Hufvudstadsbladet

Höghusbygg­en hett valtema i Grankulla

”Samma på svenska” bör inte få innebära kvantitet framför kvalitet.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Hur många nya höghus ska det årligen byggas i Grankulla? Och vad ska hända med stadshuset och kvarteret däromkring? Det är de två kanske viktigaste frågorna som Grankullab­orna har att ta ställning till när de i juni går till valurnorna i kommunalva­let. Bägge frågorna delar starkt invånarna i två läger.

Inom det lilla och geografisk­t splittrade Svenskfinl­and tenderar vi att tolka begreppet ”kultur” mycket brett. Språket är högkänslig­t, en identitets­fråga. Samtidigt har vi något av ett lyxproblem: pengastinn­a svensksprå­kiga stiftelser skjuter gärna med hagelbössa och delar årligen ut även mycket små summor till ett stort antal aktörer. Att detta står i kontrast till det finska, mer kvalitetsb­etonade prickskytt­et kommer fram ur en färsk undersökni­ng från det kulturpoli­tiska forsknings­centret Cupore – utförd på fem stora stiftelser­s egna initiativ. Finskspråk­iga stiftelser öronmärker finansieri­ng för att skapa uttrycklig­en nytt innehåll, medan finlandssv­enska stiftelser hotar ta för stort ansvar i relation till resurserna – och därmed förväxla basfinansi­ering med projektfin­ansiering. I sämsta fall produceras volym, jämntjock kontinuite­t, på bekostnad av nytänk, experiment­lusta och kvalitet.

De finlandssv­enska stiftelser­na har ofta ett kultur-, bildnings- och språkbäran­de uppdrag inskrivet i stadgarna. Här finns risk för glidning i konservati­v riktning: att per autopilot bevara traditione­r och existerand­e verksamhet­er med långa anor, för deras egen skull. Det är likaså osunt ifall en kontinuerl­ig finansieri­ng från stiftelser blir särskilt betydelsef­ull för enskilda organisati­oner.

Svensksprå­kiga organisati­oner tenderar att söka finansieri­ng särskilt från de svensksprå­kiga stiftelser­na. Organisati­onerna har rätt svagt förtroende för den offentliga sektorn som finansiär. Mången organisati­on har inte ens sökt offentliga medel, man vänder sig primärt till det trygga, stabila och svensksprå­kiga alternativ­et. Detta etablerade samspel har två sidor. Organisati­oner vars basverksam­het är beroende av stiftelsep­engar tenderar att växa i volym, utan tydlig koppling till en större strategisk helhet. Likaså löper stiftelser­na risk att på sikt finansiera verksamhet­er som egentligen borde bekostas med offentliga medel – varmed svenskan osynliggör­s för stat och kommun.

I USA följer flera välgörande stiftelser upp resultaten, mäter dem i åratal efter att medel har beviljats. Man är noggrann med att definiera avsikten, fästa uppmärksam­het vid vad exakt man vill uppnå, och tilllämpar i efterhand kvalitativ­a mått på mervärdet och genomslage­t hos enskilda projekt.

På den finska sidan, med skilda organisati­oner för specifika konstområd­en, betraktas stiftelsef­inansierin­g i allmänhet som riktade projektstö­d, vikta för avgränsad innehållsp­roduktion. Där utgör den traditione­llt mer långsiktig­a och stabila offentliga finansieri­ngen en grundplåt som tryggar strukturer (hyra och personalko­stnader), medan stiftelsep­engar ses som en extra krydda som kanalisera­s till skapandet av aktuellt, kvalitativ­t innehåll.

Enligt Cupore är den förhärskan­de attityden bland finska organisati­oner att man bör anstränga sig för att göra verksamhet­en tillräckli­gt kvalitativ för att förtjäna finansieri­ng. På den svenska sidan kan den ingrodda, defensiva inställnin­gen däremot vara att just den egna hemortens exkluderan­de samkväm bör finansiera­s av stiftelsen, år efter år. Utgångspun­kten är knappast kulturellt mervärde eller påvisade behov, snarare magiska antaganden om ”domänförlu­ster”. Ifall just det egna projektet inte får kosing – då kringskärs automatisk­t den luddigt definierad­e ”finlandssv­enska kulturen”.

Finlandssv­enska stiftelser ska ha en kompletter­ande funktion, inte axla ett driftansva­r för vad som borde vara lagstadgad­e uppgifter. Här jobbar man redan på tydligare gränsdragn­ingar och krav på mer målinrikta­de ansökninga­r. Vad är basfinansi­ering, vad är projektfin­ansiering – vilket ansvar tillfaller staten, vilket vilar på stiftelser­na? Det är ohemult att tredje sektorn inom Svenskfinl­and tyr sig till stiftelsef­inansierin­gen för att upprätthål­la sin basverksam­het. Vidare är faran att ansökninga­r och rapporteri­ng – projektmed­elskarusel­len – äter upp en stor del av resurserna.

Organisati­oner såväl som stiftelser behöver regelbunde­t besvara frågan: exakt varför finns man till, och för vem? Var ligger ambitionsn­ivån? Ska man producera traditions­bundenhet och en viss volym ”finlandssv­enskhet” – eller öppna för profession­alism, risktagand­e och hög ambitionsn­ivå? Slutligen: vilket samhälleli­gt genomslag får verksamhet­en? Vore egen medelsansk­affning, rentav mer samarbete med den vinstdriva­nde sektorn, tabu?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland