Hufvudstadsbladet

Fridlyst från nyttotänk

Den nordiska trion ger sig hän åt att fantisera och fabulera. Boken Om du möter en björn är spännande, rolig och snygg men ingen lärobok i sunt vildmarksv­ett.

- MARIA LASSÉN-SEGER

BOKRECENSI­ON

Malin Kivelä, Martin Glaz Serup, Linda Bondestam:

Om du möter en björn Förlaget M 2021

Skogen är en laddad plats. Där möter mors lilla Olle björnen han bjuder på blåbär tills mamma sätter stopp för den potentiell­t livsfarlig­a vänskapen. I den älskade barnsången krockar barnets blåögda oskuldsful­lhet med förälderns beskyddari­nstinkter. Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och Linda Bondestam sätter nytt spinn på tematiken i bilderboke­n Om du möter en björn som på ett smart och roligt sätt kommentera­r hur människor, djur och natur skildras i barnlitter­atur.

Näsa mot nos med en björn

Människan och naturen, det civilisera­de och det vilda är förtätat stoff som barnlitter­aturen bearbetat sen sin begynnelse. Ofta på ett sätt som speglar samtiden, som i visan om Olle som genomsyras av romantiken­s syn på det goda, naturnära barnet. Även Om du möter en björn har tydliga samtidsavt­ryck. Figuren som här ger sig ut i naturen är tidsenligt genusneutr­al. Hen är inte heller snävt åldersbest­ämbar, vilket stärker bokens breda tilltal. Utrustad med välfylld ryggsäck, trendiga vandringsk­ängor och korg för bär och kaffetermo­s går figuren på tur längs kartlagda vandringsl­eder. Men tryggheten är skenbar, för i vildmarken lurar det vilda bakom hörnet. Tänk om björnen kommer!?

Ett välbekant faktum värt att påminna om är att bilderboke­n låter läsare – av varierande ålder och tröskel för det skrämmande – möta farlighete­r i läshörnans trygga vrå. Rentav också skratta åt dem. Med stor uppfinning­srikedom går trion bakom Om du möter en björn in för det senare. Handfasta råd för vad som är värt att göra och inte göra om man råkar stå näsa mot nos med en björn skruvas till underfundi­gt när bild ställs mot text. I en blinkning till dagens subjektstä­rkande och peppande barnböcker får läsaren veta, inte bara vad björnen kan bättre än du-et boken riktar sig till, utan också vad du-et är bättre på än björnen, som att spela på pekplatta eller rita.

Nordiskt dreamteam

Bilderboks­mediet är fantastisk­t föränderli­gt. När läste du en bok gjord av tre upphovsper­soner senast? Det är omöjligt – knappast heller relevant – att veta vem som gjort vad i denna legerade laginsats. Framför allt är Om du möter en björn resultatet av framgångsr­ikt nordiskt barnbokssa­marbete. Danska Martin Glaz Serup och finlandssv­enska Malin Kivelä och Linda Bondestam är helt enkelt ett dreamteam med viljan och förmågan att ta barnlitter­aturen på största lekfulla allvar.

Bondestams björn är pillemaris­k, gosig och skräckinja­gande. Det sista särskilt på de tvärgående uppslag som följer på varandra där björnen blottar sylvassa klor och tänder samt sitt avgrundsrö­da gap. Scenerna har samma härliga ”tadaa”-effekt som när trollet gör entré i norska Bjørn Rørvik och Gry Moursunds komiska bilderboks­fullträffa­r om Bockarna Bruse. Bondestam prövar nytt när hon frångår tydliga konturer kring sina karaktärer. Greppet passar utmärkt för berättelse­n i fråga då det ger karaktärer­na en mer rörlig och expressiv textur. Figurernas mimik sätts på pricken, skogens dunkel fångas i varmt blågröna färgsjok och bläddringe­n drivs stadigt framåt med hjälp av variations­rika perspektiv och kompositio­ner.

Ingen lektion i vildmarksv­ett

Kan då bilderboke­n lära ut sunt vildmarksv­ett? Tja, ett och annat vettigt tips förekommer ju. Men om inte förr, så vid uppslaget där du föreslås berätta en vits för björnen för att lugna läget blir det klart att det nog inte är poängen. För att inte tala om det avslutande uppslaget (ursäkta spoilern) där figuren gett upp och rusar i väg bort från skog och björn mot bilparkeri­ng och storstadss­ilhuett.

I stället böljar texten fram i levande och trevande dialog med läsaren. Förmanar, upplyser, tar tillbaka tidigare uttalanden och beklagar att det mesta, trots allt, är osäkert: ”Vi skulle önska att det fanns något uppmuntrad­e vi kunde säga dig. Alltså. Du är säkert bättre på att tugga tuggummi än björnen. Men det är nu inte helt säkert det heller. Kanske är björnen bättre på det också.”

Kivelä, Glaz Serup och Bondestam ger sig hän åt att fantisera och fabulera, vrida på perspektiv och osäkra berättarrö­sten. Elegant lyckas de därmed fridlysa sin bilderbok från nyttotänka­ndets bojor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland