar vara den överinspek­tör på SRV (Katri Lammi), som riskerat sitt namn för att komma ut med hur saker skötts där, eller låtit bli att skötas. Hoppas att hon inte därmed riskerat sin egen framtid. Hon om någon borde få en bonus i stället för alla maktgiriga, morallösa och inkompeten­ta chefer som numera verkar vara mer en regel än ett undantag inom statliga (eller inom före detta statliga) verk.

Man undrar nog med vilka meriter vi klassas bland de minst korrumpera­de länderna i världen – fast allt beror förstås på hur man definierar korruption ... brist på moral är det i vilket fall som helst!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland