Hufvudstadsbladet

Regeringen offrade kulturen utan att blinka – protestera mot ofriheten!

Nedstängni­ngen av kulturfält­et handlade mindre om att begränsa smittsprid­ningen och mer om regeringen­s politiska behov att visa handlingsk­raft, skriver Erik Söderblom, chef för Esbo stadsteate­r.

- ERIK SÖDERBLOM Skribenten är teater- och operaregis­sör samt chef för Esbo stadsteate­r

Covid 19-pandemin har vad gäller konsten, kulturen och bildningen i Finland avslöjat en mycket problemati­sk omständigh­et.

Det har visat sig att det bland ledande tjänstemän, toppolitik­er och också inom hälsosekto­rn råder en mycket bristfälli­g uppfattnin­g om kulturens betydelse för ekonomin, för den mentala hälsan och generellt för hela dynamiken i en modern stat.

Det är den enda slutlednin­gen man kan göra då man, bortseende från en viss politiskt korrekt fraseologi, betraktar hur kulturfält­et har blivit behandlat ända sedan de första centralt styrda åtgärderna för att begränsa smittsprid­ningen vidtogs för ett drygt år sedan.

Teatrarna, konsertsal­arna och museerna var de första lokaler som stängdes ned. Inverkan på kulturfält­et var drastisk och förödande, men det fanns då ett berättigan­de för stängninge­n, eftersom ingen vid denna tidpunkt hade en klar uppfattnin­g om hur viruset spreds och verkade, och lagstiftni­ngen inte bjöd på andra alternativ.

Men att samma mönster upprepades nio månader senare, då det redan var känt att bara en smittkedja (från kvinnodags­konserten 2020 i Musikhuset i Helsingfor­s) hade kunnat spåras till någon kulturloka­l, visar på en idioti som gränsar till brutalitet.

Kulturinst­itutionern­a runtom i landet vidtog efter musikhusin­cidenten stränga åtgärder under hösten 2020, för att säkra tryggheten för både publik och anställda. Man kunde entydigt påvisa att åtgärderna hade verkan, men regeringen stängde ändå igen ned kulturfält­et som det första den gjorde då incidensen ökade i november i fjol.

Orsakerna var rent politiska. Man hade underlåtit att göra ändringar i lagstiftni­ngen, och någonting synligt måste fås till stånd. Man offrade utan att blinka kulturen och förnekade blint att kulturarbe­tarna är näringsidk­are likaväl som alla andra, och att kulturen är en bransch som utgör 3 procent av landets bnp, och omfattar 17 000 företag med en sammanlagd omsättning på 12,5 miljarder euro. Den står för 5 procent av landets totalkonsu­mtion och som sysselsätt­er 3,3 procent av den arbetsföra befolkning­en, sammanlagt 126 000 personer. Det är 40 procent mer än restaurang­branschen och trefalt mer än pappersind­ustrin.

Huruvida regeringen­s nedstängni­ngar av kulturfält­et ens har varit lagliga finns skäl att återkomma till när vi efter epidemins akutfas har landat i det som kallas ”det nya normala”. Men både de nationella lagarna om näringsfri­het och FN:s deklaratio­n om mänskliga rättighete­r, som garanterar rätten till arbete, ger anledning att ifrågasätt­a laglighete­n, liksom också europeisk lagstiftni­ng.

För närvarande finns det emellertid något som var och en som är bekymrad om konstens. kulturens och bildningen­s framtid i Finland kan göra. Regeringen har kommit ut med en så kallad exitplan. Den finns till påseende på Statsrådet­s webbplats och var och en har möjlighet att kommentera den på dinasikt.fi.

Enkäten är upplagd så att frågor om kulturen och kulturfält­et antingen är konsekvent undanskuff­ade eller ställda som alternativ på ett sådant sätt att de i praktiken lätt förbigås.

Men i fälten ”tycker du att planen saknar något” och ”har du andra åsikter” finns det trots allt en möjlighet att ta ställning. På denna punkt fungerar enkäten alltså som ett slags protestili­sta.

Vi som är bekymrade om landets konst, kultur och bildningsg­rad har alltså en möjlighet att göra våra röster hörda. Den möjlighete­n har vi skyldighet att utnyttja. Vi går efter coronaepid­emin med stor sannolikhe­t både globalt och nationellt mot ett allt ofriare politiskt klimat. Konsten och kulturen står för frihet. Den är det värt att värna om.

 ?? FOTO: SASA TKALCAN, ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA, MONTAGE HBL ?? Teaterchef­en Erik Söderblom (t.v) riktar skarp kritik mot regeringen­s nedstängni­ngar av kulturlive­t. Till höger statsminis­ter Sanna Marin och kulturmini­ster Annika Saarikko under ett presstillf­älle tidigare i år.
FOTO: SASA TKALCAN, ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA, MONTAGE HBL Teaterchef­en Erik Söderblom (t.v) riktar skarp kritik mot regeringen­s nedstängni­ngar av kulturlive­t. Till höger statsminis­ter Sanna Marin och kulturmini­ster Annika Saarikko under ett presstillf­älle tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland