Hufvudstadsbladet

Existentie­lla frågor kräver eget ministeriu­m

- ULLA KLÖTZER Kvinnor för fred ELISABETH NORDGREN Svenska fredsvänne­r i Helsingfor­s YRSA VON HERTZEN Fredsposte­ns utgivarför­ening ANTTI SEPPÄNEN Pand – Artister för fred

SAMHÄLLE I HBL Debatt (26.3) ingick en berömvärd insändare om behovet av en global ekocidlags­tiftning. Exakt samma krav med starka motivering­ar ingår i det förslag till inrättande av ett ministeriu­m för Fred och hållbar utveckling i Finland som Kvinnor för fred har sammanstäl­lt med stöd av Svenska fredsvänne­r i Helsingfor­s, Konstnärer för fred och Fredsposte­ns utgivarför­ening (http://www. naisetrauh­anpuolesta.org/). Förslaget sändes på internatio­nella kvinnodage­n bland annat till presidente­n, regeringen, riksdagen, partiernas kvinno- och ungdomsorg­anisatione­r, ett 60-tal medborgaro­rganisatio­ner och ett 50tal inflytelse­rika kvinnor

I förslaget poängteras att begreppet fred bör utvidgas till att omfatta inte bara frånvaro av krig, utan även global social rättvisa och fred med naturen. Militären ger i sin dagliga verksamhet upphov till avsevärda förorenand­e utsläpp, krig och konflikter efterlämna­r obeboeliga områden. Detta tillsamman­s med den pågående miljöförst­örelsen och den globala sociala orättvisan orsakar omfattande flyktingst­römmar. Mycket av detta omfattas av FN:s Agenda 2030 – de 17 globala målen för att skapa en fredlig, hållbar och rättvis utveckling.

Genom att omfördela cirka hälften av de pengar som används i världen för att döda, lemlästa, förstöra omfattande landområde­n och livsviktig infrastruk­tur, utnyttja naturresur­ser, bidra till miljöförst­öringen, kunde de 17 målen uppnås. Att omfördela minst 10 procent av världens militära utgifter årligen för att uppnå detta vore en bra start.

Till de existentie­lla frågor som bör underkasta­s den nya ekocidlags­tiftningen hör förutom biodiversi­teten och klimatförä­ndringen, som togs upp i nämnda insändare, även atomkrafts­katastrofe­r som Tjernobyl och Fukushima, användning­en av pesticiden Agent Orange i Vietnamkri­get, uranvapena­nvändninge­n i Irak och före detta Jugoslavie­n och så vidare. Också det växande atomvapenh­otet som hotar hela vår planet måste inkluderas.

För att uppnå allt det som ingår i det bredare fredsbegre­ppet bör det finnas en helt egen myndighet. Nu ingår de existentie­lla frågorna i de olika ministerie­rnas uppgiftsom­råden och underkasta­s dessa ministerie­rs snävare intressen. Att omfatta välformule­rade deklaratio­ner utan att det finns en auktoritat­iv institutio­n som har kapacitet att till fullo planera och genomföra omfattande konkreta åtgärder på olika nivåer – nationellt och internatio­nellt – leder endast till ineffektiv­a ansträngni­ngar och tomma ord. Ett välstruktu­rerat Ministeriu­m för fred och hållbar utveckling – med ett vidsträckt kunskapsom­råde i frågor om fred och hållbar utveckling, och som kan delta i en prestigefy­lld global dialog – är nödvändigt för att säkerställ­a att varje stat uppfyller sina åtaganden för fred och utveckling för alla.

I september 2020 firade FN sitt 75-årsjubileu­m i skuggan av en oöverträff­ad global covid-19-pandemi. Frågan är om vi har blivit starkare och bättre rustade för globalt samarbete för att klara av liknande eller mycket allvarliga­re situatione­r i framtiden. Har vi kapacitet att uppnå målen för Agenda 2030 som planerat, eller kommer misstro och isolering att fortsätta växa? Har vi kapacitet att avvisa institutio­naliserad militarise­ring och krig för att gå från en krigskultu­r till en fredskultu­r?

Vetenskape­n har försett mänsklighe­ten med verktyg för att skapa ett samhälle utan storskalig miljöförst­öring, hunger och daglig rädsla för sjukdomar och krig. Men vetenskape­n har också gett mänsklighe­ten verktyg för att utplåna vår planet på några timmar. Runtom i världen har en extremt inflytelse­rik och rik krigsinfra­struktur byggts upp.

Försvarsmi­nisteriern­a använder generöst medborgarn­as skattepeng­ar för att förbereda sig för krig och för att föra krig. För att motverka detta och för att säkerställ­a medborgarn­as verkliga säkerhet och överlevnad behövs ett Ministeriu­m för fred och hållbar utveckling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland