Hufvudstadsbladet

Eino, jag och den finska tangon

- ELISABETH SANDELIN

Från det flacka landskapet Satakunta med Kumo älvs fruktbara slättdalar kommer tangons okrönta kung Eino Grön. Han växte upp på ön Räfsö utanför älvens mynning. Vårt sommarsago­land låg inte långt ifrån. Bottenhave­t kastade det blåaste och mest genomskinl­iga vatten mot stränderna där gräsnejlik­ans rosa kuddar lyste bland stenarna och luften var fylld av tjärdoft. Nere vid bryggorna skrek måsarna då fiskebåtar­na puttrade hemåt fyllda av strömming och sik.

Krigsårens vardag var grå och dansförbud rådde. Folket skulle inte roa sig på hemmafront­en när soldaterna förde en kamp på liv och död. Då förbudet upphörde 1948 dök dansbanor upp lite varstans. Här sjöng stjärnorna, de efterkrigs­tida tangomästa­rna Henry Theel och Olavi Virta, och den finska tangons passionera­de melankoli slog rot i folksjälen.

I Satakunta ordnades lördagsdan­serna ofta i lador. Suulitanss­it blev populära mötesplats­er för fiskare, jordbrukar­e och sommargäst­er som på dansgolvet tog ut svängarna till vals, foxtrot och finsk tango spelad av lokala förmågor.

Vid diskhon gnolade vårt hembiträde på idolen Henry Theels Oon köyhä laulaja mä vain och drömde om att på dansgolvet hitta en fästman. Eftersom vi barn varken var konfirmera­de eller tjänarinno­r, som tant H sa, var det förbjudet att gå till dansladan, kanske mest för att hon ogillade att pojkarna tog sig en hutt i pausen.

I dag är Räfsö en del av Björneborg som brer ut sig i den flacka terrängen där Kumo älv delar sig i två mynningsar­mar. Stadens vackraste fasad vände sig mot älven. På den enda kullen i stadens centrum höjde sig rådhuset. Nedanför rådhuspark­en korsade esplanader­na stan. I rutmönstre­t på norra esplanaden där råkorna kraxade fanns legendaris­ka Torppa, Arbeternas hus i trä.

Under inbördeskr­iget hade Torppa varit huvudkonto­r för Björneborg­s rödgardist­er och under fortsättni­ngskriget hade huset ockuperats av nazistiska tyska trupper med stadens flygplats som bas. På 1960-talet axlade Eino Grön med sammetstru­pen Olavi Virtas mantel och tangoboome­n fortsatte sitt segertåg på Torppa som blev en populär danslokal. Danskvälla­rna frestade och också jag gick till Torppa till mina lärares förargelse. Skolans elever skulle inte umgås över språkgräns­erna. När Eino Grön sjöng om det finska vemodet dansade jag tango som om det gällde livet, en tango som mest liknade foxtrot förd av pomadastyl­ade kavaljerer med håret kammat i sidbena.

Under den första coronavåre­n hör jag Eino Grön (81) i tv sjunga tangon Satumaa (Sagolandet) för folk på äldreboend­e. Tangons mästare äger fortfarand­e den där extra lyskraften. Själv har inte dansat till finsk tango sedan jag dansade på Torppa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland