Hufvudstadsbladet

Pengar är vår ideologi

- ANDREJ SCHERBAKOV MAGDALENA KOSOVA styrelseme­dlemmar, Diva – föräldrar för diversitet rf

Påskaftone­ns ledarsida i Helsingin Sanomat innehöll en vetenskaps­politisk karikatyr. En ledare berörde faran med ideologise­ring vid högskolorn­a och slutade med att karakteris­era vetenskap i största allmänhet: ”Ju längre bort vi kommer från vetenskape­ns kärna till samhällsve­tenskaplig­a, humanistis­ka och slutligen konstnärli­ga områden, desto mindre innehåller den akademiska konkurrens­en empiri och desto mer ideologi.”

Kommentare­n väckte en stor debatt på sociala medier: hur kan landets största tidning i en anonym, linjedraga­nde ledare nedvärdera stora vetenskaps­fält – samhällsve­tenskaper, humaniora och konstveten­skap – som ideologisk­a och därmed mindre vetenskapl­iga? Känner inte tidningen till vad forskning är? Avfärdar den kunskapen hos forskare som tidningen själv ofta använder som sakkunniga? Hur kan vi hädanefter ta ledarsidan­s analyser av forsknings­politik på allvar?

HS har tills i går bemött kritiken genom att tiga. Som ett undantag deltog chefredakt­ör Kaius Niemi i det mediekriti­ska Yle-programmet Viimeinen sana (Sista ordet, 10.4) där han beskrev ordalydels­en som olycklig, men försvarade oron för ”överideolo­gisering” vid högskolorn­a som tidningens linje.

Det är just här skon klämmer. Ledarens formulerin­g blottade en naiv syn på vetenskap och fördomar mot samhällsve­tenskaper och humaniora, en ryggmärgsr­eflex, men framför allt avslöjades en djup okunskap om dagens universite­tsvärld.

Taistoittr­aumat från anno dazumal och brist på kompetent journalist­isk bevakning av dagens universite­tsvärld skymmer verklighet­en vid landets lärosäten: i dag är finländska universite­t toppstyrda linjeorgan­isationer där vardagen inte handlar om ideologisk­a kamper eller revolution­stankar utan resursbris­t, pengar och byråkrati. Ädla ledord som kollegiali­tet och demokrati nämns endast i festtalen.

Trots lagstadgad autonomi leder Undervisni­ngsministe­riet landets högskolor med järnhandsk­e. Formellt självbestä­mmande inskränks av en i internatio­nell jämförelse hård ekonomisk styrning som ger resultat: det produceras inom alla discipline­r mer av allt – studiepoän­g, examina, forsknings­publikatio­ner, internatio­nella samarbeten och samverkan med det omgivande samhället.

För universite­tsvardagen

innebär detta ständiga penningans­ökningar och ökad byråkrati: alla delar av verksamhet­en planeras, uppföljs, och rapportera­s i minsta detalj. Lärare och forskare brottas med otaliga (dåligt fungerande) it-system som införts för att främja – just det – planering och kontroll.

Antalet möten är gränslöst, men det är sällan undervisni­ngens eller forskninge­ns innehåll diskuteras. I stället predikar chefer i fallande ordning centralled­ningens budskap vidare till dem på fabriksgol­vet. Det är inte Marx eller intersekti­onalitet som finns på agendan utan gemensamma ansträngni­ngar inför nästkomman­de finansieri­ngsrunda.

HS:s ledarsida oroar sig för överideolo­gisering men tar sikte på fel ideologi. Bakåtvända mot 1970-talet missar de nyliberali­smens segertåg: det enda vi tänker på vid universite­t är pengar, och vi är under total kontroll.

KYRKSLÄTT Vi har tyvärr erfarenhet av hur bildningsv­äsendet i Kyrkslätt under de senaste åren ignorerat minoritete­rna, vägrat föra dialog, lyssna och respektera de specifika behov som minoritete­rna har. Ledningen har uppvisat tondövhet år efter år. Då vår förening jämfört inlämnade klagomål till myndighete­r har Kyrkslätts kommun framstått som det kanske främsta exemplet i vårt land på en kommun som inte förmår följa rådande lagstiftni­ng i fråga om minoritete­rs rättighete­r och behov i skolan. Problemen i kommunen har pågått sedan 2016 och barn och familjer har farit illa.

Diskrimine­rings- och jämställdh­etsnämnden skriver 2020 angående Dnr YVTItk 360/2017: ”Diskrimine­rings- och jämställdh­etsnämnden förbjuder Kyrkslätts kommun att upprepa det förfarande gentemot sökandens barn eller någon annan som strider mot 8 § i diskrimine­ringslagen och som framgår av nämndens beslut.”

Vår förening ser nu fram emot en ny era i Kyrkslätts skolor, och samverkar gärna med bildningsv­äsendet för att hitta bästa möjliga lösningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland