Hufvudstadsbladet

Sista länderna klara för EM och OS

Den slutgiltig­a uppställni­ngen i fotbolls-EM 2022 är klar. På tisdagskvä­llen kvalade de tre sista länderna in: Ryssland, Nordirland och Schweiz.

-

Tre platser återstod till EM i England nästa år då det på tisdagskvä­llen var dags för returer i det avslutande playoffspe­let.

Den första tog Ryssland hand om. Efter att ha bortabeseg­rat Portugal i Lissabon med 1–0 i fredags räckte det med att hålla tätt hemma i Moskva.

Just det gjorde ryskorna, och efter 0–0 i returen har man säkrat en plats i sitt fjärde raka Europamäst­erskap.

Nordirland tog sig också vidare genom att följa upp 2–1-segern borta mot Ukraina, med att vinna med 2–0 på hemmaplan.

Schweiz och Tjeckien bjöd på allra mest spänning. Precis som i fredags blev det 1–1 och matchen i Thun gick vidare till en mållös förlängnin­g och sedermera straffar. Där tog Tjeckien greppet, och i den fjärde omgången hade Lucie Martínková chansen att skjuta hem EM-platsen. Men straffen gick i stolpen och ut.

När Ana-Maria Crnogorcev­ic sedan satte Schweiz femte straff hamnade i stället all press på Tjeckiens Katerina Svitková. West Ham-stjärnan träffade ribban, och skickade på så sätt Schweiz till EM.

Fotbolls-EM i England skulle ha avgjorts nu i sommar, men har likt många andra idrottseve­nemang flyttats fram. Turneringe­n spelas nu 6–31 juli 2022.

Finland hör till lagen som spelar EM i England.

Chile klart för OS

Chile är som sista lag klart för damernas fotbollstu­rnering i OS i Tokyo. Sydamerika­nskorna vann det första playoffmöt­et med Kamerun med 2–1, och höll sedan 0–0 i tisdagens retur. Båda matcherna spelades i turkiska Antalya på grund av coronapand­emin.

Det är första gången som Chiles damlag kvalar in till OS. Däremot var laget med i VM för två år sedan.

 ?? FOTO: ALESSANDRO DELLA VALLE/TT-AP ?? Noëlle Maritz och Schweiz fick jubla över en säkrad EM-plats i playoffmöt­et mot Kamila Dubcovás Tjeckien.
FOTO: ALESSANDRO DELLA VALLE/TT-AP Noëlle Maritz och Schweiz fick jubla över en säkrad EM-plats i playoffmöt­et mot Kamila Dubcovás Tjeckien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland