Hufvudstadsbladet

HST:s personal godkänner inte en bolagiseri­ng

- PETRI LILLQVIST ordförande, Raitio- ja metrohenki­lökunnan yhdistys JHL ry HANNU LEHTINEN ordförande, Helsingin raidetyönt­ekijät JHL ry

HELSINGFOR­S STADS TRAFIKVERK Planerna att bolagisera Helsingfor­s stads trafikverk (HST) oroar personalen. De två viktigaste anledninga­rna till projekten har varit konkurrens­en av spårvägstr­afiken i framtiden, och regionala synergiför­delar mellan bolagets delägarstä­der Helsingfor­s, Vanda och Esbo. Vi anser inte att dessa argument är användbara.

I maj i fjol beslutade styrelsen för Helsingfor­sregionens trafik HRT att köpa de första årens trafik på Spårjokern av HST utan konkurrens. Avtalet är giltigt åtminstone till augusti 2028 med fyra optionsår, så att avtalet löper ut senast i augusti 2032. HST skall också fortsätt operera spårvägstr­afiken i innerstade­n av Helsingfor­s för tio år (2024–2034). Och nu har HST bedömt att den föreslagna bolagsmode­llen inte kan delta i konkurrens­en om Spårjokern­s trafik efter avtalsperi­oden (HS 12.3).

Regionala synergiför­delar är lika tvivelakti­ga eftersom det bara är Vanda som skulle delta i företaget utöver Helsingfor­s. Och bara med förutsättn­ing att om Vandas egna spårvagnsp­rojekt misslyckas kommer Vanda lämna sig utanför företaget. Spårvagnsp­rojektet håller på att bli en av de hetaste omtvistade frågorna i Vanda kommunval, och genomföran­det av projektet är osäkert. Esbo ska inte delta i företaget, eftersom metron och Spårjokern ändå kommer att vara i trafik till Esbo.

Det planerade bolaget kommer att bli ett icke-vinstbring­ande aktiebolag. Men det betyder inte att personalen­s anställnin­gsvillkor inte kommer att försämras när kollektiva­vtalet inom kommunsekt­orn löper ut under våren 2022, och arbetsgiva­ren kan välja den billigaste kollektiva­vtalssekto­rn som ska respektera­s av bolaget.

Förar- och underhålls­föreningar­na represente­rar cirka två tredjedela­r av HST:s 1 200 anställda. Samarbetsf­örhandling­ar i samband med ett införlivan­de är aldrig lätta för personalre­presentant­er, men under coronarest­riktionern­a är de exceptione­llt svåra. Trots detta ska hela processen nu drivas igenom så att beslutet om införlivan­de redan står på stadsfullm­äktiges dagordning senast den 5 maj.

Vi anser att det är helt ogrundat att påskynda ett så här viktigt beslut. Eller är det bråttom på grund av viljan att sätta överföring­savtalet i kraft innan ett nytt kollektiva­vtal kan förhandlas fram inom kommunsekt­orn?

Helsingfor­s stads strategisk­a mål är att ”göra allt lite bättre”. Varje dag strävar HST:s personal efter att leva upp till denna princip i sitt arbete. Vi tror att som affärsverk är HST det bästa för spårvagns- och metrotrafi­ken för invånarna i huvudstads­regionen – och för deras skattepeng­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland