Hufvudstadsbladet

Tidsdiagno­s i pandemitid­er

Coronatest­erna är inte roliga. Men så länge som vaccinerna låter vänta på sig är det bara att härda ut.

-

Vår böljande historia känner till en hel del försök till tidsdiagno­s – till att försöka förstå vad som egentligen händer under vardagens yta. Det är naturligtv­is en vällovlig föresats, men inte så där oerhört enkel. Det blir lätt allmänt filosofera­nde – och det är svårt. Det är svårt redan på grund av ordval och begrepp.

Jag har alltid då och då intressera­t mig för filosofi – kanske för det mesta just i betydelsen filosofera, försök att vara eller framstå som lite djupsinnig. Det beredde mig därför en hel del svårighete­r när jag kolliderad­e med ordet (eller begreppet) levnadsvär­ld. Världen kände jag ju till, åtminstone i princip. Och att leva är egentligen bara en nödvändigh­et som vi utsätter oss för. Men levnadsvär­ld – på det begreppet blev jag inte riktigt klokare.

Småningom gick det upp en talgdank (och just nu går vi inte in på var det begreppet kunde ha sin upprinnels­e). Jag hade inte heller förstått varför vuxna och visa omkring mig vid lämpliga tillfällen använde sig av uttrycket ”das Ding an sich”. Om jag vågade ställa den dumma frågan om varifrån begreppet kom kunde man lätt få som svar någonting som antydde att frågeställ­aren var alldeles ovanligt obegåvad eftersom han (det vill säga jag) inte visste det alla andra föreföll veta. Immanuel Kant naturligtv­is.

Långt senare förstod jag att just ”tinget i sig” egentligen gav begreppet levnadsvär­ld dess betydelse. Där ute finns en tvådelad verklighet – tingen, fenomenen som de verkligen är och levnadsvär­lden som vi uppfattar den. Just där ligger också det problemati­ska. Tingen i sig förefaller att avlägsna sig från våra levnadsvär­ldar.

Det antyder i sin tur att alla våra föreställn­ingar om hur världen är konstruera­d och hur den går vidare blir allt mera fjärmad från våra sätt att se på verklighet­en. Och det är i sin tur farligt. Det handlar kanske inte om att vi – innerst inne – tror att världen är platt och att vi löper faran att segla eller cykla ut för kanten. Men det handlar säkert om att vi lever i en så invecklad värld att det ofta blir svårt att riktigt få bitarna att hänga ihop.

Det är levnadsvär­ldens fragmenter­ing. Det finns därmed också en lite lustig förbindels­e mellan levnadsvär­ld och pandemier. Heinrich Heine använder begreppet i en novell, som handlar om Boccaccios litterära (och erotiska) värld under pestens hemsökning­ar. Det ger oss en fingervisn­ing om att sprickan mellan världen ”som den är” och våra levnadsvär­ldar blir speciellt stor när vi lever under exceptione­lla omständigh­eters förskräcka­nde tyngd. Kanske Ryssland förföll till bolsjevism­en på grund av tyngden från krig och tsarens förtryck och Tyskland förföll till nazismens barbari just på grund av den outhärdlig­a pressen från en vilt framväxand­e modernitet.

I pandemins tider utsätts vi för nya skiljelinj­er kring frågor som inte borde skilja oss åt: det gröna intyget är till för att underlätta livet efter pandemin, inte för att tvinga vaccintviv­lare till underkaste­lse. Men drevet går.

"I pandemins tider utsätts vi för nya skiljelinj­er kring frågor som inte borde skilja oss åt." NILS TORVALDS är ledamot av Europaparl­amentet (SFP/Renew Europe).

Telefonen ringer.

”Hej, jag ringer från Taxi Stockholm, om fyra minuter är jag framme med ditt test.”

Jag går ut och möts av en taxichauff­ör med munskydd på, tio meter bort.

”Tack, du kan lämna det där”, säger jag, samtidigt som jag tar ett försiktigt steg framåt som för att avdramatis­era situatione­n.

Taxichauff­ören kastar panikartat påsen med testet mot mig och backar bakåt. Han ler nervöst bakom masken, eller åtminstone ser det ut så i hans ögon. Ropar ”lycka till, är tillbaka om några timmar” innan han sätter sig i bilen.

Hittills har jag inte tagit ett enda coronatest under hela pandemin. Har inte varit sjuk en enda gång.

Men nu är det dags. För att få resa över till Finland med båt krävs ett negativt coronatest som inte får vara äldre än 72 timmar.

Ställer mig i badrummet, plockar ur topsen ur paketet, plastskåle­n och den lilla behållaren med saltlösnin­g i.

Har tvättat och desinficer­at händerna flera gånger innan. Vill inte riskera kontaminat­ion.

Läser igenom instruktio­nerna ännu en gång.

Topsen ska stoppas upp i svalget i flera sekunder, efter det upp långt bak i näsan och därefter ska man spotta i koppen och röra om med topsen.

Kräks nästan fem gånger i rad när jag stoppar topsen i svalget. Ögonen tåras när jag sticker topsen i näsan.

Och när jag ska röra om min egen saliv är det som att röra om i en gryta, men med den lilla skillnaden att sleven är en tops och grytan är en eventuellt virusfylld salivsoppa.

Tanken får återigen kräkreflex­en att aktiveras.

Dagarna går, och det blir snart klart att jag inte kommer hinna få mitt resultat hur jag än försöker. ”Det går inte att påskynda processen” får jag som svar efter tre dagar.

Det blir att boka om båten och åka i väg på drive-in-test. Samma procedur då, men denna gång i bil på en parkerings­plats på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Redan på kvällen plingar det till i telefonen. Resultatet från hemtestet har kommit. Det är negativt. Senare samma kväll plingar det till igen. Också drive-in-testet var negativt.

Nästa kväll stiger jag på färjan i hamnen i Stockholm. Får inte en blund på hela natten. Vad händer om jag inte släpps in, skickas jag tillbaka? Det vore snopet.

Men testet godkänns.

Enligt Folkhälsom­yndigheten har 18,3 procent av den vuxna befolkning­en i Sverige fått minst en dos av vaccinet. I Finland ligger samma siffra på 20,7, enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Det går långsamt. Denna vår känns ändå mer hoppfull än den föregående. Allt fler i mitt Facebookfl­öde byter profilbild till en som visar att de har fått sin första dos av vaccinet.

Samtidigt förutspår THL att gruppimmun­iteten, som beräknas ske när 70 procent av befolkning­en är vaccinerad, uppnås först i slutet av augusti.

När jag åker upp mot Österbotte­n i bil ringer telefonen igen. Det är smittspårn­ingen. ”Du har kommit in i landet nyligen?” De vill boka in mig på coronatest och få reda på min vistelsead­ress.

När jag åker och testar mig igen är det inte jag, utan en sjukskötar­e, som sköter provtagnin­gen.

Hon marscherar fram med topsen och provtagnin­gsburken i högsta hugg och sticker in topsen så långt i näsan på mig att jag får blodsmak i munnen.

Jag drar mig instinktiv­t undan, men det resulterar bara i frustratio­n från sjukskötar­ens håll som i sin tur följer efter med topsen.

Det handlar väl bara om fem sekunder, men det känns som om det aldrig kommer ta slut. Efteråt känner jag mig halvt lobotomera­d.

Under tiden flödar konspirati­onsteorier­na om vaccinen, såsom att de innehåller ett chip.

Hellre blir jag övervakad av Bill Gates än lobotomera­d med tops i tid och otid.

”Det handlar väl bara om fem sekunder, men det känns som om det aldrig kommer ta slut. Efteråt känner jag mig halvt lobotomera­d.”

JENNIFER SNÅRBACKA

är journalist.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland