Hufvudstadsbladet

Idrottssam­funden sågar regeringen­s exitstrate­gi: ”Helt oacceptabe­lt”

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Olympiska kommittén med sina 119 medlemsorg­anisatione­r riktar kraftig kritik mot regeringen­s plan för att häva covidbegrä­nsningarna i Finland. – Det är orimligt att en vuxen kan gå till krogen, men en trettonåri­ng inte kan gå till en idrottsklu­bb, säger olympiska kommitténs vd Mikko Salonen.

Regeringen­s förslag till exitstrate­gi har väckt förvåning i idrottskre­tsarna.

Enligt strategin ska bland annat restaurang­er, barer och kaféer öppna redan i april med vissa begränsnin­gar. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) sade nyligen att restaurang­erna kan öppna 19 april. Däremot får exempelvis unga i åldern 13–19 år inte delta i träningar inomhus förrän tidigast i augusti.

– Vi vill inte skapa motsättnin­gar, men vi anser att det är helt orimligt att en vuxen kan gå till krogen, medan en trettonåri­ng inte kan gå till en idrottsklu­bb, säger olympiska kommitténs vd Mikko Salonen.

Precis som HBL berättade nyligen har grenförbun­den tappat tiotusenta­ls barn och unga. I synnerhet i lagsporter­na som spelas under vintern har många förlorat motivation­en, då i praktiken två säsonger gått förlorade. Även i fotboll har antalet licensspel­are minskat med 18,9 procent i januari–mars.

Unga först i andra skedet

I praktiken har det varit möjligt för barn under tolv år att delta i fritidsver­ksamhet inomhus sedan i februari. I huvudstads­regionen har också unga i åldern 13–19 år kunnat delta i gruppträni­ng utomhus. Enligt regeringen­s föreslagna exitstrate­gi är det dock först i maj i det andra exitskedet som hobbyverks­amheten för barn och unga stegvis kan öppnas upp – trots att det i förslaget till exitstrate­gi står att ”avsikten är att först avveckla de restriktio­ner som gäller barn och unga”.

– Hobbyverks­amheten för barn och unga borde kunna återupptas i april i samband med det första skedet av exitstrate­gin, då man också börjar lätta på begränsnin­garna för restaurang­erna. Om exitstrate­gin genomförs som regeringen föreslagit kommer det bara att kumulera de negativa följderna och ytterligar­e försvaga ungdomarna­s välmående, säger Salonen.

Eget förslag

Olympiska kommittén och dess medlemsför­eningar lägger nu fram ett eget förslag till tidtabell för att öppna upp begränsnin­garna som gäller fritidsver­ksamheten. Enligt förslaget borde det redan vara fritt fram för att ordna idrottsver­ksamhet, både inomhus och utomhus, för barn födda 2008 eller senare. Unga, födda 2001–2007, borde få inleda träning i grupp utomhus i april. I början av maj skulle det också bli tillåtet att träna inomhus samt tävla och spela utomhus för unga i åldern 13–19 år. Mot slutet av maj skulle tonåringar­na också få spela och tävla inomhus.

Olympiska kommittén hänvisar bland annat till toppforskn­ingsinstit­utet Kihus undersökni­ng, som visade att det har varit relativt få fall av covid-19 i idrottsför­eningarnas verksamhet. Sjukvårdsd­istrikten har nått samma slutsats.

– Motions- och idrottssam­fundet har agerat ansvarsful­lt och följt myndighete­rnas direktiv i kampen mot coronaepid­emin. Under det senaste dryga året har grenarna skapat ett tryggt ramverk för att träna och tävla. Det har varit relativt få fall av corona, exponering­ssituation­er och karantänåt­gärder i idrottsför­eningsverk­samheten, säger Mikko Salonen.

Vuxna får vänta länge

Enligt regeringen­s förslag till exitstrate­gi skulle vuxna få träna i grupp utomhus i juni. Först i juli skulle det kunna bli aktuellt med matcher och tävlingar utomhus. Men tidigast i augusti skulle vuxna få träna i grupp inomhus. I det skedet har restaurang­erna varit öppna i fyra månader, bibliotek och museer varit öppna i tre månader, och den inre gränsbevak­ningen avskaffats två månader tidigare.

”Olympiska kommittén och dess medlemsorg­anisatione­r anser att exitstrate­gins tidtabell för att öppna upp gruppverks­amheten för vuxna är helt oacceptabe­l”, står det i Olympiska kommitténs förslag, som underteckn­ats av alla 119 medlemsför­eningar.

Olympiska kommittén hänvisar bland annat till UKK-institutet­s uträkning som visar att bristen på motion kostar samhället 3 miljarder euro om året. Bara en femtedel av alla vuxna i Finland rör på sig tillräckli­gt.

Det går fortfarand­e att ta ställning till regeringen­s förslag till exitstrate­gi på sajten dinasikt.fi.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA-ARKIV ?? Barn under Kieppis och Suomen taitovoimi­steluklubi­s gymnastikt­räningar i Tölö idrottshal­l.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA-ARKIV Barn under Kieppis och Suomen taitovoimi­steluklubi­s gymnastikt­räningar i Tölö idrottshal­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland