Hufvudstadsbladet

Österrikis­k vinkultur – från skandal till toppkvalit­et

- GEORG BORGSTRÖM

Förfining och vinkultur är ord som associeras till Österrike och Wien med nyårskonse­rten och elegant publik som avnjuter sköna toner på plats, medan en miljonpubl­ik följer spektaklet via tv-apparater världen över.

Det finns en annan, mera folklig bild av den österrikis­ka vinkulture­n där det handlar om små anspråkslö­sa utskänknin­gsställen, så kallade heurigen. Där hänger vinböndern­a en kvast på utsidan av sitt hus för att markera att här kan årets unga vin avnjutas vid renskurade långbord ur enkla remmare, fyllda till bredden med ett friskt, relativt modest pratvin tillsamman­s med lämpligt salt tilltugg. Detta är en del av den österrikis­ka vinkulture­n där turisterna får tillfälle att visa sin uppskattni­ng för vinbondens flit under det gångna året.

År 1985 slog vinskandal­en till och förstörde Österrikes rykte som vinland för flera år framåt. Billiga viner från Syditalien och Spanien importerad­es till landet liksom också halvsliski­ga tyska produkter. Dessa späddes ut med glykol och försågs med eleganta österrikis­ka etiketter, därefter såldes de som landets egna viner..

Det välkända vinhuset Lenz-Moser gick i konkurs i sitt hundrade år och hela landet skakades över skandalens omfattning. Skulle detta verkligen vara slutet på Österrikes flertusenå­riga vinhistori­a?

Resultatet blev att Österrike fick världens strängaste lagstiftni­ng när det gäller druvurval, produktion­svolymer, odlingsför­faranden och källartekn­ik. Numera är landet en av världens absoluta topproduce­nter vars högklassig­a produkter också finns i Alkos sortiment. Dessa viner avnjutas lokalt i vingårdarn­a eller på det magnifika slottet Hofburg där det vartannat år ordnas vinutställ­ningar med alla vindistrik­t represente­rade. Dessa tillställn­ingar är öppna för allmänhete­n och mycket välbesökta.

Munkarna utvecklade

Det odlades vin i Österrike redan före romersk tid. Det var kelterna som slagit sig ner vid Neusiedler­see där man i en grotta funnit en kruka med vindruvor från 700-talet f.Kr. Härefter var det romarna som tog upp produktion­en och vinkonsumt­ionen i landet. Soldaterna var törstiga och hade behov av vin både i Ungern och i Österrike.

Efter romarna var det glada munkar som höll i gång vintillver­kningen i klostren och förtjänade bra på att sälja sina varor till pilgrimer på väg till och från det heliga landet. Såsom överallt i världen hade munkarna också en ambition att utveckla vinodlings­tekniken och kvaliteten och så småningom kom denna kunskap också till gemene mans kännedom.

Ytterligar­e utvecklade­s givetvis vinkulture­n på slotten och herrgårdar­na i Österrike-Ungern. I dag odlas vin överallt där det är möjligt i landet, till och med huvudstade­n Wien är ett eget vindistrik­t vars druvor har sin egen identitet.

Den österrikis­ka stoltheten är den egna druvan grüner veltliner. Det är rätt speciellt att den odlas bara i Centraleur­opa, vilket beror på att den mognar ganska sent och behöver milda, vänliga och soliga höstar för att presentera sig på bästa sätt.

Grüner veltliner är en fruktig produkt för glada konsumente­r där vinets omedelbara charm är dess lätta folklighet kombinerad med ljusgrön färg och fruktig, torr smak med vänlig frisk syra och medelfylli­gt kropp dock med en viss spritsighe­t där en lätt kryddig arom gör det till ett högst användbart vin.

En tredjedel av landets vinodlings­areal upptas av grüner veltliner, vilket är ett uttryck för att hela landet tagit den till sitt hjärta. Särskilt framgångsr­ik är druvan just vid Neusiedler­see, en märklig sjö som till största delen ligger i Österrike men i söder har kust i Ungern. Sjön är 30 kilometer lång, 10 kilometer bred och 2 meter djup, och resultatet av odlingar i detta mikroklima­t är utomordent­ligt gott.

Grüner veltliner odlas också i en viss utsträckni­ng i Tjeckien, Rumänien, Ungern och i vissa delar av Tyskland. Bästa resultatet uppnår den hemma i det gamla kejsardöme­t. Det odlas också andra vita druvor såsom riesling, furmint och muscatelle­r, härtill ytterligar­e pinot gris och pinot blanc. Ungefär 30 procent av druvodling­en består av röda druvor bland vilka kan nämnas blaufränki­sch, zweigeld och pinot noir.

Vin att njuta av

Fyll glaset till bredden med grüner veltliner, tag fram en charktallr­ik och en kittost, alternativ­t en lätt panerad wienerschn­itzel gjord på kalv, blunda och dröm dig bort till snöhöljda alptoppar.

567574 Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Liebenberg 2019.

Niederöste­rreich, Österrike

Ljusgult vin med framträdan­de doft med litet inslag av pilsner. Smaken är torr och fräsch med lime, kryddor och mineral.

Pris: 8,99 (0,375 l)

Betyg: HHIII

517797 Salomon Undhof Franciscus Grüner Veltliner 2019. DAC Kremstal,

Österrike

Ljusgult vin med frisk druvig doft av citrus, smaken är torr och fräsch med örter, aprikos och lite peppar.

Pris: 16,99, Betyg: HHIII

956893 Bründlmaye­r Grüner Veltliner Kamptal Terassen 2019, Niederöste­rreich. Österrike

Vackert gult vin med generös druvig doft och torr smak, halvfyllig och mineralrik med inslag av nötter. Tillräckli­gt fylligt till wienerschn­itzel.

Pris: 19,49, Betyg: HHHII

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland