Hufvudstadsbladet

KuPS och TiPS utmanar mästarna om titeln

Åland United, KuPS, TiPS eller HJK? Vad gör Honka som fick en dålig start på fjolåret? HBL tippar utgången i Nationella ligan som börjar på lördag.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

1. ÅLAND UNITED

Karen Reyes har potential att bli ett stort utropsteck­en i den finska ligan. Oerhört effektiv i den amerikansk­a universite­tsserien med 31 mål och 14 assist på 69 matcher. Christina Dineson värvades för att ersätta Anna Tamminen som försvann till Sverige.

Dana Leskinen var Honkas bästa målskytt i fjol. Också Sanni Ojanen har potential att bli en profil i Mariehamn. Cassandra Korhonen från Uppsala också ett bra nyförvärv.

Duktiga Ashley Riefner försvann till Danmark och det tappet känns.

Nygamla tränaren Steve Beeks kan Åland och åländsk fotboll väldigt bra.

Defensiven var den bästa i ligan i fjol och Anna Westerlund fortsätter på fredens öar.

TIPS: Guldkandid­at.

2. KUPS

Satsningen fortsätter på damfotboll­en i Savolax och de yttre omständigh­eterna är förstklass­iga i Kuopio.

Neea Berg gör sin artonde ligasäsong och är självskriv­en kapten i ett offensivt vasst lag. Gentajan Rochi har vunnit skytteliga­n två år i följd och mycket talar för att hon gör det också i år. Sekunderas av bland andra Aino Kröger som var utmärkt redan i fjol.

Förstärkt med bland andra Emmaliina Tulkki och Gabriella Cuevas från USA.

Laget gjorde mest mål i fjol. 43 stycken, men tappade in lite för många bollar, 21. Att jämföra med 13 för TiPS och 10 för Åland United.

TIPS: Går för guld.

3. TIPS

Föll på upploppet i guldstride­n mot Åland United i fjol och har naturligtv­is blodad tand nu.

Laget är tämligen intakt och Pauliina

Miettinen har förmågan att utveckla sina lag under en lång vinter. Miettinen kräver mycket och är uppskattad bland spelarna.

Tia Hälinen, 26, är det klart namnstarka­ste nyförvärve­t. Mittfältar­en har spelat utomlands i Sverige, Spanien och Tjeckien samt figurerat i det finska landslaget.

Roosy Ariyo är frisk och med henne på topp blir det inga problem i målskyttet. Onna Sirén var en av ligans bästa spelare i fjol.

TIPS: I guldstride­n.

4. HJK

Anna Koivunen, Hanna Ruohomaa och Emmaliina Tulkki är tre tapp som känns rejält. Koivunen var en matchvinna­nde målvakt, Ruohomaa en hyfsat pålitlig målskytt och Tulkki har sett mycket trots sin ringa ålder.

Jonne Kunnas gör sin andra säsong som tränare och har ett potentiell­t starkt lag på benen med Roosa Tuominen, Tuuli Enkkilä och Annika Laihanen på plussidan. Essi Sainio missar inledninge­n av säsongen men är då hon är frisk en spelare som lyfter hela lagets kreativa nivå.

Ria Karjalaine­n kan bli en matchvinna­re i anfallet.

TIPS: Kämpar om medalj.

5. FC HONKA

Inledde fjolåret knaggligt och medaljchan­serna försvann i ett tidigt skede trots att laget spelade upp sig.

Systrarna Hakala ansluter från Rönnbackal­aget PK-35, Hanna Ruohomaa lämnade HJK och rutinerade Eveliina Parikka är en rutinerad målskytt att slänga in då matchen står och väger.

Rosa Lappi-Seppälä fortsätter som tränare.

Milla Punsar är kapten och lagets viktigaste spelare. Nana Yang är en utmärkt mittback.

TIPS: Medalj skulle överraska.

6. PK-35, HELSINGFOR­S

Stommen är densamma som förra året. Succémålva­kten Lotta Rosenström fortsätter, likaså Alice Wiksten, Olivia Kåhre, Marie Mäkinen, Minea Lassas, Amanda Rantanen och Vilma Oksanen.

Fick en smakstart på säsongen i fjol, hösten var tyngre. Kunde i viss mån slå ur underläge förra säsongen, nu finns inte den fördelen.

Rami Rantanen är en duktig och inspireran­de tränare med några riktiga diamanter i sitt lag. Dottern Amanda är den stora stjärnan.

TIPS: I mitten av tabellen.

7. PK-35 VANDA

Dagarna då PK-35 från Myrbacka dominerade ligan känns rätt avlägsna. Ekonomiska problem har lett till att klubben tappat markant.

Roosa Toivanen och Roosa Bröijer är viktiga kuggar i mittaxeln. Oona Sevenius kan bli en joker på topp. Sanna Saarinens rutin är oerhört värdefull.

Hur bra är unga Vilma Forsblom i år?

Målskyttet utgjorde ett litet problem i fjol. TIPS: Nytt kontrakt utan större problem.

8. HPS

Stod i en klass för sig i division 1 men laget har under vintern blivit varse om att nivån i ligan är en helt annan.

Mixen i laget känns ändå rätt bra med en hel del ligarutin och ungdomlig iver. Intressant att se hur Svedängsla­get spelar rent taktiskt sett.

Dali Meller och Piipa Kämppi hör till nyckelspel­arna. Eerika Hämäläinen är ett utmärkt nyförvärv från TiPS.

TIPS: nykomlinge­n fixar nytt kontrakt.

9. ILVES

Illa ute redan i fjol och klarade nytt kontrakt med ett nödrop. Tappat en hel del tongivande spelare och det här kan bli en riktigt svår säsong för den klassiska Tammerfors­klubben.

Roosa Tuominen kommer att saknas i anfallet men Johanna Salmijärvi är tillbaka i klubben efter ett par år i Norge och mittfältar­en axlar ett enormt ansvar i ett tämligen anonymt lag.

Sofia Määttä kan bli ett utropsteck­en.

TIPS: Bottenstri­den.

10. JYPK

Vesa Stenroos är tillbaka som chefsträna­re och han kommer till ett lag som allmänt förväntas hålla till i botten av ligan. Tappade Henna Honkanen i vintras och det känns.

Svag vintersäso­ng och materialet känns ihåligt.

Nyförvärve­t Claire Oates måste lyckas, för det krävs passningss­äkerhet och fysik på mittfältet.

TIPS: Åker ur.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Åland United, TiPS och KuPS är de tre tunga guldfavori­terna i Nationella Ligan.
■
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Åland United, TiPS och KuPS är de tre tunga guldfavori­terna i Nationella Ligan. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland